二樓後座hehe -食西瓜!!!!

作者: Karen 發表于 2008-9-4 02:08:55
10230 104
llaus 發表於 2008-10-6 18:51:39 |顯示全部樓層
原帖由 Karen 於 2008-10-6 18:42 發表

而家都仲有少少花出緊,不過停咗有標高嘞!!!!結緊果o個陣d泥好快就乾,但係而家就一日淋一次水就ok嘞!!!!
"一年蔓性"即係點解呀??咁係咪即係佢會慢慢開始枯??如果想種過就要重新用種子種過呀?? ...

果農是用嫁接呀,不用種子來種呀,怎嫁接就要找花園仔大師啦
一年即只可玩一年,蔓性=佢地會四圍爬
結緊果o個陣d泥好快就乾=大肚都要吃多d野啦
回復

Karen 發表於 2008-10-6 21:49:16 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-10-6 18:51 發表

果農是用嫁接呀,不用種子來種呀,怎嫁接就要找花園仔大師啦
一年即只可玩一年,蔓性=佢地會四圍爬
結緊果o個陣d泥好快就乾=大肚都要吃多d野啦 ...

哦,原來係咁,唔該晒,其實由頭種起都可以,因為由開始種到收成,大約都係三個月左右,不過學多d嘢都好!!!!
回復

bebe 發表於 2008-10-7 00:59:34 |顯示全部樓層
嘩~  食咗嗱, 好正咁wor
收咗一個當然可以繼續種繼續結果啦, 只要追肥同佢補充番d營養就得啦, 結緊果d葉係生得慢d嫁, 不過而家秋涼了, 天氣不太適合西瓜生長, 它是愈熱愈好, 或者你再試試, 如果生長勢弱, d葉又細又慢慢變黃, 咁就放棄罷了, 留些位再種別的, 明年夏天再種好過~
回復

新仔 發表於 2008-10-7 03:47:39 |顯示全部樓層
原帖由 Karen 於 2008-10-6 12:32 發表

唔駛羨慕我啦,大家一齊努力.......hehe
不過其實我都好開心,因為我自己好鍾意食西瓜,今次係第一次由種子種起o既收成,之前收o既杧果同番石榴,都係買返嚟已有果果,我只係養大佢哋咋!!!! ...

由種子種起..........到收成真係好開心架
回復

llaus 發表於 2008-10-7 07:18:09 |顯示全部樓層
原帖由 Karen 於 2008-10-6 21:49 發表

哦,原來係咁,唔該曬,其實由頭種起都可以,因為由開始種到收成,大約都係三個月左右,不過學多d嘢都好!!!!

三個月真快 BOR!
回復