我的買種子日記

作者: RoyalSashimi 發表于 2015-11-1 09:38:36
7548 10
一向知道上環有幾間種子店,昨日終於得閒去,睇下有無野可以買。
係其中一間見到一樽樽玻璃瓶的種子,就想起可以買菜心種試下。
我向一位老店員查問,以下係對話內容:

我:唔該,我想買菜心種子,請問有邊隻品種?
老店員:你話我知咩品種喇,你甘叻!
我:我就係唔知所以問你.....呢個時候適合種菜心嗎?
老店員:呢個時候種咩都得架啦!你係咪要呢家種架?係就比呢家種的種子你。
我:好呀。甘呢個係咩種?
(跟住老店員好不悅地行開,並示意一個年輕店員黎搞,但年輕店員就叫佢阿爸搞掂)
阿爸店員:如果現在種就呢種啦,30日就收得,發得好好架。
(我見玻璃瓶上有label,想睇下寫咩)
阿爸店員:個label唔關事架,依家唔係甘買種子架啦。
(我本住試少少無壞的心態,好啦,都買啦。其實我當刻係被老店員的惡劣態度嚇親,有點不知如何)
我:甘啲種子點買?
阿爸店員:最少都$10啦
我:ok,甘就$10
(店員就spoon左一匙比我)

其實我唔明點解態度甘差,我由開始都好客氣。點解唔肯講個品種比客知?話$10最少,但都無講清楚unit price。
係唔係我呢類興趣農夫係不受歡迎?定係我問錯問題?

根據阿爸店員講係30日菜心,係網上查過,應該係四九菜心。。。唉~都唔知種唔種好
PACO 發表於 2015-11-1 18:38:58 |顯示全部樓層
宜家其實係咪應該開始種70日菜芯架?30日好似係夏天細種喎!!(好似咋!!)
回復

bibiancat 發表於 2015-11-2 14:00:39 |顯示全部樓層
其實種子行的店員無話好唔好態度,只有一個原因就係你買佢地玻璃罐入面d種子,所有種子行都係當罐入面d種子係超級珍貴種子,一般來講,是佢地留種或好似千山萬水咁搵返來,佢地只賣比佢地相熟農夫/客人去種再留種之類,尤其d老店員心態,絕對係你呢d女士邊識種野又唔係農夫,唔好望我d靚種子,(但你又選左佢罐入面d菜心種子),所以咪黑起塊面,仲唔想應你,你以上對話好明顯老店員係已經想打發你走

回復

RoyalSashimi 發表於 2015-11-2 15:17:54 來自手機 |顯示全部樓層

其實我都明白呢類種子店都係百年老店,以前係全東南亞的種子供應商,實有啲傲氣。
但現在環境真的不同了,商業農真的減少了,但興趣農就越來越多,點解唔可以從呢方面想,等啲優質種子可以普及和繼續發揚光大呢? 我去買佢啲種子係敬重他們的專業。
其實當日我想問蕭岡種菜芯,但都唔敢問了。記得小時候食的菜芯係又粗又甜,菜味濃,現在的有機菜芯或菜苗都無味,仲貴到死,所以先自己試種。
如果睇過我「狗農莊之2015秋耕編」就知我好有誠意去學做農夫。
講返轉頭,包種子$10,其實都好大包,我覺得店員可以收貴少少咯,真心講架!
回復

Salt 發表於 2015-11-2 20:14:56 |顯示全部樓層
RoyalSashimi 發表於 2015-11-2 15:17
其實我都明白呢類種子店都係百年老店,以前係全東南亞的種子供應商,實有啲傲氣。
但現在環境真的不同了, ...

玻璃瓶係陳xx ?上次都係個d買咗d蔥嘅種子,可能因為冇乜問問題所以冇野。但係買肥料個時問咩都唔係好答,係第二次再去換咗第個人先答到npk係9-3-7。不過連有機定冇機都好似答唔到咁 問成份係咩又話咩都有,但同時又講唔出係咩。。 有d無奈。相反行過兩間個老闆就知得詳盡d,就算唔知都會直接講唔會好似是但up咁
回復

simoms 發表於 2015-11-5 09:44:44 來自手機 |顯示全部樓層
我都有諗過係種子行度買,但買得太少又怕俾佢嘈,所以最終都係放棄
回復

cccow 發表於 2015-11-27 19:54:52 來自手機 |顯示全部樓層
其實,買玻璃樽裝種子真係有啲保留,唔知新唔新鮮,試過買散裝種子完全發唔到
回復

Salt 發表於 2015-11-29 07:48:53 |顯示全部樓層
cccow 發表於 2015-11-27 19:54
其實,買玻璃樽裝種子真係有啲保留,唔知新唔新鮮,試過買散裝種子完全發唔到 ...

咦。咁唔知係咪我上次好彩,買咗玻璃樽的蔥種子,落咗8粒,出咗7粒阿
回復

candylpy 發表於 2015-11-29 11:33:04 |顯示全部樓層
其實家下種生菜都唔錯喎.
回復

RoyalSashimi 發表於 2015-11-29 12:43:34 來自手機 |顯示全部樓層
我最近先得閒落種啲菜心,發芽率100%,每棵苗都靚。種子質量好高喔!
回復

Salt 發表於 2015-11-29 13:08:38 |顯示全部樓層
RoyalSashimi 發表於 2015-11-29 12:43
我最近先得閒落種啲菜心,發芽率100%,每棵苗都靚。種子質量好高喔!

咁你下次仲會唔會去返o個到買?

或者會試下第間。 不果返去同一間又如果,店員個態度轉頭就唔記得啦,最緊要係我買到好種子嘛!  發表於 2015-11-29 14:32
回復