~我的小天地~ (last update: 22/1/09)(我嘅白小姐都開花喇^^)

關閉 [複製鏈接]
作者: cyhh 發表于 2008-9-5 01:51:08
58198 966
貓貓 發表於 2009-1-17 18:37:45 |顯示全部樓層
真係好多 lum,開得好靚呀!
回復

亞實 發表於 2009-1-17 18:47:15 |顯示全部樓層
真係開得好好好靚!
回復

cyhh 發表於 2009-1-17 19:24:10 |顯示全部樓層
update埋鬱金香先, 3朵開晒喇, 要再等佢仔仔嘅花lum~
回復

corina 發表於 2009-1-17 21:04:10 |顯示全部樓層
日本海棠好靚,請問鋪喺上面d白色石仔是什麼石.
回復

cyhh 發表於 2009-1-17 22:01:46 |顯示全部樓層
日本海棠好靚,請問鋪喺上面d白色石仔是什麼石.
corina 發表於 2009-1-17 21:04

係細粒嘅石春黎ga~
回復

corina 發表於 2009-1-18 10:36:11 |顯示全部樓層
905# cyhh

謝謝!我都鋪d上去先.
回復

oneonewe 發表於 2009-1-18 23:21:32 |顯示全部樓層
Candice, 你盆日本海棠好多花花呀^o^, 噚日行過忍唔住響元朗買咗四盆, 都無咁多花冧呀 *_*
hk88688 發表於 2009-1-17 15:32

我想知元朗邊度有得賣同幾$$?
新x?
回復

cyhh 發表於 2009-1-19 00:33:09 |顯示全部樓層
我想知元朗邊度有得賣同幾$$?
新x?
oneonewe 發表於 2009-1-18 23:21

我知係$70/4盆, 但好似冇我今日果D咁多LUM WOR~
回復

oneonewe 發表於 2009-1-19 00:41:01 |顯示全部樓層
$70/4盆好抵喎
其實我唔係好識種日本海棠
我想問換泥使唔使去哂佢D舊泥?
用塘泥還是科學泥種好呢?
佢開完花後要點打理?
會唔會不斷開花呢?
回復

hk88688 發表於 2009-1-19 00:43:48 |顯示全部樓層
907# oneonewe
唔係新X, 我響合益街市嗰邊啲花檔買, 新X好似都有, 不過貴啲 ^^
今日響深圳都見到好多呀, 好多團友都入咗貨喇 ^o^ 等佢哋post啲靚相俾大家睇吓, 引吓大家先 ^^
回復

oneonewe 發表於 2009-1-19 00:45:41 |顯示全部樓層
新街o個邊的街市嗎?
附近都有幾檔花檔的?
回復

hk88688 發表於 2009-1-19 01:01:04 |顯示全部樓層
911# oneonewe
係呀, 係呀, 新街裡面啲花檔啊, 近生果檔嗰邊好似有兩三檔花檔, 都賣緊年花嫁 ^^
回復

hk88688 發表於 2009-1-19 01:11:57 |顯示全部樓層
909# oneonewe
海棠的養護

一般多行地栽或者盆栽,栽植时期以早春萌芽前或初冬落叶后为宜。苗木栽植后要加强抚育管理,经常保持土壤疏松肥沃。每年秋、冬季可在根际处换培一批塘泥或肥土。在落叶后至早春萌芽前进行一次修剪,把枯弱枝、病虫枝剪除,以保持树冠疏散,通风透光。为促进植株开花旺盛,要把徒长枝实行短截,以减少发芽的养分消耗,使所留的腋芽均可获较多营养物质,形成较多的开花结果枝。

结果枝、中间枝则不必修剪。在生长期间,如能及时进行摘心,早期限制营养生长,则效果更为显著,凡盆栽的桩景更应如此控制。

海棠,性喜阳光,也能耐半阴,耐寒,对环境要求不严,适于疏松肥沃、土层深厚、排水良好的砂质土壤中生长。贴梗海棠适应性较强,栽培管理比较粗放。 贴梗海棠怕水涝,否则易烂根,所以浇水必须适度,每年干旱季节适当浇几次水即可,10月至翌年春前应少浇水或不浇水。施肥可于花后进行,用腐熟的人畜肥、厩肥施1-2次,并将老枝枝梢剪去,促其萌发新梢;秋后再施一次有机肥,以利增加第二年的开花量。

冬季气温低于零下20℃时,户外植株需注意防寒,盆栽贴梗海棠可移入室内越冬。西府海棠和垂丝海棠为苹果属花木,而贴梗海棠、木瓜海棠则为木瓜属花木,前二者喜湿润,也要求栽培环境比较湿润,后二者则稍耐干旱;海棠科植物喜光,不耐阴,对寒冷及干旱适应性强,但不耐水涝;喜深厚肥沃及疏松的土壤,对盐碱有一定的适应能力。花期通常在2月下旬至5月上旬,一般花期在10天以上。花前要追施1次至2次磷氮复合肥;花后每隔半月追施一次磷钾肥,以促进果实丰满,减少落果;海棠花类,其花大多孕生于短枝上,修剪宜去除内膛枝、病虫枝、徒长枝、交叉枝,并对突出树冠的过长条要作适度缩剪,可增加来年的开花量。   

每年春季只开一次的海棠花(指西府海棠),如采用降温、减水、遮光的方法,可促成当年秋天再度开花;在比较温暖的秋季,偶尔也可见到贴梗海棠和垂丝海棠、木瓜海棠二度开花。海棠类的繁殖,贴梗海棠可于春季和夏季进行扦插育苗,培育1年至2年即可开花;垂丝海棠、西府海棠多用小荆子、湖北海棠为砧木进行枝接,可提前3年至5年开花结果;木瓜海棠则常用播种法育苗。
回復

cyhh 發表於 2009-1-19 01:15:40 |顯示全部樓層
quote] 909# oneonewe
海棠的養護

一般多行地栽或者盆栽,栽植时期以早春萌芽前或初冬落叶后为宜。苗木栽植后要加强抚育管理,经常保持土壤疏松肥沃。每年秋、冬季可在根际处换培一批塘泥或肥土。在落叶后至早春萌芽 ...
hk88688 發表於 2009-1-19 01:11 [/quote]
thanks fanny^^d資料好齊呀~[
回復

oneonewe 發表於 2009-1-19 01:47:06 |顯示全部樓層
唔該哂Fanny
回復

cyhh 發表於 2009-1-20 13:05:18 |顯示全部樓層
之前北上買的靈魂突然唔識吸水, 有冇人知點解?
我冇特別淋多水, 其他植物都冇事啊...
回復

cyhh 發表於 2009-1-20 13:07:28 |顯示全部樓層
水仙有花LUM喇, 雖然界得樣衰, 但有花花睇吓都好吖~

回復

cyhh 發表於 2009-1-20 13:08:25 |顯示全部樓層
開得很好嘅紅色日本海棠
回復

nuage 發表於 2009-1-20 13:08:48 |顯示全部樓層
之前北上買的靈魂突然唔識吸水, 有冇人知點解?
我冇特別淋多水, 其他植物都冇事啊...

cyhh 發表於 2009-1-20 13:05

你係咪用唐泥種呀?
回復

cyhh 發表於 2009-1-20 13:09:38 |顯示全部樓層
格子代買的朱頂, 全部有LUM 了!

回復