拖鞋蘭換完植料問題(有相)

作者: praestans 發表于 2008-9-5 03:07:22
7769 33

請問我盆拖鞋蘭換了植料已經差唔多成個月, 但仍未見有任何生長既, 好似完全停頓左係到~
係唔係有咩地方出現問題呢? (植料係混合 蘭石, 珍珠岩, 蛇木, 樹皮) , 兩天左右淋水~
品種係(paph. primulinum x glaucophyllum)

換盆後圖1

換盆後圖1

換盆後圖2

換盆後圖2

換盆後圖3

換盆後圖3

之前開緊花的樣子

之前開緊花的樣子
praestans 發表於 2008-9-5 14:14:23 |顯示全部樓層
係唔係拖鞋蘭一般要好耐時間去恢復生長? 定係因為而家呢個天氣既溫度同濕度未適合令佢生長呢?
請大家指教一下小弟
回復

wilson 發表於 2008-9-5 17:40:02 |顯示全部樓層
單看照片你的植株冇什麼問題, 亦唔好緊張 !
天氣係因素之一........始終炎夏換盆會影響,
繼續置放於通風環境, 待秋涼左右會活躍起來.
回復

Claraslm 發表於 2008-9-5 18:44:36 |顯示全部樓層
你都好過我呀 , 我3株拖鞋蘭過年買返來(我之前未種過), 開完花後,學人換植土, 之後二星期內葉片一塊一塊乾死, 我都不知幾傷 , 希望你的拖鞋快D好返.
回復

praestans 發表於 2008-9-5 20:48:19 |顯示全部樓層
原帖由 Claraslm 於 2008-9-5 18:44 發表
你都好過我呀 , 我3株拖鞋蘭過年買返來(我之前未種過), 開完花後,學人換植土, 之後二星期內葉片一塊一塊乾死, 我都不知幾傷 , 希望你的拖鞋快D好返. ...

你既拖鞋蘭換左用泥土種?

回復

praestans 發表於 2008-9-5 20:53:33 |顯示全部樓層
原帖由 wilson 於 2008-9-5 17:40 發表
單看照片你的植株冇什麼問題, 亦唔好緊張 !
天氣係因素之一........始終炎夏換盆會影響,
繼續置放於通風環境, 待秋涼左右會活躍起來.

我知道啦~ 唔該哂~
我都係要俾d耐性等等先~
回復

Claraslm 發表於 2008-9-8 01:56:45 |顯示全部樓層
我是在花墟 (蘭姐斜對面尊買蘭花的店)買的合成料一包, 內中彩色膠粒, 樹皮, 石仔, 炭粒, 骨芒...., 植料應沒有問題, 應該是我的問題, 因我是新手, 第一次種拖鞋蘭.
回復

wilson 發表於 2008-9-21 19:35:00 |顯示全部樓層
原帖由 Claraslm 於 2008-9-8 01:56 發表
我是在花墟 (蘭姐斜對面尊買蘭花的店)買的合成料一包, 內中彩色膠粒, 樹皮, 石仔, 炭粒, 骨芒...., 植料應沒有問題, 應該是我的問題, 因我是新手, 第一次種拖鞋蘭. ...

植料其實最好自己調配, 因為只有自己才清楚自己環境如何 ! 對嗎 ?我至於你3株拖鞋蘭過年買返來(我之前未種過), 開完花後,學人換植有可能係本身株弱而到開完花後便出問題, 所以, 不要因此而放棄, 了解其習性再試過.
回復

geoffrey 發表於 2008-9-22 19:43:52 |顯示全部樓層

回復 1# praestans 的帖子

請問拖鞋蘭以前是否用其他植料種植呢?和用石仔等植料換後有否當時拖水呢?
回復

markc 發表於 2008-9-24 10:32:27 |顯示全部樓層
任何植物(水生或水耕以外)。在換盤,換泥時都需要一段事件適應新環境。需要長新的根鬚(根的最尾的地方),因為只有果D地方才能吸收比較多的肥料,水分。休息期間,儘量讓它生根,減少其他消耗體能的活動。例如生葉。
回復

Claraslm 發表於 2008-9-24 10:54:58 |顯示全部樓層
原帖由 wilson 於 2008-9-21 19:35 發表

植料其實最好自己調配, 因為只有自己才清楚自己環境如何 ! 對嗎 ?我至於你3株拖鞋蘭過年買返來(我之前未種過), 開完花後,學人換植有可能係本身株弱而到開完花後便出問題, 所以, 不要因此而放棄, 了解其習性再試過.  ...

