返回列表 發新帖

剛淘了小小嫁接兜, 想問依個天氣落地可以嗎?

作者: KPS 發表于 2015-10-28 08:52:15
1496 25
KPS 發表於 2015-11-2 09:55:07 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-11-2 09:37
無所謂嫁.. 我O個D都係唔見得人... 哈哈~

師兄, 剛剛搜尋 龜甲龍 資料, 見師兄有種,
想問難種嗎 & 知唔知非洲種那裏有賣?
回復

tonylhk 發表於 2015-11-2 12:40:25 |顯示全部樓層
KPS 發表於 2015-11-2 09:55
想問難種嗎 & 知唔知非洲種那裏有賣? {:emoji_0 ...

龜甲龍有分冬型(南非種) & 夏型(墨西哥種), 如果你想搵(南非)品種, 可以去花墟看看, 大致上O個幾間都有得買...
至於種植方面, 佢係莖幹狀多肉植物,為薯蕷科的成員,原産南非開普敦省。 塊根淺褐色,幼苗時呈球型,成株後表皮有龜裂,形成許多獨立小塊,如石頭堆疊狀,宛如龜甲,其名便由此而來。莖綠色,蔓性,長約1~2公尺,葉心形三角狀,長約6~7公分,花朵為雌雄異株,花朵細小,10~15朵成串開放,會發出如糖果般的淡淡香味,但雌株數量比雄株少.龜甲龍雖然於冬季生長,卻不耐冬季低溫,10℃以下時生長會停滯,當到達5℃以下時,極有可能會凍傷,故冬季生長期時,白天需放於戶外光線明亮充足處,晚上要注意保溫,儘量於晴天的中午澆水,不要讓它落葉,這樣莖幹才會肥大。

KPS
明白, Thanks! 出去睇睇先 ^_^  發表於 2015-11-2 13:53
回復

Hyttt 發表於 2015-11-2 16:41:13 來自手機 |顯示全部樓層
KPS 發表於 2015-11-2 09:55
想問難種嗎 & 知唔知非洲種那裏有賣? {:emoji_0 ...

門口有貨車果間有得賣
我有買呀 真心靚
今年三月買的
回復

KPS 發表於 2015-11-2 17:36:24 |顯示全部樓層
Hyttt 發表於 2015-11-2 16:41
門口有貨車果間有得賣
我有買呀 真心靚
今年三月買的

係咪"明X" ? 唔見有喎, 返而對住學校果間有, 但係係黑西哥相
回復

Hyttt 發表於 2015-11-2 22:01:31 |顯示全部樓層
KPS 發表於 2015-11-2 17:36
係咪"明X" ? 唔見有喎, 返而對住學校果間有, 但係係黑西哥相

我上次去都有嫁喎...
會唔會佢冇拎去鋪
回復

KPS 發表於 2015-11-2 22:40:59 |顯示全部樓層
Hyttt 發表於 2015-11-2 22:01
我上次去都有嫁喎...
會唔會佢冇拎去鋪

可能係,可否PM佢賣幾錢到?
回復