第一次種檸檬薄荷

作者: heloleo 发表于 2016-2-7 12:03:22
15345 127
早幾日 係維園買
做乜棵野 d 葉 下垂 卷哂

唔夠水 定唔夠陽光
尋日已經加過水
加完水開始卷葉
powergun 發表於 2016-2-7 14:55:47 |顯示全部樓層

28蚊的? 平日係花墟買1x蚊重大過呢盆的

要曬同埋要足水
heloleo 發表於 2016-2-7 18:33:15 來自手機 |顯示全部樓層
係呀 想養幾年 今年先行動
heloleo 發表於 2016-2-7 18:36:12 來自手機 |顯示全部樓層
花墟係指旺角花園街? 家下棵野可以點搞?
powergun 發表於 2016-2-7 18:50:36 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-7 18:36
花墟係指旺角花園街? 家下棵野可以點搞?

是的, 如室內種, 比多d 太陽曬佢, 泥乾就淋水
heloleo 發表於 2016-2-7 19:00:26 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-2-7 18:50
是的, 如室內種, 比多d 太陽曬佢, 泥乾就淋水

Thank you
新年快樂
等我種多幾日睇下點先
powergun 發表於 2016-2-7 19:06:34 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-7 19:00
Thank you
新年快樂
等我種多幾日睇下點先

室內種好難的, 我種過幾次都唔得
heloleo 發表於 2016-2-7 21:51:43 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-2-7 19:06
室內種好難的, 我種過幾次都唔得

見新手岩種,,, 我都係試下咋,,
日頭有陽光咪放係窗邊,

葉底有D 黑點 / 有黑邊,,應該點做?

唔知黑點/黑邊係點樣黑法。。不過怕就剪咗佢啦~ 佢好快生返的^^  發表於 2016-2-12 07:06
powergun 發表於 2016-2-7 22:07:08 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-7 21:51
見新手岩種,,, 我都係試下咋,,
日頭有陽光咪放係窗邊,

都要有適合的環境的
Passionfruit10 發表於 2016-2-11 19:24:55 |顯示全部樓層
我早前也在大埔舊警署(嘉道理農場為它翻新保育)買了一盆,那位小姐說要不時採去上頂頭的嫩葉(可沖茶),否則它的枝幹會木化,慢慢枯死,不知是否正確?
Salt 發表於 2016-2-12 07:05:30 |顯示全部樓層
Passionfruit10 發表於 2016-2-11 19:24
我早前也在大埔舊警署(嘉道理農場為它翻新保育)買了一盆,那位小姐說要不時採去上頂頭的嫩葉(可沖茶),否則 ...

個人黎講未聽過木質化呢個講法 不過keep 住剪頂佢就多d橫枝豐滿d多d靚d咁咯
heloleo 發表於 2016-2-12 14:50:36 |顯示全部樓層
我家下果棵, 直頭叫雜草,,
今朝去左花墟一轉,,
同維園賣果D 香蜂草包括我呢盆差好遠,,
人地果D 靚仔好多,,

家下咁潮濕,,可以點樣打理?
Salt 發表於 2016-2-13 06:02:09 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-12 14:50
我家下果棵, 直頭叫雜草,,
今朝去左花墟一轉,,
同維園賣果D 香蜂草包括我呢盆差好遠,,

點樣似雜草 ?其實真係唔洗點理佢的。好似powergun 話齋曬同淋下水就得o家啦~ 可能啱啱轉換環境未習慣,你畀少少時間佢適應下再睇睇
heloleo 發表於 2016-2-13 07:32:27 來自手機 |顯示全部樓層
見花墟賣果d 又靚又多分枝 係咪需要經常剪頂?
heloleo 發表於 2016-2-13 07:34:25 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-13 06:02
點樣似雜草 ?其實真係唔洗點理佢的。好似powergun 話齋曬同淋下水就得o家啦~ 可能啱啱轉 ...

有三枝 長太高 需要 狠心 修剪嗎?
現在 潮濕天氣 濕度咁高
係咪唔洗點淋水
Salt 發表於 2016-2-13 09:23:27 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-13 07:34
有三枝 長太高 需要 狠心 修剪嗎?
現在 潮濕天氣 濕度咁高
係咪唔洗點淋水 ...

