二樓後座hehe -食西瓜!!!!

作者: Karen 發表于 2008-9-4 02:08:55
10231 104
Karen 發表於 2008-9-4 11:42:22 |顯示全部樓層
有呀!!!我用花寶3號, 一星期一次, 唔知夠唔夠?
回復

貓貓 發表於 2008-9-4 11:53:05 |顯示全部樓層
karen,

你 d 西瓜種得好靚呀!
我之前種西瓜唔成功,打算下年夏天再試過,到時要你幫幫手教路。
個平台你打理得好企理,俾心機呀!
為左養狗,我以前都住過平台樓嫁。
回復

Karen 發表於 2008-9-4 12:00:57 |顯示全部樓層
多謝貓貓, 我d西瓜好多都係結果之後燶晒 我都唔知乜事??? 而家都係得一個比較大dd, 希望佢冇事

回復

RNW 發表於 2008-9-4 12:37:59 |顯示全部樓層
原帖由 Karen 於 2008-9-4 04:22 發表
唔係呱? 又會咁啱? 我都係like個平台, 所以先揀依度, 你係咪住依頭架?

hihi,
hahaha, I like that 平台 too.
I live in Sunshine plaza before and Tseung Kwon O now.
回復

RNW 發表於 2008-9-4 12:39:42 |顯示全部樓層
Ah besides, I like all your plants, becuz they can eat
回復

sandylam 發表於 2008-9-4 13:48:43 |顯示全部樓層
我好想要提子呀~
點解咁多人買到,我都唔見花墟有賣
你個平台仔好靚呀!
好羡慕...
回復

農夫 發表於 2008-9-4 19:35:04 |顯示全部樓層
提子! 花墟時常有得買.
如果無,可以叫佢留.
我見過鵬x賣過
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-4 19:52:36 |顯示全部樓層
有一間喺運動場斜對面單邊,叫奇X園成日响佢門口空地放好多樹出嚟架,有提子賣,亦都可以訂
回復

農夫 發表於 2008-9-4 19:57:33 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-4 19:52 發表
有一間喺運動場斜對面單邊,叫奇X園成日响佢門口空地放好多樹出嚟架,有提子賣,亦都可以訂

係呀!係呀!
呢間成日都有果樹買
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-4 19:59:06 |顯示全部樓層
農夫都好知「訂」喎
回復

sandylam 發表於 2008-9-4 22:49:36 |顯示全部樓層
唔該曬你地.
乜原來可以訂架咩~
我同朋友行過幾轉,只係見到幾百蚊既巨峰提子.
富士蘋果又貴到飛起.
回復

bebe 發表於 2008-9-6 00:43:38 |顯示全部樓層
原帖由 Karen 於 2008-9-4 12:00 發表
多謝貓貓, 我d西瓜好多都係結果之後燶晒 我都唔知乜事??? 而家都係得一個比較大dd, 希望佢冇事

西瓜要授粉, 晨咁早用當天開的雄花花粉沾在雌花上, 不過都唔係次次得, 我以前都種過, 好難先有一個長大:

你果個都咁大囉應該無問題啦, 大個又甜的話留番一塊俾我~
回復

cyhh 發表於 2008-9-6 02:01:41 |顯示全部樓層
原帖由 bebe 於 2008-9-6 00:43 發表

西瓜要授粉, 晨咁早用當天開的雄花花粉沾在雌花上, 不過都唔係次次得, 我以前都種過, 好難先有一個長大:

你果個都咁 ...

wor...我好大個西瓜呀
回復

Alfphy 發表於 2008-9-6 02:21:07 |顯示全部樓層

你果個都咁 ...

好大個西瓜!好成功喎!
回復

fianfumy 發表於 2008-9-6 02:41:15 |顯示全部樓層
嘩 ...好成功呀 , 好勁呀 !
回復

RNW 發表於 2008-9-6 02:44:56 |顯示全部樓層

你果個都咁 ...

Wah......your 西瓜 so big!! I like it
回復

Karen 發表於 2008-9-6 04:00:13 |顯示全部樓層

你果個都咁 ...

妳就好啦!!!我而家個西瓜仲係得雞蛋咁細個咋

回復

bebe 發表於 2008-9-6 10:52:40 |顯示全部樓層
原帖由 Karen 於 2008-9-6 04:00 發表

妳就好啦!!!我而家個西瓜仲係得雞蛋咁細個咋

嘿嘿, 我嗰個最終其實都只係有5 6 吋直徑咁大咋, 係迷你品種, 盆種出來的 就更迷你啦 你嗰果好似比我淺色d, 咩品種來嫁? 西瓜鍾意熱天氣, 現在開始慢慢涼d啦, 有咁熱地方放咁熱地方啦, 哂多d太陽, 但千祈唔好太多水, 會浸死d根嫁, 不過太少個西瓜又唔大喎, 所以西瓜長大時水多少少但唔好浸壞d根, 到大到不再長大時就俾少d水, 咁佢就可以甜d啦, 長到西瓜隔離d鬚鬚開始變啡色就應該可以食啦, 從著果到成熟需時大約多久我唔記得咗, 如果你想知我今晚同你查吓書啦, 唔駛怕喎雞蛋咁大幾耐啦?  最緊要keep住生長就一定有西瓜吔啦 邊個西瓜唔係曾經雞蛋咁大呢? 俾心機啦等住睇你切西瓜~
回復

farfeifar 發表於 2008-9-6 11:55:54 |顯示全部樓層

回復 58# bebe 的帖子

wah!!!, 你8月8種今日就有咁大粒西瓜喇? 勁開心law!
回復

Karen 發表於 2008-9-7 00:21:50 |顯示全部樓層
今日係花虛買佐盆南桑 $50蚊同 楊桃 $40蚊, 不過盆楊桃枯枯地先至咁平, 希望佢地快高長大就好啦!!!

回復