多謝鼓勵,  上星期六我再買了2株拖鞋試種, 不過兩株植料都不同, 一株非常重, 表面很多石 , 另一株表面用水苔, 請問是否當花開完後可以換同一樣的植料, 我上次那包植料可用回嗎? 那包植料還有大半, 植料內中有彩色膠粒, 火山石仔, 骨芒...., 如果等開完花, 比較涼換盆是否比較好?  還是現在換盆是時機?
回復

小豬仔 發表於 2008-9-25 13:40:41 |顯示全部樓層
原帖由 Claraslm 於 2008-9-24 10:54 發表

多謝鼓勵,  上星期六我再買了2株拖鞋試種, 不過兩株植料都不同, 一株非常重, 表面很多石 , 另一株表面用水苔, 請問是否當花開完後可以換同一樣的植料, 我上次那包植料可用回嗎? 那包植料還有大半, 植料內 ...

種花的植料是需因應環境而轉變.....拖鞋蘭雖說是喜濕的植物,但如果水量控制不好,長期濕水又會爛根,所以蘭場大量種植時多用石仔、樹皮混合來種,取其容易疏水.....如果您那兒通風良好,而您又有時間常常照顧它,可考慮用水苔,貪這樣快大.....
回復

praestans 發表於 2008-9-25 21:38:27 |顯示全部樓層
原帖由 小豬仔 於 2008-9-25 13:40 發表

種花的植料是需因應環境而轉變.....拖鞋蘭雖說是喜濕的植物,但如果水量控制不好,長期濕水又會爛根,所以蘭場大量種植時多用石仔、樹皮混合來種,取其容易疏水.....如果您那兒通風良好,而您又有時間常常照顧它,可考慮用水苔, ...

原來用水苔種係比較快大ga~~? 我見我D拖鞋真係生得很慢... 而家都就o黎秋涼啦, 係唔係會涼D會生長快返D呢?
回復

Claraslm 發表於 2008-9-27 12:36:36 |顯示全部樓層
原帖由 小豬仔 於 2008-9-25 13:40 發表

種花的植料是需因應環境而轉變.....拖鞋蘭雖說是喜濕的植物,但如果水量控制不好,長期濕水又會爛根,所以蘭場大量種植時多用石仔、樹皮混合來種,取其容易疏水.....如果您那兒通風良好,而您又有時間常常照顧它,可考慮用水苔, ...

我買回來才一個星期, 現正開花, 沒有什麼特別, 不過植料有點味, 不知是什麼味, 所以打算開花後換植料, 請問要不要現在換植料?
回復

praestans 發表於 2008-9-27 15:15:42 |顯示全部樓層
原帖由 Claraslm 於 2008-9-27 12:36 發表

我買回來才一個星期, 現正開花, 沒有什麼特別, 不過植料有點味, 不知是什麼味, 所以打算開花後換植料, 請問要不要現在換植料?

是什麼花來的? 可否POST相分享 ?
回復

praestans 發表於 2008-10-26 14:26:14 |顯示全部樓層
我發現相片中呢個位置既葉慢慢變黃, 係正常既情況定係有爛根所以咁呢?
如果有人識既話, 請幫一幫我呀~Thx~

呢塊葉慢慢變黃

呢塊葉慢慢變黃
回復

bennyccm626 發表於 2008-10-27 21:50:21 |顯示全部樓層
人老株黄 , 正常....
回復

praestans 發表於 2008-11-14 20:39:41 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-10-27 21:50 發表
人老株黄 , 正常....

Benny~ 你個icon棵拖鞋好正丫~~
係綠魔帝? 定係d原種既alba? 好似係多花性~
總之係正丫~
回復

bennyccm626 發表於 2008-11-14 22:30:52 |顯示全部樓層
Sorry ,係無名士
似係綠魔帝交賓仔......一支有3朶花 .
舊年開咗15朶
今年弱咗 , 開得3朶!
回復

praestans 發表於 2008-11-15 16:09:36 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-11-14 22:30 發表
Sorry ,係無名士
似係綠魔帝交賓仔......一支有3朶花 .
舊年開咗15朶
今年弱咗 , 開得3朶!

15朶!? o_O" 一次過? 可以咁犀利既咩?
如果你有影相~ 我真係想大開眼畀~~
回復

12下一頁