去BunBun就忍不住買了迷你玫瑰, 希望會種到啦!!!

作者: yydreamy 發表于 2015-10-10 21:29:28
3140 41
去BunBun就忍不住買了迷你玫瑰, $35好可愛....

回家就換左落白色盆.... 勁靚, 希望會種到啦!!!

powergun 發表於 2015-10-10 21:33:23 |顯示全部樓層
希望你種到
回復

sheungx2 發表於 2015-10-12 00:31:36 |顯示全部樓層

月季喜歡陽光(4小時以上), 通風室外環境

而且愛重肥料, 特別係開花後,一定要落返d 有機肥下去, 下輪既花先夠養份

mini rose抗病力幾好, 無咩病害, 蟲常見有紅蜘蛛,

個人預防蟲害方法, 隔幾日用花曬噴洗葉底 <---mini rose 細細盆真係易打理好多

只要你take care 得好, 而家開始入秋, 正正係玫瑰開得最靚既時候, 會不停有花可賞

更多種迷你玫瑰既資訊, 可以參考下呢一個post:
園藝新丁種迷你黃玫瑰

加油!
回復

yydreamy 發表於 2015-10-12 21:23:31 |顯示全部樓層
sheungx2 發表於 2015-10-12 00:31
月季喜歡陽光(4小時以上), 通風室外環境

而且愛重肥料, 特別係開花後,一定要落返d 有機肥下去, 下輪既花先 ...

紅蜘蛛... 最憎佢亦都唔識殺佢 (之前種非洲葉殺極都有最後係certified棵野)... 希望唔會遇到啦.

又係要噴葉底, 睇黎我要勤力D啦.

承你貴言啦, 暫時眼見都只係3朵花加3 個花蕾~
回復

Ever_green 發表於 2015-10-20 10:40:38 |顯示全部樓層
最近我盆迷玫都中咗紅蜘蛛, 唔知苦楝油有無用, 但我用了噴晒成盆, 又用花灑沖, 希望救到
回復

Ever_green 發表於 2015-10-20 10:40:43 |顯示全部樓層
最近我盆迷玫都中咗紅蜘蛛, 唔知苦楝油有無用, 但我用了噴晒成盆, 又用花灑沖, 希望救到
回復

vichim 發表於 2015-10-20 22:19:01 來自手機 |顯示全部樓層
我都中左,我先用洗衣粉開水噴葉面葉底,跟住三個鐘後再噴biokill,而家暫時無惡化
回復

vichim 發表於 2015-10-20 22:20:20 來自手機 |顯示全部樓層
我覺得重點應該係要徹底咁噴每一塊葉嘅葉底,因為紅蜘蛛係lay係葉底
回復

vichim 發表於 2015-10-20 22:22:28 來自手機 |顯示全部樓層
同埋我已經係賓賓買左包蟎毒($50,fyr),如果惡化就即用
回復

B17 發表於 2015-10-20 22:40:07 |顯示全部樓層
vichim 發表於 2015-10-20 22:22
同埋我已經係賓賓買左包蟎毒($50,fyr),如果惡化就即用

蟎毒殺紅蜘蛛非常有效,不過首要條件係包蟎毒唔係假貨
如果成功殲滅紅蜘蛛的話,請通知一聽,等我都入番包  
回復

vichim 發表於 2015-10-21 00:21:15 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-10-20 22:40
蟎毒殺紅蜘蛛非常有效,不過首要條件係包蟎毒唔係假貨
如果成功殲滅紅蜘蛛的話,請通知一聽,等我都入 ...

我暫時都未用包蟎毒
回復

vichim 發表於 2015-10-21 20:08:15 來自手機 |顯示全部樓層
報告一下,直到目前為止,新出嘅葉都無受感染徵狀,而家開始剪走左少少受過感染的舊葉
回復

vichim 發表於 2015-10-21 20:11:20 來自手機 |顯示全部樓層
23號(day7)我會用多次花寶殺蟲劑或者biokill,再報告
回復

yydreamy 發表於 2015-10-21 20:23:23 |顯示全部樓層
近況 - 買回來之後, 由開殘第一朵花就剪鬼左佢開始, 佢就突然唔肯再開花, D 花蕾無開過就謝。結果所有買時見到的花和花蕾都頹晒同剪走晒。不過就一直出新葉....

唔知咁樣係咪正常呢
回復

vichim 發表於 2015-10-21 22:58:26 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-10-21 20:23
近況 - 買回來之後, 由開殘第一朵花就剪鬼左佢開始, 佢就突然唔肯再開花, D 花蕾無開過就謝。結果所有買時 ...

有出新葉應該都ok
好過僵苗或者枯
花,總有機會開,只要棵野唔死
回復

vichim 發表於 2015-10-27 15:18:59 |顯示全部樓層
又再報告一下
紅蜘蛛徹底地復活了
黃昏我就會施用賓賓買的蟎毒
再報告
回復

yydreamy 發表於 2015-10-27 22:04:05 |顯示全部樓層
vichim 發表於 2015-10-21 22:58
有出新葉應該都ok
好過僵苗或者枯
花,總有機會開,只要棵野唔死  ...

嘩, 突然出左一個花蕾, 但細到呢....

回復

vichim 發表於 2015-10-28 09:02:52 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-10-27 22:04
嘩, 突然出左一個花蕾, 但細到呢....

我有棵微月都有兩個lum
回復

sheungx2 發表於 2015-10-28 18:34:03 |顯示全部樓層

我平時落開有機肥&化肥....有16個蕾
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2015-10-28 19:01:26 |顯示全部樓層
種得玫瑰預左要跟蟲蟲對抗

肥料既話,花寶有隻粉狀肥係專for 玫瑰
參考:
http://merlinder.com.hk/upload/index.php?route=product/product&product_id=363
回復

123下一頁