返回列表 發新帖

拖鞋蘭換完植料問題(有相)

作者: praestans 發表于 2008-9-5 03:07:22
7782 33
bennyccm626 發表於 2008-11-15 17:15:45 |顯示全部樓層
原帖由 praestans 於 2008-11-15 16:09 發表

15朶!? o_O" 一次過? 可以咁犀利既咩?
如果你有影相~ 我真係想大開眼畀~~

開完呢幾枝花 , 又再有一兩枝
開到弱曬.....
回復

praestans 發表於 2008-11-15 20:36:47 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-11-15 17:15 發表

開完呢幾枝花 , 又再有一兩枝
開到弱曬.....

嘩~~ 真係好壯觀~~ 大開眼界呀~~
呢盆拖鞋蘭已經有幾隻芽? 係咪種左好耐?
呢個品種真係唔錯~ 同d斑紋葉都好靚~
回復

bennyccm626 發表於 2008-11-16 01:31:23 |顯示全部樓層
啱啱去數過
連舊株己有 16,7芽
前年買返嚟己有4,5芽
回復

praestans 發表於 2008-11-16 09:18:36 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-11-16 01:31 發表
啱啱去數過
連舊株己有 16,7芽
前年買返嚟己有4,5芽

你棵拖鞋生長真係超旺盛~
我想請教下係用咩野植料種ga?
回復

boysirss 發表於 2008-11-16 11:07:31 |顯示全部樓層
我都想請教下用咩野植料種,每隔幾天落肥,是不是室外種、有無分盆........等等。
回復

bennyccm626 發表於 2008-11-16 16:28:22 |顯示全部樓層
原帖由 praestans 於 2008-11-16 09:18 發表

你棵拖鞋生長真係超旺盛~
我想請教下係用咩野植料種ga?

超旺盛係因為品種易種 , 同買返嚟己經好壯
我先用一吋大嘅炭填滿 . 跟著放蘭石加芒骨 .
4吋盆 , 三 至 四日一次水 .
每星期一次 20,20,20 嘅3千倍水肥 .

回復

praestans 發表於 2008-11-16 19:37:37 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-11-16 16:28 發表

超旺盛係因為品種易種 , 同買返嚟己經好壯
我先用一吋大嘅炭填滿 . 跟著放蘭石加芒骨 .
4吋盆 , 三 至 四日一次水 .
每星期一至兩次 20,20,20 嘅3千倍水肥 . ...

哈~ work丫~ 你有用炭"戰"個底先~ 好周到~
跟你呢個種法基本上一定唔會種得差~
Thanks~ 學到野~
回復

bennyccm626 發表於 2008-11-16 21:01:36 |顯示全部樓層
我種係室外
因應唔同環境有唔同嘅淋水次數
乾至淋 , 唔會錯 ......至多生長慢少少
可以用多一個花盆做實驗
空盆 , 放同樣植料 , 放係一齊淋水
下次想淋水前
將空盆D料倒出 , 睇吓D料有幾濕就知要幾多日淋一次水
回復

boysirss 發表於 2008-11-17 13:28:08 |顯示全部樓層
你曾經教個我用炭的方法去翻種棵秋石斛,我已經跟住做,雖然到現在還未有新芽出但我我會繼續努力期待,你每星期一次 20,20,20 嘅3千倍水肥 .是不是薄肥呀,因出面d肥料粉狀是開1000倍,會晤會濃D?我覺得你一年四季都有花開欣賞真係好開心!
回復

bennyccm626 發表於 2008-11-17 21:24:47 |顯示全部樓層
原帖由 boysirss 於 2008-11-17 13:28 發表
你曾經教個我用炭的方法去翻種棵秋石斛,我已經跟住做,雖然到現在還未有新芽出但我我會繼續努力期待,你每星期一次 20,20,20 嘅3千倍水肥 .是不是薄肥呀,因出面d肥料粉狀是開1000倍,會晤會濃D?我覺得你一年四季都有花開欣賞真 ...

薄肥...多施 .
但係石斛我用2千倍
石斛比較受肥

20,20,20 用於葉多嘅蘭花 - 蝴蝶 , 拖鞋 , 萬代 . 小苗及新芽 .
石斛比較喜歡15,15,30 . 生長得較為粗壯
有時 , 兩類肥都要交換用吓 . 等佢吸收多D唔用嘅元素

開花季節前加入 15,30,15開花肥 , 停用20,20,20平均肥 .

唔好意思!亂講當秘級....哈.........(其實我都係學緊)
回復

boysirss 發表於 2008-11-17 23:34:07 |顯示全部樓層
你好有心得,我現在用緊(花寶二號)花肥,得唔得呀!佢是20,20,20 ,開花期是指什麼時候,我D蘭花好似冬眠,現在大多是停止生長!是不是叫休眠期?
回復

bennyccm626 發表於 2008-11-17 23:43:54 |顯示全部樓層
原帖由 boysirss 於 2008-11-17 23:34 發表
你好有心得,我現在用緊(花寶二號)花肥,得唔得呀!佢是20,20,20 ,開花期是指什麼時候,我D蘭花好似冬眠,現在大多是停止生長!是不是叫休眠期? ...

每種蘭花嘅開花期不一 .
所以最好有英文名 , 可以係網上查佢地D資料 .
秋石斛花期係秋天開始  , 而家係花期尾 .
我有兩棵秋石斛係老株出緊花菖 .
半休眠 , 開花吖嘛 .
~~~~~~~~
周生揾我添 , 第日king 過 .
回復

moondog 發表於 2008-12-26 13:22:42 |顯示全部樓層
16# praestans

換質料后有一兩片黃葉是正常現象,問題是這段時間需要細心養護,不要用肥。
慢慢等待吧,會慢慢變好的。一兩個月才可能真正調整過來的。
回復

praestans 發表於 2008-12-27 02:36:23 |顯示全部樓層
16# praestans

換質料后有一兩片黃葉是正常現象,問題是這段時間需要細心養護,不要用肥。
慢慢等待吧,會慢慢變好的。一兩個月才可能真正調整過來的。 ...
moondog 發表於 2008-12-26 13:22

好多謝你既解答~ 我盆拖鞋而家有新葉標出黎~ 我日日都得閒噴水落d葉到同放係室外~
而家生長情況都幾好~ 希望可以快d再見佢開花啦~
回復