第一次種檸檬薄荷

作者: heloleo 發表于 2016-2-7 12:03:22
15428 127
Salt 發表於 2016-2-21 19:01:14 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-21 10:48
呢個問題問得好,, 我家下又唔知D 種子去哂邊,,  
起碼要過埋下星期先知發唔發到芽..
易唔易乾,唔知呀, ...

我平時咪好似上次講咁發芽  有時記得就會浸一浸d種子先咁咯,不過都仲係搞個薄荷唔掂,可能遲下都要買種子。
你種子淋水要輕手d 呀,如果直接o係水喉淋我會用隻手隔一隔等佢唔好咁大力沖落去。
我o個時發lemon balm 佢都係就咁種子放上面,不過我就有加個蓋,上面用燈照,然後都係由底吸水咁咯(初初買部機嘅setup),但我諗唔同方法應該都會得o家~

點樣粗o個d 難搞? lemon balm 係剪到最底o個到只要留返一節佢就可以出返黎o家啦,不過你都係等佢生返出黎先慢慢剪啦,唔洗咁趕喎~
回復

heloleo 發表於 2016-2-21 21:43:13 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-21 19:01
我平時咪好似上次講咁發芽  有時記得就會浸一浸d種子先咁咯,不過都仲係搞個薄荷唔掂,可能遲下都要買 ...

等多幾日先?再決定 下星期3,4先夠一個星期,,
定係拎多幾粒,出黎用紙巾大法 ,,  爬過文,,有D又話浸水,,有D 又話用開水,, 滾一滾
好難觸摸 ~!!

你平時發芽要幾耐,唔催芽情況下,~  
你個薄荷唔掂係發唔到芽?

我果棵剪上癮,,   想盡量修剪,, 我咪話有幾枝打斜生既,,  諗緊剪唔剪到底好,,
果到幾枝莖D 葉都大,, 擔心中間位愈生愈細,,, 可能要比D 耐性,,生返中間D 位先,,癈事死左棵野
回復

Salt 發表於 2016-2-22 18:23:56 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-21 21:43
等多幾日先?再決定 下星期3,4先夠一個星期,,
定係拎多幾粒,出黎用紙巾大法  ,,  爬過文,,有D又話 ...

啱啱睇返d 相,4月18落basil,thyme,lemon balm 種子,22號basil 同thyme 已經出咗、27號lemon balm 出咗一粒,5月3再影見lemon balm出咗兩粒,已有小小的真葉(個時買返黎係一set 野我唔知佢本身入面有幾多種子),跟住再影已經係11月,就係已經剪完插插完剪另一個post 外賣盒o個張啦。

不過o個時set 野我買咗返黎擺咗年幾先用,所以應該唔可以作準,你睇下算啦
怕唔怕到時發咗幾十支出黎要掉?
開水係熱開水?  我想睇呀有冇link?

發芽要睇種子波。。種子品種儲存方法種子新舊發芽溫度光照應該都會有影響。我而家開始會浸一浸先,因為好似真係快好多。啱啱分享到Cora 嘅荷蘭豆種子我浸咗佢一日再用濕紙巾包住,第二日就出根,第三日條根成吋長咯,不過未見頂。其他我都冇仔細記錄,係個荷蘭豆快得滯所以印象深刻 有d種子係慢d 同埋唔同種子需要的發芽條件都唔同o家。

薄荷我可能同佢無緣或係我嘅方式唔合適,試咗兩次等咗個多月都係唔成功,而家再試緊最後的種子,如果呢次都唔得就等遲d天氣暖d 買種子再試過~ 總會成功嘅

打斜生係咪佢地想自己分開d爭取多d陽光?如果只係d葉大擋曬細葉嘅陽光可以就咁摘咗大葉都得o家。你等佢遲d再決定啦~
回復

heloleo 發表於 2016-2-23 10:44:13 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-22 18:23
啱啱睇返d 相,4月18落basil,thyme,lemon balm 種子,22號basil 同thyme 已經出咗、27號lemon balm 出 ...

忍唔到手都係剪一剪 等佢果棵中間好生D ,, 打斜哂果D 遮哂光,, 我窗邊應該曬唔入入面~
你種子發得好快,, 都唔係好明點解我D 種子發唔到,,

我落左三四十粒都有呀,, 尋日問埋D 賣種子阿姐,, 佢話要起碼十日啦,, 我見咁耐無野睇都唔知點..
呢兩日終於有D 野睇下,, 但得兩條迷你條,, 仲要唔知生唔生存到,,

其他種子你覺得我係咪沖走哂??  你網上買D貨收到未??