剪頂d auxin 會落返去,變咗鼓勵分枝生長。
唔想佢咁高就剪短少少啦~注意通風。佢生生下d分枝一出黎會生得好密的,可能要分盆。
屋企唔多開窗 所以濕度冇乜影響。有d仲係水種添
你都係注意返泥同植物嘅狀態黎淋水好d。因為可能話天氣濕唔洗淋咁多,但點知其實佢好口渴,咁就出事啦
我自己係望到d泥乾就淋,淋透
heloleo 發表於 2016-2-13 09:46:58 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-13 09:23
剪頂d auxin 會落返去,變咗鼓勵分枝生長。
唔想佢咁高就剪短少少啦~注意通風。佢生生下d分枝一出黎會生 ...

就係想佢密返D ,, 花墟果D 密好多,好靚,,
呢D 我都有排學,, 雖然買左新盆同有機泥,,但未諗住分盆,,睇定D 先,

點知叫望到泥乾? 頭先摸落去,個面仲有D 濕濕地,,
尋日 專登出去 花墟問D 阿姐,,點解我盆野成日卷葉,,佢話水太多..
Salt 發表於 2016-2-13 11:33:48 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-13 09:46
就係想佢密返D ,, 花墟果D 密好多,好靚,,
呢D 我都有排學,, 雖然買左新盆同有機泥,,但未諗住分盆,,睇定D  ...

太密易d病 我黎到園藝館後聽各位前輩講,多數買返黎嘅盆栽d泥都唔係太靚,有時亦會有蟲,所以買返黎會換泥。不過我好少o係出面買盆栽,所以唔太清楚。只買過一次的確係泥唔太好亦有粒野o係到爬 。如果你已經準備好曬d架生,不如順手換埋佢丫,反正之後佢大得好快,o個個盆睇落如果係我的話,我會只種一支的。 之前影過張相好似插水出根,然後換落泥1-2個月左右的lemon balm。你可以望望http://hkplants.com/thread-185589-1-1.html。相中有兩個平時常見的外賣膠盒,每個盒有兩支lemon balm。我keep 住剪(沖熱水飲咗)先可以keep 到呢個size,由佢自己發展會大得好快好快的。不過後尾遇到蟲唔想搞d泥, 全部畀我剪曬一枝枝由頭黎過。

水太多水太少都會卷的。lemon balm 鐘意有水份但泥唔會積水的地方。水太多可能就係積水影響根部變相吸唔到水。你相中的卷其實冇乜野的,卷到d葉痴住條莖嘅我都有幾支   (插水等出根但係根長過枝條我都仲未整o個幾支 )。換返個合適嘅環境比佢地又會好快挺返o家啦。唔洗擔心~

淋水,用泥種我鐘意由底吸水,見到泥乾我會拎起佢。如果明顯變輕我會放佢去第個裝滿水的盆到吸水,由佢擺半個鐘,跟住記起佢o個時就拎返起 (有幾次仲訓著咗,訓醒先記得佢^^"),由得佢滴返多餘的水出黎,然後放返原位。咁樣d泥冇咁容易淋水o個時彈起痴住d葉。同埋lemon balm 後尾開始密嘅時候咁樣吸水我覺得冇咁麻煩。你可以拎起佢感覺下係咪變輕,然後直接淋/由底吸都得,之後畀佢滴返多餘水份出黎就得啦。
heloleo 發表於 2016-2-13 13:36:24 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-13 11:33
太密易d病 我黎到園藝館後聽各位前輩講,多數買返黎嘅盆栽d泥都唔係太靚,有時亦會有蟲,所以買返黎會 ...

開頭我係驚棵野就死,, 要砍掉重練,, 先買左個新盆,, 同包有機泥
換盆又係一個問題, 因為個新盆比家下個盆細少少,,
點樣換盆,,都未清楚,,我完全係種野初哥..

應該,直接, 剪莖, 砍掉重練由佢慢慢生根好,,
定,, 鬆走哂所有泥,, 再搬細盆,, 剪根 ?? 呢個又係問題,,剪幾多,,

換新盆,,咁個底,,係咪要去日本城買D 石鋪底??
買泥果時,,人地又無乜點教我,,

好好彩暫時眼見無乜蟲害,, 聽講有機泥同落有機肥反而會引蟲?

仲有呢 早幾日淋水,,都係就咁放係洗手盆 開水沖下   係咪買返個淋水噴壺定DIY ,,
heloleo 發表於 2016-2-13 13:40:55 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-13 11:33
太密易d病 我黎到園藝館後聽各位前輩講,多數買返黎嘅盆栽d泥都唔係太靚,有時亦會有蟲,所以買返黎會 ...

我盆野,,仲有D 綠色一粒粒果D 又唔知咩黎,,
似細細粒綠豆咁,,又唔似種子