我的習作1 ~ 8

作者: dogo 發表于 2015-9-7 20:49:04
4054 76
dogo 發表於 2015-9-21 15:07:54 |顯示全部樓層
多謝claudiatang的加分鼓勵
回復

Woodstock 發表於 2015-9-21 16:07:31 |顯示全部樓層
牛奶盒的綠拉花, 色澤柔和, 看得人很舒服! 呢幾日都好落下, 記住幫佢地抽下濕喇~
回復

dogo 發表於 2015-9-21 16:36:55 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-9-21 16:07
牛奶盒的綠拉花, 色澤柔和, 看得人很舒服! 呢幾日都好落下, 記住幫佢地抽下濕喇~ ...

牛奶盒那個係綠茶粉,但而家已經唔綠了

多謝溫馨提示,我會留意住的
回復

cmchang 發表於 2015-9-21 21:42:05 |顯示全部樓層
dogo 發表於 2015-9-21 16:36
牛奶盒那個係綠茶粉,但而家已經唔綠了

多謝溫馨提示,我會留意住的  ...

我都試過用綠茶粉入皂, 是會變"啡"色的(之前打錯字)

但係如果做浸泡油, 就可以做到綠色皂

我下個目標都係拉花皂

你開始上手工皂堂未呀?

無用隔板較難控制,其實那次啲綠色都撞唔到底  發表於 2015-9-21 23:09
剛入色拉花時係綠的,但之後變棕色了  發表於 2015-9-21 23:07
回復

dogo 發表於 2015-9-21 23:06:03 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-9-21 21:42
我都試過用綠茶粉入皂, 是會變綠色的

但係如果做浸泡油, 就可以做到綠色皂

上星期六上左啦,唔提還好,一提就把幾火
錢浪費了都算,還浪費了時間
大半堂都係在show自己(其他才能)和挑剔其他手工皂達人為主,最頂忍成日叫我地唔好睇咁多網上資料,最好笑重叫我地唔好買書睇(尤其台灣書),要睇就要睇外文書(唔好翻譯的),成日彈淘寶啲嘢唔好,但舖頭啲模咪大部份都係淘寶貨…
最重要係連最基本常用的油脂都沒講解(講義係有的),課程簡介重話自己的堂不同一般工作坊玩下玩下的形式…
最好笑上堂打那皂配方有白油,佢自己係咁彈白油唔好,只不過想我地知道怎處理脂狀物,又唔見佢用乳木果脂或可可脂…

真係寧願攞啲學費打多幾鍋皂攞經驗重實際,用上堂嘅時間係啲度爬多幾次文重有用
回復

cmchang 發表於 2015-9-21 23:18:59 |顯示全部樓層
dogo: 剛入色拉花時係綠的,但之後變棕色了  

Sorry..我打錯字
我係話之前用綠茶粉直接入皂係會變色的(巳更正)
回復

cmchang 發表於 2015-9-21 23:41:03 |顯示全部樓層
成日彈淘寶啲嘢唔好,但舖頭啲模咪大部份都係淘寶貨…
最好笑上堂打那皂配方有白油,佢自己係咁彈白油唔好

佢真係自打咀巴

外國書或網站可能有好多有用資料, 但係點解要貶低台灣書?
而且香港和台灣氣候相近, 台灣嘅打皂經驗真係好值得參考
這個老師有點兒那個...

係咪上一堂完架?
唔好勞氣, 見識過就算

回復

dogo 發表於 2015-9-22 00:27:54 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-9-21 23:41
佢真係自打咀巴

外國書或網站可能有好多有用資料, 但係點解要貶低台灣書?

難聽啲個句,咪又係覺得月亮係外國圓啲個種人囉

佢意思啲書好多唔啱及誤導人喎,同埋最好笑話中國人傳統教人時會留一手,外國人就唔會喎,唉…而家咩年代哎,我真係想即時有點衝動想問下佢咁我係咪唔應該繼續上堂,點睇佢都係中國人哎…
真係好彩係一堂過個種。

其實我自己本身一直很多興趣,都很喜歡睇書及上網找資料,不過限於自己不懂外文,而且也覺得台灣較接近香港,如天氣…,咁當然唔係要盡信書或網上資料,自己會再思考過濾的嗎,好似講手工皂,試下啲配方,出來的感覺,咪知作者講嘅啱唔啱…

而且我本身覺得每一樣嘢都不會有絕對的,應該宏觀啲,吸收各方面唔同嘅知識及優點
回復

dogo 發表於 2015-9-24 17:26:53 |顯示全部樓層
習作5:雙花皂(張酃鍒老師的配方)
棕櫚油20%   芥花油40%   葵花油40%   水為2倍
ins=77
因為老師已講了打皂要用較長時間,所以用了小幫手,今次油量400g,用小幫手打一陣手打一陣,都打了一小時,入土司模入膠盒蓋毛巾。  加左不太圓的小波波,但白色小波波不起眼,同埋不平均,今次切皂好唔靚

如果白色波波改為黑色或深啡色會更加出色~  發表於 2015-9-25 13:56
回復

cmchang 發表於 2015-9-24 17:51:19 |顯示全部樓層
dogo 發表於 2015-9-24 17:26
習作5:雙花皂(張酃鍒老師的配方)
棕櫚油20%   芥花油40%   葵花油40%   水為2倍
ins=77

