去BunBun就忍不住買了迷你玫瑰, 希望會種到啦!!!

作者: yydreamy 發表于 2015-10-10 21:29:28
3154 41
vichim 發表於 2015-10-29 13:21:05 |顯示全部樓層
sheungx2 發表於 2015-10-28 18:34
我平時落開有機肥&化肥....有16個蕾

我嫌機肥有陣臭味,水肥又不好控制,都用緩解肥,但好似唔係好夠肥力
回復

sheungx2 發表於 2015-10-30 20:47:02 |顯示全部樓層
vichim 發表於 2015-10-29 13:21
我嫌機肥有陣臭味,水肥又不好控制,都用緩解肥,但好似唔係好夠肥力

有機肥, 不要鋪面, 好臭又惹蟲

個人方法:
不要淋水, 最好係泥乾乾地既情況落有機肥
先爬開面土, 太多可分d 出來, 將有機肥埋係中上層, 再鋪上泥土
完成後淋水,只要你埋得好,其實無咩味

我用開豆肥, 肥力係最好
骨粉本身就無咩味道, 促花蕾的, 開完花後補返d, 下輪又會有好多花苞

緩解肥本身好少肥力, 佢算係好慢咁釋放小小, 係最基本既肥
只供給最基本生長
回復

vichim 發表於 2015-10-30 22:31:53 |顯示全部樓層
sheungx2 發表於 2015-10-30 20:47

個人方法:

多謝你建議, 我想試下無味GE骨粉, 因為要撥開沙土比較麻煩, 露台設計令到趺左沙土落個底後好難清理, 大水沖走佢又怕整塞條渠
所以我好希望搵到隻又唔臭又易用又夠肥力GE肥
回復

yydreamy 發表於 2015-10-30 23:48:21 |顯示全部樓層
迷你玫瑰 -- 真係好細呀個花蕾, 花瓣仲細過個花托!!! 再出左個仲微小...

係咪應該剪鬼左佢唔好浪費養分?
會唔會盆太細所以D花都細晒??
回復

anne209 發表於 2015-11-1 00:06:05 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-10-30 23:48
迷你玫瑰 -- 真係好細呀個花蕾, 花瓣仲細過個花托!!! 再出左個仲微小...

係咪應該剪鬼左佢唔好浪費養分?

迷你玫瑰的花並不微小,如果越開越小是因為肥不夠,花市買的迷你玫瑰多是4棵種一小盆,個人建議花謝後即分盆,一盆一小棵,待苗穩定後緩緩給肥,迷月是永遠不會有休息的時候,所以對肥需求比較大,三天左右澆一次淡淡的液肥,想花開不斷且花大小有一定保證,用骨粉溝水澆花~切記用量要少,如否極易燒苗
回復

yydreamy 發表於 2015-11-1 17:00:32 |顯示全部樓層
anne209 發表於 2015-11-1 00:06
迷你玫瑰的花並不微小,如果越開越小是因為肥不夠,花市買的迷你玫瑰多是4棵種一小盆,個人建議花謝後即 ...

又真係喎, 我買來是3棵一盆.... 分盆有無特別技巧防止傷D根太緊要? 佢D 根生到好緊密

我有支日本城既開花液肥, 我諗住試下... 諗緊每次落幾多, 係咪幾滴就夠?
回復

yydreamy 發表於 2015-11-3 22:56:29 |顯示全部樓層

D 花全部都開得咁細... 決定換盆! 希望佢住得開心D會開好D花!
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2015-11-4 13:45:15 |顯示全部樓層
話明迷你玫瑰,就梗係唔能夠跟一般的比大細
不過玫瑰就係鍾意陽光,所以你想佢多D 花,花大D 靚D,
就越多陽光越好
回復

vichim 發表於 2015-11-5 14:52:25 |顯示全部樓層
我又報告下先
尋日DAY7, 我用多左一次蟎毒
暫時無復發
但唔知係咪開得太濃,葉有少少燒傷跡象

BTW原來咁多人鍾意種玫瑰
大家有無興趣開番個俱樂部集中討論?
回復

vichim 發表於 2015-11-5 15:06:46 |顯示全部樓層
sheungx2 發表於 2015-10-30 20:47

個人方法:

最近係花寶買左一盒玫瑰肥
佢聲稱係有機
但instruction又話可以就咁放盤面
我仲未打開包裝
唔知你有無用過呢?

