魔鬼辣椒反魂乏術,我要休耕喇。

作者: angelpui 發表于 2008-9-5 07:58:33
10827 80
yannes 發表於 2008-9-19 11:58:24 |顯示全部樓層
我公司種的...正在處於等死狀態....
回復

angelpui 發表於 2008-9-20 09:18:02 |顯示全部樓層
原帖由 月光光 於 19/9/2008 11:07 發表
請問墨西哥辣椒ge種子香港有無得買?

我都唔係太清楚,唔知其他花友係花墟有冇現過呢?
回復

angelpui 發表於 2008-9-20 09:19:37 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 19/9/2008 11:26 發表

我果D都係咁, 我果D好似係爛根, 可能D泥太濕?

你係唔係話緊 d 四季豆呀?
回復

angelpui 發表於 2008-9-21 20:01:39 |顯示全部樓層
求救呀!
我d白菜仔唔知點解d葉會裂開同埋有小昆蟲
請各位花友指點

有蟲蟲呀

有蟲蟲呀

葉裂開左

葉裂開左
回復

三寶 發表於 2008-9-22 16:11:12 |顯示全部樓層

回復 24# angelpui 的帖子

種得幾好喎! 大得幾快! 
回復

athernas 發表於 2008-9-22 23:01:36 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-9-21 20:01 發表
求救呀!
請各位花友指點

睇來就食得喇.
回復

angelpui 發表於 2008-9-23 09:40:29 |顯示全部樓層
原帖由 三寶 於 22/9/2008 16:11 發表
種得幾好喎! 大得幾快! 

仲有唔知係唔係種得太密, 有d菜葉開始變黃呀!
今朝見到好多好似虱既小昆蟲係d泥上面行來行去
請問除了殺死佢地, 有冇解決方法呀?
回復

三寶 發表於 2008-9-23 12:28:35 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-9-23 09:40 發表

仲有唔知係唔係種得太密, 有d菜葉開始變黃呀!
今朝見到好多好似虱既小昆蟲係d泥上面行來行去
請問除了殺死佢地, 有冇解決方法呀? ...

我會收哂d白菜仔, 換過哂d泥
回復

angelpui 發表於 2008-9-29 22:52:55 |顯示全部樓層
又要更新喇
d葉裂開左
DSCN2984(2).jpg DSCN2985(2).jpg
d葉又黃又青
DSCN2986(2).jpg DSCN2987(2).jpg DSCN2988(2).jpg
仲係成盆都有好多呢d虱係度爬來爬去, 有冇人知佢地叫咩名呀? (佢地係灰白色, 好似暫時未有食我d菜)
最正常都係辣椒咋, 不過唔知點解種左一個月都係咁細咋

回復

angelpui 發表於 2008-10-16 08:18:07 |顯示全部樓層
D 白菜仔大左好多,就收得,到時請你地食丫
辣椒就冇咩大到,可能唔夠位生長,要同佢地換盆先得

就快有菜食

就快有菜食

呢盆就大得慢 d

呢盆就大得慢 d

仲係好細棵

仲係好細棵
回復

kaman伊甸人 發表於 2008-10-17 11:47:48 |顯示全部樓層
得一塊葉爛左唔緊要啦!可能係唔小心碰撞到…至於d蟲係因為你水份太多,所以有蟲蟲,而個d蟲蟲係唔會食菜菜架…唔駛擔心嗜。
仲有黃色葉即係肥唔夠掛!不過你仲得好好呀!好靚既菜菜…
回復

fianfumy 發表於 2008-10-17 12:23:49 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-10-16 08:18 發表
D 白菜仔大左好多,就收得,到時請你地食丫
辣椒就冇咩大到,可能唔夠位生長,要同佢地換盆先得

你D辣椒是地獄辣椒嗎 ? 我屋企種緊的土耳其地獄辣椒初時都好慢 ( 6月時種 ) , 但種到 2-3個月後 ( 到 9月時) 又生得好快喎 , 你要每棵比個較 " 深 " 的盆佢去成長呀 !
我就多手成日摘頂 , 所以現在都多分枝 及見到都好茂盛  !
回復

sandylam 發表於 2008-10-17 13:42:28 |顯示全部樓層

回復 31# kaman伊甸人 的帖子

我想問吓如果種菜菜幾時要加肥呀?
回復

angelpui 發表於 2008-10-18 00:50:42 |顯示全部樓層
原帖由 kaman伊甸人 於 17/10/2008 11:47 發表
得一塊葉爛左唔緊要啦!可能係唔小心碰撞到…至於d蟲係因為你水份太多,所以有蟲蟲,而個d蟲蟲係唔會食菜菜架…唔駛擔心嗜。
仲有黃色葉即係肥唔夠掛!不過你仲得好好呀!好靚既菜菜… ...

多謝指點
係呀,開頭以為用左基肥就ok,而家加左有機肥粒同埋呢排夠凍 ,放係窗口出面就大得好快。
就算d蟲蟲食佢地都冇辦法,我買左苦練油都冇用到,唔想殺死佢地
我想因為盆種,又種得密,所以濕度高
回復

angelpui 發表於 2008-10-18 00:52:12 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 17/10/2008 12:23 發表

你D辣椒是地獄辣椒嗎 ? 我屋企種緊的土耳其地獄辣椒初時都好慢 ( 6月時種 ) , 但種到 2-3個月後 ( 到 9月時) 又生得好快喎 , 你要每棵比個較 " 深 " 的盆佢去成長呀 !
我就多手成日摘頂 , 所以現在都多分枝 及見 ...

我係種緊最辣果隻魔鬼辣椒呀,8月23下種,要買個大個d既盆俾佢地先得。
回復

angelpui 發表於 2008-10-26 02:57:01 |顯示全部樓層
我既白菜仔已經收成左喇,請你地食丫

總數有14棵,仰有一棵諗住留種

總數有14棵,仰有一棵諗住留種

得一碟油菜

得一碟油菜
回復

otismavis 發表於 2008-10-26 03:31:11 |顯示全部樓層
點解你連埋D根煮既?食得嫁?
回復

BanbieChan 發表於 2008-10-26 04:23:50 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-10-26 02:57 發表
我既白菜仔已經收成左喇,請你地食丫

angel
蒜蓉白菜,我鍾意呀,
我唔客氣喇,有冇白飯呀
回復

angelpui 發表於 2008-10-26 12:50:10 |顯示全部樓層
原帖由 otismavis 於 26/10/2008 03:31 發表
點解你連埋D根煮既?食得嫁?

我第一之種白菜仔,我妹妹話要食埋D根喎,點知煮左出來係硬到食唔到嫁
回復

angelpui 發表於 2008-10-26 12:51:15 |顯示全部樓層

回復 38# BanbieChan 的帖子

有飯呀,係就係細碗D,唔好介意喎,食多幾碗啦
回復