好! 又一款洗髮皂

原來葵花油嘅皂化過程好慢, 所以要小幫手

dogo, 你講咗我就發現d白色小圓波, 好可愛呀
黃色小波係點來的? 是紅棕櫚油嗎?
回復

dogo 發表於 2015-9-24 18:22:10 來自手機 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-9-24 17:51
好! 又一款洗髮皂

原來葵花油嘅皂化過程好慢, 所以要小幫手

但依老師說都不算洗頭皂,不過唔緊要啦,我自己覺得啱洗就洗嘜都得啦
我鍾意個配方簡單油又簡單,下次試下將棕櫚油改其他易買到嘅硬油先,不過又係要等等等才知鍾唔鍾意個feel

係哎,記得用小幫手,上次我打單品山茶花油時忘了要打好耐,初期用手打,打下打下,打左大半個鐘覺得唔太對路,咪再睇返書,原來要打3.5小時,咁我諗住油量少應該打多陣都得啩,點知再打多成粒鐘都係咁上下樣,終於都係要搵小幫手,但都要斷續打多成粒鐘,而且放左好多日都唔出得模,後期強行整出來諗住遲啲再制算了(白色波波咪係用它做的)
不過我應該會試過打的。

個啲波波係上次打單品米糠油時加左綠藻粉諗住整啲花樣,點知好多日都軟爛咁(無加粉那鍋正常出模),咪嬲嬲地撩出來放一邊諗住遲啲再制,但見幾日Woodstock嘅貼,咪學下加啲裝飾下
回復

cmchang 發表於 2015-9-24 19:28:42 |顯示全部樓層
dogo 發表於 2015-9-24 18:22
但依老師說都不算洗頭皂,不過唔緊要啦,我自己覺得啱洗就洗嘜都得啦
我鍾意個配方簡單油又簡單,下次 ...

哈哈, 我一見到張酃鍒老師,
我就想起洗髮皂

你d鹹蛋黃係加咗綠藻粉?
咁奇怪, 加咗粉反而軟爛咗?
仲以為會增加硬度添
回復

dogo 發表於 2015-9-24 19:35:19 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-9-24 19:28
我就想起洗髮皂

係啦我都覺得好怪,理論加粉會硬啲,唔通我啲粉有問題,不過我都諗住會試多次用綠藻粉拉花
回復

dogo 發表於 2015-9-24 19:42:48 |顯示全部樓層
我就想起洗髮皂

應該咁講,本來係諗住用綠藻粉做回鍋渲染,但分皂液出來加色較多,回鍋時有感覺色太多,都唔敢點攪佢太多下就入模,所以黃黃地個啲我估應該係染到啲綠色皂液啩,總知係失敗之作

回鍋渲染皂...有機會都要試  發表於 2015-9-24 20:22
回復

Woodstock 發表於 2015-9-25 13:54:17 |顯示全部樓層
dogo 發表於 2015-9-21 23:06
上星期六上左啦,唔提還好,一提就把幾火
錢浪費了都算,還浪費了時間
大半堂都係在show ...

我最怕就係彈其他人黎抬高自己個D老師!

有時間就教多D, 唔好講D唔講D, 網絡世界同印刷書咁發達, 點都可以自己搵到答案!

打皂真係要多多實戰先打得出經驗~

同意, 上堂嘅目的好簡單, 就係學嘢之麻  發表於 2015-9-25 15:16
回復

Woodstock 發表於 2015-9-25 13:58:51 |顯示全部樓層
我就想起洗髮皂
我就想起洗髮皂

舉手同意
又諗起佢把長髮~
回復

Woodstock 發表於 2015-9-25 14:00:12 |顯示全部樓層
dogo 發表於 2015-9-24 18:22
我鍾意個配方簡單油又簡單,下次 ...

係見你同cmchang嘅經驗, 我日後打單品軟油都係加返10%軟油入去會好D, 免得太軟爛唔知點處理!

我諗你應該打錯字啦,打軟油重加10%軟油,哈哈  發表於 2015-9-25 15:28
回復

Woodstock 發表於 2015-9-25 14:01:22 |顯示全部樓層
dogo 發表於 2015-9-24 19:35
係啦我都覺得好怪,理論加粉會硬啲,唔通我啲粉有問題,不過我都諗住會試多次用綠藻粉拉花  ...

拉花拉花, 講到我自己都心癢癢丫~~~

話比你知,拉花會上癮嫁  發表於 2015-9-25 15:26
回復

dogo 發表於 2015-9-25 15:36:04 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-9-25 13:54
我最怕就係彈其他人黎抬高自己個D老師!

有時間就教多D, 唔好講D唔講D, 網絡世界同印刷書咁發達, 點都可 ...

其實有時啲老師要Show Show自己我唔介意,但唔好佔太多時間,重要成日彈日這個我是無法接受的…,
所以真係攞啲學費打多幾鍋皂好過,起碼多幾舊皂用下
回復

dogo 發表於 2015-9-25 15:51:14 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-9-25 14:01
拉花拉花, 講到我自己都心癢癢丫~~~

今日又手痕又去拉一少鍋,唉…真係年紀大左,十下十下,本想將4格分原液,青黛粉,原液,綠藻粉,點知倒完之後才發現次序錯左,變左原液,青黛粉,綠藻粉(重要有點倒過左係青黛那邊),原液
攪到唔係原本所想嘅feel,不過都有個好處,又有值口打多鍋

回復