開水發芽,你就咁GOOGLE 搵就搵到,, 可能唔同種子唔同發法,,  

圈住果D ,, 怕太細條你睇唔到
回復

Salt 發表於 2016-2-24 14:37:12 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-23 10:44
忍唔到手都係剪一剪 等佢果棵中間好生D ,, 打斜哂果D 遮哂光,, 我窗邊應該曬唔入入面~
你種子發得好快,,  ...

恭喜發芽  淋水o個時輕手d,小心唔好淋到佢地。
我有d種子都要等好耐o家,唔係款款都咁快。
有可能係你淋水大力得滯沖起咗d泥d種子跌到好深?我睇唔到你點淋是但估o家咋。可能佢地遲d出曬黎你有排剪呢

我搵唔到話用開水滾佢喎,淨係見到溫水浸咋

原來尋日收咗啦,不過仲未到我手。
回復

heloleo 發表於 2016-2-24 21:44:46 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-24 14:37
...

更新進度,, 淋水淋到D 泥下陷添,,家下得4粒發左,,應該得咁多,,

落左三四十粒,,陰公,, 蝕左好多

你要資料

http://big5.foshan.gov.cn:82/gat ... 120905_3898938.html

收到又 仲未到手咁搞笑   去左旅行?
回復

heloleo 發表於 2016-2-24 21:49:22 來自手機 |顯示全部樓層
...

更新一進度先

淋水就咁水喉沖,, 可能D 泥唔係咁去水,, 水漲D 水又沉左落去,,應該沖走唔少種子,,
落左三四十粒的,,家下得4條咋,, 應該無啦

去左旅行?? 收到貨又未到手

回復

heloleo 發表於 2016-2-24 21:52:52 |顯示全部樓層
...

頭先COPY 左條LINK 連POST 都無埋,,我成反段COPY~

溫度處理
  1. 低溫處理:古代稀、福祿壽、花菱草等,在5℃溫度下放置3天,可以順利發芽。
  2. 變溫處理:實施24小時週期的變溫處理。矮牽牛在20℃18小時、30℃6小時或20℃16小時、30℃18小時週期變溫條件下處理。黑種昔和雁來紅在20℃8小時的週期變溫條件下處理。
  3. 溫水處理:仙客來、秋海棠等種子在45℃溫水中浸泡10小時,濾幹催芽,可順利發芽。
  4. 開水處理:椰子類的植物種子,用開水燙種處理後,可順利發芽。
  5、層積法薔薇科植物種子放置於5℃濕潤土壤中培養90-100天,即可、順利發芽。
  光照處理

原來係椰子:O 我都係第一次聽原來可以用滾水咋  發表於 2016-2-25 07:02
回復

Salt 發表於 2016-2-25 07:01:25 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-24 21:49
更新一進度先

淋水就咁水喉沖,, 可能D 泥唔係咁去水,, 水漲D 水又沉左落去,,應該沖走唔少種子,,

咦好似徒長喎。而家佢地出咗黎要多d陽光呀。你快d畀個光位佢地啦。

到手啦。不過rosemary 冇貨,得返包thyme   遲下連埋d薄荷再買過
回復

heloleo 發表於 2016-2-26 00:09:27 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-25 07:01
咦好似徒長喎。而家佢地出咗黎要多d陽光呀。你快d畀個光位佢地啦。

到手啦。不過rosemary 冇貨,得返包t ...

每日更新下進度先
都生得幾快 第二朝 總會有d 野睇下

陽光方面控制唔好,,,始終室內光,,出面打入黎,,
我呢盆濕左D ,,有DD 發霉,, 好少白霉

見你種唔少,, 用黎煮飯嗎?

今日有返個太陽啦~加油呀!:D  發表於 2016-2-29 06:07
回復

heloleo 發表於 2016-2-28 11:32:27 來自手機 |顯示全部樓層
撒種第十日
回復

heloleo 發表於 2016-3-3 12:01:12 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-25 07:01

到手啦。不過rosemary 冇貨,得返包t ...