相片:
http://pan.baidu.com/s/1ntpfTzz
http://pan.baidu.com/s/1hqk60qo
回復

sheungx2 發表於 2015-11-9 14:29:06 |顯示全部樓層
vichim 發表於 2015-11-5 15:06
最近係花寶買左一盒玫瑰肥
佢聲稱係有機
但instruction又話可以就咁放盤面

呢隻應該係均衡型緩釋肥

佢入面有用有機既野.不過用左d 技術整成一粒粒

只要你淋水, 佢就會慢慢釋出養份

一般來說都夠用

但如果你想花蕾多, 就要用開花期專用既肥 (開完花後一星期落)

即是3個number, 中間number 高數值既肥

eg. 10(有助葉生長)-30(促花蕾)-20(枝幹,根系成長)
回復

vichim 發表於 2015-11-9 16:49:35 |顯示全部樓層
sheungx2 發表於 2015-11-9 14:29
呢隻應該係均衡型緩釋肥

佢入面有用有機既野.不過用左d 技術整成一粒粒

我已經用左果包野
完全唔臭
不過暫時未睇到佢肥力如何

磷肥有無邊隻用開推薦呢?
因為我而家一般都落緩解肥
大部分緩解肥都係均衡型
我又唔中意水肥,因為感覺好易沖走同日常施用比較麻煩
回復

sheungx2 發表於 2015-11-9 18:04:53 |顯示全部樓層
vichim 發表於 2015-11-9 16:49
我已經用左果包野
完全唔臭
不過暫時未睇到佢肥力如何

開花專用既有機肥~~呢隻唔臭....埋入去土中~ 花墟有賣
回復

vichim 發表於 2015-11-10 16:21:53 |顯示全部樓層
sheungx2 發表於 2015-11-9 18:04
開花專用既有機肥~~呢隻唔臭....埋入去土中~ 花墟有賣

感謝推介
回復

yydreamy 發表於 2016-1-4 23:19:02 |顯示全部樓層
近日分左佢三盆, 但係即刻就同我黃葉, 唔知係唔係唔適應....
回復

vivianwong 發表於 2016-1-5 08:52:53 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2016-1-4 23:19
近日分左佢三盆, 但係即刻就同我黃葉, 唔知係唔係唔適應....

植株適應緊新環境新泥土, 下部會有一些黃葉但不會全株變黃, 期間不要澆太多水, 不要憂心, 觀察多一會~
回復

Angelhair 發表於 2016-1-8 11:29:31 來自手機 |顯示全部樓層
請問種成点呀?我也想去花墟買D来種,只擔心新手應付不来花墟的温室摧生種。
回復

Angelhair 發表於 2016-1-8 11:29:33 來自手機 |顯示全部樓層
請問種成点呀?我也想去花墟買D来種,只擔心新手應付不来花墟的温室摧生種。
回復

Angelhair 發表於 2016-1-8 11:29:35 來自手機 |顯示全部樓層
回復

yydreamy 發表於 2016-1-9 14:46:57 |顯示全部樓層
Angelhair 發表於 2016-1-8 11:29
請問種成点呀?我也想去花墟買D来種,只擔心新手應付不来花墟的温室摧生種。 ...

OK喎, 分左盆之後已停黃葉.... 希望之後會生返好同有花.

買左返黎後, 其實有再出花的, 但係呢, 開頭我無乜落肥, 唔知係咪因為咁, 所以開頭花好好好細.... 之後出左一朵正常, 跟住冬天來就停左出花, 近日我分盆, 所以咁多動作之後, 好難講係咪真係種得好, 但唔計有無花, 佢係一直有新葉同埋變大隻仔左.

我買左返黎係無換泥的, 分盆都懶爆只係用原來既泥加新泥... 不過之前係有久唔久落開花用液肥 (日本城果D)
回復