魔鬼辣椒反魂乏術,我要休耕喇。

作者: angelpui 發表于 2008-9-5 07:58:33
10735 80
多謝丸子既白菜種子。

23/8 下種魔鬼辣椒,白菜

23/8 下種魔鬼辣椒,白菜

30/8 下種黃色四季豆,係泥度生左根好多日,4/9先帽出泥

30/8 下種黃色四季豆,係泥度生左根好多日,4/9先帽出泥
sandylam 發表於 2008-9-5 13:27:29 |顯示全部樓層
點解你棵白菜咁大?
我都種左丸子既白菜,但宜家都仲係得二塊葉咋.
人地話第二日就發芽,結果我成四日先有芽
回復

angelpui 發表於 2008-9-5 13:34:06 |顯示全部樓層
我都係第2日開始發芽,但係得15棵出世咋,收到既時候有2粒壓難左,我都放埋入去種。
係唔係你D泥唔夠濕潤呀?D白菜同埋由第2日開始到第5.6日分批出世既。

你見到佢地咁大棵,其實得2咐零嫁咋,我未有時間同佢地換盆。 23/8下種,有成2個星期咁大。

回復

athernas 發表於 2008-9-5 13:40:20 |顯示全部樓層
嘩,好好成績啊.我自己種咗一粒都冇野睇
回復

sandylam 發表於 2008-9-5 13:42:18 |顯示全部樓層
你有無浸過種子先放入泥呢?
我無浸就直接放入泥種.
我種左四粒,四粒都出世,但最後都死左一棵半.
因為有一棵得返半條菜命.
油麥菜又係成十粒先得一粒出世.
唔知點解菜咁難種,其他蔬果都生長得不錯,只有菜菜唔係好掂,唔知係咪因為根太短.
我見之前既版友都係用個好淺既盆種,種得好好.
但我個盆好深,好似底層好多水,但上層就太乾.
有一棵白菜就係乾死,因為面層既泥乾左,但底層既泥仲係濕.
我買左個食物盒,打算移苗去食物盒度種.

回復

angelpui 發表於 2008-9-5 15:49:00 |顯示全部樓層
我都冇浸種子,只係用森記既普通培養土種,整浸左D泥先落種子,然後用牙籤"推"佢地入去泥度,放係陰涼地方。頭2日都冇淋水 之後見到D泥乾先加水,出左苗先俾佢地曬太陽。
同埋我見人地D育苗盆都係好淺既。我爸爸仲話等D菜有3-4片葉,等佢地有多D根,養大左先好分盆。
回復

三寶 發表於 2008-9-5 16:43:09 |顯示全部樓層
好靚的白菜他呀!
回復

angelpui 發表於 2008-9-5 17:30:38 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 5/9/2008 13:40 發表
嘩,好好成績啊.我自己種咗一粒都冇野睇

丸子,呢隻係咩品種既白菜呀?白菜仔、大白菜、定係矮腳大白菜呀?
回復

sandylam 發表於 2008-9-6 14:14:46 |顯示全部樓層
你睇吓我棵白菜,仲係bb咁.
明白啦!
我下次都試吓好似你咁做.
我換左盆,希望今次有改善啦!
http://www.hkplants.com/viewthre ... page%3D1&page=5
回復

angelpui 發表於 2008-9-7 22:48:23 |顯示全部樓層
又係時候更新下先,6/9幫白菜bb換左盆。今日佢地都仲係冇乜精神

4/9一返到屋企就見到佢地高左2吋,5/9一起第就同佢地拍照

4/9一返到屋企就見到佢地高左2吋,5/9一起第就同佢地拍照

7/9今晚返到來,到佢地甩左2瓣豆之外,都冇大到

7/9今晚返到來,到佢地甩左2瓣豆之外,都冇大到

6/9疏左苗之後,今日都冇乜大到

6/9疏左苗之後,今日都冇乜大到
回復

athernas 發表於 2008-9-7 22:58:48 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-9-5 17:30 發表

丸子,呢隻係咩品種既白菜呀?白菜仔、大白菜、定係矮腳大白菜呀?

老闆話係香港白菜仔.
回復

angelpui 發表於 2008-9-7 23:02:08 |顯示全部樓層
ic我見佢地d真葉既莖都好幼,我都覺得佢地似白菜仔
回復

ipodbaby_123 發表於 2008-9-10 12:41:41 |顯示全部樓層
魔鬼辣椒同墨西哥辣椒有乜唔同?
邊隻辣D?
種既時候會唔會有紅蜘蛛出現?
係邊度可以買到種籽?