我盆種子,仲未出真葉,,, 仲好似死左條添
回復

Salt 發表於 2016-3-3 12:13:07 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-3-3 12:01
我盆種子,仲未出真葉,,, 仲好似死左條添

有太陽伯伯幫手應該好快大o家波  你係咪淋親佢地/太多水呀?
回復

heloleo 發表於 2016-3-3 12:37:28 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-3-3 12:13
有太陽伯伯幫手應該好快大o家波  你係咪淋親佢地/太多水呀?

家下咁樣囉
死死地咁 淋返少水

估唔到咁難發
回復

Salt 發表於 2016-3-3 13:06:38 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-3-3 12:37
家下咁樣囉
死死地咁 淋返少水

ok 呀唔洗擔心,唔計徒長o個d都有4-5 個幾靚仔呀,好似黎緊仲有添。 我諗好快就會出真葉o家啦
回復

heloleo 發表於 2016-3-4 16:12:59 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-3-3 13:06
ok 呀唔洗擔心,唔計徒長o個d都有4-5 個幾靚仔呀,好似黎緊仲有添。 我諗好快就會出真葉o家啦:loveliness ...

係咪叫 失敗左
訓哂係到
應該點救?
回復

heloleo 發表於 2016-3-7 19:26:59 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-3-3 13:06
ok 呀唔洗擔心,唔計徒長o個d都有4-5 個幾靚仔呀,好似黎緊仲有添。 我諗好快就會出真葉o家啦:loveliness ...

全軍覆沒,,,全部死哂   枯萎,,

回復

Salt 發表於 2016-3-8 07:03:24 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-3-4 16:12
係咪叫 失敗左
訓哂係到
應該點救?

上一張相都仲好靚仔o家,做乜下一張徒咗咁多嘅?徒長如果你未dump可以試下加多少少泥固定佢睇下得唔得嘅。
枯萎? 有冇驗屍?
如果你諗住再發過,不如你試下我個方法啦,但係你一係要加多d泥,一係要用個細d 嘅盆。你而家個盆身太高泥太低周圍好似圍牆咁d光可能照唔到入去。我有時會打斜個盆
拎盆,落泥,淋/吸水濕透,等d泥降低咗個位(我自己係會壓一壓d泥等佢實d 然後先加水,d種子就唔會自已慢慢跌落底),落種子淺埋(1-2mm 就夠啦),盆身唔好高過d泥太多,再灑/滴多少少水整濕上面埋種子嘅泥,d水唔好沖落去整郁d種子,慢慢黎(冇滴嘴你拎隻細匙spoon 落去都得o家,一定唔大力 )。加塊透明蓋/保鮮膜蓋住,放o係光位。

然後唔洗再加水,如果蓋/膜結水珠,掀開等佢通下風散走,半至一個鐘到,總之你覺得佢通夠風就得啦,再蓋返上去。如果結咗幾次水珠後或見到泥面開始乾,先滴返少少水o係面,唔洗太多,幾滴o係種子附近就夠,如果唔係個底會好濕。太多水/唔通風易病易發霉。

如果你唔鐘意加蓋/膜都冇所謂,但要注意保濕但又唔好太濕,同埋加水唔好沖走種子。熟手咗就加唔加蓋都好易發o家啦。你呢次唔得主要係唔夠光呀。
回復

heloleo 發表於 2016-3-8 11:11:07 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-3-8 07:03
上一張相都仲好靚仔o家,做乜下一張徒咗咁多嘅?徒長如果你未dump可以試下加多少少泥固定佢睇下得唔得嘅 ...

條屍成條梅菜咁,仲係個面到,, 枯哂,做埋肥料, 原位再落D 種子再試,,
今次落埋保鮮紙係面..等佢種子快D 出芽先

有人話D 泥可能唔夠實,, 堆左唔得,,少D 水又唔得,,
如果話陽光,,又唔似,,,早幾日陽光係曬到入去~

今次放完種子係面,, R 左邊邊D 泥,蓋係面, 禁實返D泥,, 用埋保鮮紙焗佢幾日再試試先,,

我有買幾蚊果D 育苗盤,同普通薄荷種子,,再唔得,,就過埋呢個星期,天氣暖返就試呢樣
回復

Salt 發表於 2016-3-8 13:54:03 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-3-8 11:11
條屍成條梅菜咁,仲係個面到,, 枯哂,做埋肥料, 原位再落D 種子再試,,
今次落埋保鮮紙係面..等佢種子快D 出 ...

乾到枯? 徒長一定係唔夠光
咩係堆咗唔得?
蓋完面再禁實會唔會好難出黎o家?
回復