求教陽光問題

作者: 風之拉斐爾 發表于 2015-10-5 18:03:13
3164 50
火柴人 發表於 2015-10-7 15:59:21 |顯示全部樓層
Kessming 發表於 2015-10-7 01:31
咁你覺得照燈作用大唔大呢?

我D植物放起Mon後面的暗角,如果無LED燈連喜陰的植物都生唔到。

我之前試種喜陽的紫藤花就點種都死

但係我e+換左用7watt LED燈後佢又有出新葉,甘我估係有用啦。
回復

火柴人 發表於 2015-10-7 16:01:21 |顯示全部樓層

T5都有用既,好過無啦
不過陽台種食得既農作物真係要D技巧
回復

powergun 發表於 2015-10-7 16:05:03 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-10-7 16:01
T5都有用既,好過無啦

好過無囉
我依家試緊種果同埋種香草
回復

powergun 發表於 2015-10-7 16:05:03 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-10-7 16:01
T5都有用既,好過無啦

好過無囉
回復

火柴人 發表於 2015-10-7 16:10:27 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-10-7 16:05
好過無囉

Gun爺加油呀,我都想試種食得既野,不過無位又唔想加燈住
回復

powergun 發表於 2015-10-7 16:12:44 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-10-7 16:10
Gun爺加油呀,我都想試種食得既野,不過無位又唔想加燈住

我遲d 會重光了, 所以要試下種有果的, 睇睇會唔會好好多

等你報告 ^_^  發表於 2015-10-7 16:24
回復

火柴人 發表於 2015-10-7 16:33:48 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-10-7 16:12
我遲d 會重光了, 所以要試下種有果的, 睇睇會唔會好好多

甘我都報告下我之前的結果先:

我之前試過D紫藤花起:

5Watt LED 1藍4紅組合
有新牙出,但係之後成顆死得就快過唔用燈

之後同一環境改燈做 2藍3紅組合
一樣有新牙出,之後葉片慢慢成長,直到現在,出唔出到花就要等春天先知

所以我覺得藍紅燈組合係好有影響
回復

powergun 發表於 2015-10-7 16:36:02 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-10-7 16:33
甘我都報告下我之前的結果先:

我之前試過D紫藤花起:

可能唔係燈的問題呀

唔知啊,大家再研究下。  發表於 2015-10-7 17:00
回復

風之拉斐爾 發表於 2015-10-8 00:18:11 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-10-7 15:43
咁就要作出取捨了

那個取捨就是要不佢死...要不我死....
回復

powergun 發表於 2015-10-8 00:22:10 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2015-10-8 00:18
那個取捨就是要不佢死...要不我死....

唔會係生死問題的, 一係唔種野, 就算種都種得唔靚, 否則就要諗計解決, 包括買燈
回復

風之拉斐爾 發表於 2015-10-8 00:24:55 |顯示全部樓層
如果買燈各位師兄有咩建議 有冇一支過可以照哂香草同菜架?? 大約哂價位等我有個心理準備
回復

powergun 發表於 2015-10-8 01:02:23 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2015-10-8 00:24
如果買燈各位師兄有咩建議 有冇一支過可以照哂香草同菜架?? 大約哂價位等我有個心理準備
...

其實都係睇你同你家人意願的, 要照的面積有多大, 同埋種植的種類, 好似我的窗台為例, 我個枝應該合適的, 我返工前開燈, 照其中一邊的(即白日), 到我放工回家後, 就轉照另一邊(即晚上), 有d 重點植物可放中間,  即白日同晚上都照到的
如唔喜歡紅藍燈, 可用全光譜的
回復

風之拉斐爾 發表於 2015-10-8 01:11:41 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-10-8 01:02
其實都係睇你同你家人意願的, 要照的面積有多大, 同埋種植的種類, 好似我的窗台為例, 我個枝應該合適的,  ...

岩岩都爬左大大你篇紅藍燈既文 發現我真係接受唔到紅色燈太殘眼 可能都係會買全光譜 但係基於大6既會爆炸既成龍大哥名言
我又唔想係淘B買 怕有人番去消防員同我講已經燒哂 所以有冇可靠 價錢合理既全光譜燈介紹一下 咩價位 同埋哂唔哂電......唔想太大支 以我所知 LED應該可以整到一塊板咁 因為我個魚缸支燈都係咁
但係魚缸個支唔係好夠力....
回復

powergun 發表於 2015-10-8 01:18:56 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2015-10-8 01:11
岩岩都爬左大大你篇紅藍燈既文 發現我真係接受唔到紅色燈太殘眼 可能都係會買全光譜 但係基於大6既會爆炸 ...

我個帖最尾有講全光譜的, 但比較大同較重較貴的, 而功率亦較高的, 但都只係幾十至二百幾十火的, 如果合適可以一試的
回復

火柴人 發表於 2015-10-8 18:26:48 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2015-10-8 01:11
岩岩都爬左大大你篇紅藍燈既文 發現我真係接受唔到紅色燈太殘眼 可能都係會買全光譜 但係基於大6既會爆炸 ...

