剛淘了小小嫁接兜, 想問依個天氣落地可以嗎?

作者: KPS 發表于 2015-10-28 08:52:15
1497 25
各位師兄師姐, 剛淘了小小嫁接兜, 想問依個天氣落地可以嗎, 生根會唔會好慢?
maxwaggon 發表於 2015-10-28 09:37:18 |顯示全部樓層
啊!花園兜呀!

剛回來習慣一下香港天氣先啦!
接台的根去掉風乾才交貨給你,
整棵現在都在休眠狀態,
落地沒那麽快出根的!
加上天氣就快轉涼,沒加溫
的設備還是等一下吧!

開始生長的時候,球體吸足水,
易出根好多!
回復

tonylhk 發表於 2015-10-28 09:39:41 |顯示全部樓層
而家既天氣時熱時冷, 對嫁接落地未必適合... 另外想問樓主對嫁接落地有經驗嗎?? 如果係第一次, 建議搵一粒唔太喜歡的先試刀, 待成功後, 才把其他也一拼落地.... **本人對嫁接已經怕左... 祝好運!
回復

KPS 發表於 2015-10-28 10:34:49 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-10-28 09:39
而家既天氣時熱時冷, 對嫁接落地未必適合... 另外想問樓主對嫁接落地有經驗嗎?? 如果係第一次, 建議搵一粒 ...

Thanks! 師兄, 我都係弟一次, 驚緊, 所以都係諗住試兩粒先, 其他照上盤種住先
回復

tonylhk 發表於 2015-10-28 12:57:16 |顯示全部樓層
KPS 發表於 2015-10-28 10:34
Thanks! 師兄, 我都係弟一次, 驚緊, 所以都係諗住試兩粒先, 其他照上盤種住先  ...

分享少少心得... 嫁接落地既多肉, 不可以直接比水(但植株需要靠空氣中既溫/濕度, 把根部引出來)
我試過, 盆下面加柸水, 確係有幫助既. 不過溫度方面比較難控制... 最後一句, 落地後既肉肉, 都係小動為妙~
回復

KPS 發表於 2015-10-28 13:55:03 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-10-28 12:57
分享少少心得... 嫁接落地既多肉, 不可以直接比水(但植株需要靠空氣中既溫/濕度, 把根部引出來)
我試過,  ...

OK, Many Thanks! TryTry
回復

哈里波波 發表於 2015-10-28 17:21:04 |顯示全部樓層
我做過好多實驗, 覺得主要還是溫度, 早幾個月共玩了幾十個嫁接球, 移除木桩後就咁放係度風乾已會長根.
而家溫度唔夠, 可能比較難.
回復

KPS 發表於 2015-10-28 18:53:03 |顯示全部樓層
哈里波波 發表於 2015-10-28 17:21
我做過好多實驗, 覺得主要還是溫度, 早幾個月共玩了幾十個嫁接球, 移除木桩後就咁放係度風乾已會長根.
而家 ...

明白, Thanks 哈里波波 師兄, 咁係唔好落地, 種到回暖先落地好D?
& 想問下除木心 & 留小小木心 生根分別要幾耐? & 根生到幾長至落盤好D? Many Thanks!
回復

哈里波波 發表於 2015-10-29 14:46:51 |顯示全部樓層
KPS 發表於 2015-10-28 18:53
明白, Thanks 哈里波波 師兄, 咁係唔好落地, 種到回暖先落地好D?
& 想問下除木心 & 留小小木心 生根分別 ...

但你淘的三角柱已是斬斷了的, 建議都係移除三角柱, 中央木芯留1-2cm, 所有綠色野刮走哂佢.
然後就咁放係陰涼位置風乾底部, 夏天时有D唔駛一星期就出根了, 我通常等佢出長D到2-3cm才落盆.

而家天涼了可能出根慢或甚至唔出根, 但冇乜緊要, 有D 球成年都唔出根都唔會死, 唔好俾太陽曬乾就冇事.

一般落地幾個月D根抓實泥土, 存活率應該OK, 10粒可能會有2-3粒瓜柴.

回復

哈里波波 發表於 2015-10-29 14:49:33 |顯示全部樓層
見你有粒係黃色的, 呢粒成功率會好低.
我實驗左20幾粒非綠色球, 全軍覆沒, 出根非常難, 出到的不足一個月死哂.
回復

KPS 發表於 2015-10-29 16:26:46 |顯示全部樓層
哈里波波 發表於 2015-10-29 14:46
但你淘的三角柱已是斬斷了的, 建議都係移除三角柱, 中央木芯留1-2cm, 所有綠色野刮走哂佢.
然後就咁放係 ...

Thanks  師兄解答, 下星期專冷, 我諗都係上盤過左冬至攪了, 斬斷了果兩棵試下開刀
咁橙色可能真係唔落得地
回復

KPS 發表於 2015-10-29 16:30:52 |顯示全部樓層
maxwaggon 發表於 2015-10-28 09:37
啊!花園兜呀!

剛回來習慣一下香港天氣先啦!

Thanks! 師兄 , 明白, 我都諗住上左盤養定先, 等天氣回暖至試落地
回復

哈里波波 發表於 2015-10-29 17:53:53 |顯示全部樓層
KPS 發表於 2015-10-29 16:26
Thanks  師兄解答, 下星期專冷, 我諗都係上盤過左冬至攪了, 斬斷了果兩棵試下開刀
咁橙色 ...

唔落地最終三角死, 球都跟住歸西的~
回復

KPS 發表於 2015-10-29 19:22:31 |顯示全部樓層
哈里波波 發表於 2015-10-29 17:53

我只係諗住春天至張佢地落地 , 師兄, 想問唔落地係咩原因會死?
回復

Hyttt 發表於 2015-10-30 00:26:01 來自手機 |顯示全部樓層
哈里波波 發表於 2015-10-29 17:53

我覺得
如果連嫁接木都種得死
不如唔好種...
回復

tonylhk 發表於 2015-10-30 09:36:02 |顯示全部樓層
KPS 發表於 2015-10-29 19:22
我只係諗住春天至張佢地落地 , 師兄, 想問唔落地係咩原因會死?  ...

贊成種住先, 再係啱既時候再落地, 成功率比較高, 不過淋水方面, 要睇下棵多肉既狀態, 如果休眠左, 就唔好攪佢咁多...
回復

KPS 發表於 2015-10-30 15:33:00 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-10-30 09:36
贊成種住先, 再係啱既時候再落地, 成功率比較高, 不過淋水方面, 要睇下棵多肉既狀態, 如果休眠左, 就唔好 ...

Thanks, 昨晚剛上盤
回復

tonylhk 發表於 2015-10-30 16:13:27 |顯示全部樓層
KPS 發表於 2015-10-30 15:33
Thanks, 昨晚剛上盤

希望全部都順利過冬, 有時間post D相上嚟吖~
回復

KPS 發表於 2015-10-31 13:54:50 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-10-30 16:13
希望全部都順利過冬, 有時間post D相上嚟吖~

ok, 不過唔太見得人
回復

tonylhk 發表於 2015-11-2 09:37:57 |顯示全部樓層
KPS 發表於 2015-10-31 13:54
ok, 不過唔太見得人

無所謂嫁.. 我O個D都係唔見得人... 哈哈~
回復

12下一頁