比較多問題添

原帖由 angelpui 於 2008-9-5 07:58 發表
多謝丸子既白菜種子。
回復

angelpui 發表於 2008-9-11 00:44:53 |顯示全部樓層
我的魔鬼辣椒係原自印度山區,係上網英國訂返來,同墨西哥辣椒唔同品種。我自己就2隻都未食過 ,但係應該魔鬼辣椒辣D,有研究報告指出魔鬼辣椒的辣椒素含量達到150百shu,即係大約等於10隻泰國雀眼椒既辣度。
至於會唔會有紅蜘蛛,我都唔係咁清楚,因為我係屋企種,會比係田種小好多蟲害。d花友就話辣椒會吸引蚜蟲囉

更多關於魔鬼辣椒資料,可見以下話題:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=16984&page=3#pid240205
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=16984&page=3#pid240205

回復

ipodbaby_123 發表於 2008-9-11 14:05:12 |顯示全部樓層
我都係o係屋企種辣椒,但都有紅蜘蛛,都唔知點解,種左一排,因為太勁啦,所以唔再種。宜家種蕃茄,我種既係大蕃茄,不過仲左好耐都未結果,宜家只係有幾個花蕾。

原帖由 angelpui 於 2008-9-11 00:44 發表
我的魔鬼辣椒係原自印度山區,係上網英國訂返來,同墨西哥辣椒唔同品種。我自己就2隻都未食過 ,但係應該魔鬼辣椒辣D,有研究報告指出魔鬼辣椒的辣椒素含量達到150百shu,即係大約等於10隻泰國雀眼椒既辣度。
至於會 ...
回復

angelpui 發表於 2008-9-19 07:22:53 |顯示全部樓層
又係時候更新下先:(都係今朝19/9 7:15am拍攝)
1.魔鬼辣椒的一棵小苗,唔知係唔係俾我同白菜仔分盆果時傷左根,佢開頭軟體無力,慢慢枯萎,
2.爸爸說由於沒及時同d黃色四季豆換盆,結果佢地2棵小生命都離我而去,葉子開始鄒左好幾日,開頭以為唔夠水,換盆會ok,點知換得太遲,換盆果時近根部的莖已經乾水,回天乏術。

同我既愛情一樣,無法挽回。而我的舊情人跟我分手那天說,我們就像一棵種子的小苗,已經枯萎,更不要談論到可以到開花結果。我說給它澆水,拖肥再加陽光,它使可以成長。他說一切都太遲了,應該在它未死之前給它澆水,拖肥再加陽光。從15/9到今天,我傷心了好幾天。

枯萎的一棵小苗,只有2片小葉

枯萎的一棵小苗,只有2片小葉

白菜仔係生長情況最理想的

白菜仔係生長情況最理想的

葉子開始鄒左好幾日,根部的莖已經乾水

葉子開始鄒左好幾日,根部的莖已經乾水
回復

月光光 發表於 2008-9-19 11:07:13 |顯示全部樓層
請問墨西哥辣椒ge種子香港有無得買?
回復

fianfumy 發表於 2008-9-19 11:18:01 |顯示全部樓層
其實一換盆就好容易傷到D幼苗 , 我之前都試過了 !
後來我改用細細個的種子盆仔 , 一轉大盆 , 成舊泥放入去 , 唔怕傷到佢哋 !
回復

小寶 發表於 2008-9-19 11:26:02 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-9-19 07:22 發表
又係時候更新下先:(都係今朝19/9 7:15am拍攝)
1.魔鬼辣椒的一棵小苗,唔知係唔係俾我同白菜仔分盆果時傷左根,佢開頭軟體無力,慢慢枯萎,
2.爸爸說由於沒及時同d黃色四季豆換盆,結果佢地2棵小生命都離我而去,葉子開始鄒左好幾 ...

我果D都係咁, 我果D好似係爛根, 可能D泥太濕?
回復

farfeifar 發表於 2008-9-19 11:36:10 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-9-19 11:18 發表
其實一換盆就好容易傷到D幼苗 , 我之前都試過了 !
後來我改用細細個的種子盆仔 , 一轉大盆 , 成舊泥放入去 , 唔怕傷到佢哋 !

me too me too
回復

12345下一頁