樓主其實你有養魚,甘你有無養水草。

其實水草燈同植物燈係同一樣野呢。

而且魚版的C兄好多年前已經對T5 / LED草燈有大量研究了。

如果你有甘甘多擔憂你不如花多D時間兩邊問,自己再總結你喜歡邊D燈。
回復

風之拉斐爾 發表於 2015-10-9 18:45:34 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-10-8 18:26
樓主其實你有養魚,甘你有無養水草。

其實水草燈同植物燈係同一樣野呢。

的起左心肝 為左心愛既花花草草去買支燈 即使俾人斬都要先救左佢地先..T^T

岩岩都即刻刨下文 見到LED有人讚有人彈

影響度
有人話LED會傷眼 對比番T5同LED光效同電力都係T5好似更優秀

價格
岩岩睇到2010年有個POST寫T5深水埗間科聯幾十蚊有一套 但係LED睇怕都要幾百蚊

種類
T5見到多數人照都係咩AV多肉食蟲之類 雖然我已經好努力學 但仍然唔明LUX係乜 唯有問問T5種菜種香草適合嗎??

我見有人話要補紅光
有冇師兄可以教教我T5會唔會比較熱同埋T5呢個係光管名定係代號 因為真係新手白板乜都唔識

結論 愈睇愈多疑問 可唔可以有人幫我解答一下.....D菜再唔照我怕佢會死............
回復

火柴人 發表於 2015-10-9 20:41:44 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2015-10-9 18:45
的起左心肝 為左心愛既花花草草去買支燈 即使俾人斬都要先救左佢地先..T^T

岩岩都即刻刨下文 見到LED有 ...

1) T5係光管其中一個型號

2) T5者係普通光管因已經發展多年所以價錢係十分大眾化
LED燈膽就係哩幾年先興起但都唔洗幾百蚊,7Watt大約$4x-5x人仔價錢你可參考返淘x或Gun爺個帖

3) 技術資料上看,LED係遠勝傳統照明技術,
LED 的優點大慨如下:
慳電 – 以相對少功率(Watts)能產生一樣的亮度
長壽
環保,沒有毒性(相對光管來說)

缺點:紅藍色燈一時間會難接受到,貴同要自己買燈座

4) 光譜
紅/藍LED單光譜(LED本身是單色光源)
RGB LED近全光譜 (由紅綠藍三原色混合出白光)
T5全光譜(包括UV)

5) 傷眼係UV紫外光傷眼
光管係包括UV所以光管理論會傷眼
現代的LED大多唔係用UV紫外光,再用磷光劑把光轉化成一頻譜,無UV理論唔會傷眼
(你留意下Phixips LED 包裝寫明No UV, No IR)
http://hkplants.com/thread-179507-1-1.html

6) LUX=光通量均勻分佈於 1㎡ 面積上的光照度
智能手機Apps store上搜尋lux會有好多免費meter

7) 之前講過(開花,結果,多肉,葉菜)植物有唔同的光譜組合需要
T5因為係全光譜同唔可以改變光譜組合所以只需要留意光通量(如果某一種光譜超出植物的需求都無得控制等同浪費左)
LED因為本身是單色光源所以需要改變紅藍組合呢配合你想種的植物

以7Watt LED燈為例廠商一般建議如下:
6紅1藍 - 結果類蔬果類
5紅2藍 - 葉菜類,觀葉植物 或苗
1紅6藍 - 多肉植物

回復

火柴人 發表於 2015-10-9 20:44:36 |顯示全部樓層

如果你有興趣或想深入了解LED植物燈
你可以好似我甘睇多D人地台灣
有關 "光對植物生長的影響" 的學術文章

不過如果無電子根底小心睇都頭暈
回復

風之拉斐爾 發表於 2015-10-10 18:54:08 來自手機 |顯示全部樓層
岩岩終於的起心肝去左深水埗深之都gun爺個間買左兩盞LED番黎 8紅1藍 兩盞串連埋一條線 再用時間制控制

未計時間制兩套燈$450左右 雖然有點貴而且預左俾人省到立立令 不過都即時心安左 之後再留意番佢地既進度

在此再次感謝火柴兄同gun爺 以及其他巴絲 幫左我好多又教左我好多 祝福你地既植物快高長大XD
回復

火柴人 發表於 2015-10-10 21:34:55 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2015-10-10 18:54
岩岩終於的起心肝去左深水埗深之都gun爺個間買左兩盞LED番黎 8紅1藍 兩盞串連埋一條線 再用時間制控制

未 ...

真係平左好多窩,同有無單家?如果有記得留低張單方便之後改燈,我估你之後可能會好似我甘走火入魔,不停試紅藍燈組合。
回復