我的小花園 (辦公室篇) -大update在page 2

作者: 細毛 發表于 2008-8-28 14:21:21
11368 101
阿袁 發表於 2008-10-31 10:53:26 |顯示全部樓層
我仲有隻金絲雀同埋條美人魚 ............................................
回復

細毛 發表於 2008-10-31 10:58:30 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-10-31 10:53 發表
我仲有隻金絲雀同埋條美人魚 ............................................

用寵養, 定係買間金屋養?
回復

RNW 發表於 2008-10-31 11:36:22 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-10-31 10:53 發表

袁爺真係老當益壯嘞
回復

phyllis-sam 發表於 2008-11-2 01:26:45 |顯示全部樓層
細毛兄 , 我都學咗你咁整咗間玻璃屋企比狸藻 , 但係我想問吓你 , 你幾耐先同 d 玻璃屋屋換水 ?????
另外你係紅石同呢碳土中間個層係咩嚟啊 ?????
我見倒你咗土土好濕潤 , 我點先整倒呀 ?????
回復

細毛 發表於 2008-11-3 14:09:36 |顯示全部樓層
幾耐換水?  最好當然係一個星期一次啦.....不過我未換過水呀!

紅色粒粒同泥炭土中間係水族用過濾綿, 紅色粒粒係隔水層, 水位唔好接觸土壤, 尤其我地呢d唔換水的人, d水係死水, 浸左上去上面d土壤的話, 我估d植物會必死無疑。

日日我都會噴小小水, 總之個水位keep在紅色粒粒的一半就okay。
回復

阿袁 發表於 2008-11-4 10:20:11 |顯示全部樓層
咁 d 水店唔到 d 泥 , 咪好容昜乾枯囉 , 淨靠噴下水得唔得架 ?     
回復

阿袁 發表於 2008-11-4 10:34:47 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-31 11:36 發表

袁爺真係老當益壯嘞

服待呢兩隻野真係少 d 氣力都應付不來     

美人魚

美人魚

金絲雀

金絲雀
回復

LEUK9884 發表於 2008-11-4 10:46:07 |顯示全部樓層
袁兄想轉移視線 ? 有冇西瓜皮 , 我以前有3條5吋哥綠 !
回復

細毛 發表於 2008-11-4 10:53:43 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-11-4 10:20 發表
咁 d 水店唔到 d 泥 , 咪好容昜乾枯囉 , 淨靠噴下水得唔得架 ?     

下面個水位每日都降得幾快, 你話d水去左邊? 會蒸上去上面d泥架嗎.......

我每日都係噴幾下, 夠唔夠.....起碼種左四個月唔死啦!
回復

細毛 發表於 2008-11-4 10:54:50 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-11-4 10:34 發表

服待呢兩隻野真係少 d 氣力都應付不來     

佢地係咪美人魚呀?

咁有冇金絲雀張相睇下呀?
回復

阿袁 發表於 2008-11-4 10:57:21 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-11-4 10:46 發表
袁兄想轉移視線 ? 有冇西瓜皮 , 我以前有3條5吋哥綠 !

唔係想轉移視線, 係想大家米誤咁 .........

d 皇冠我覺得好難養 , 以前在新巷仔度入過一條差不多 5 吋既 , 最後都係養唔過3個月就番左哥倫比亞老家 !   

回復

阿袁 發表於 2008-11-4 11:01:42 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-4 10:54 發表

佢地係咪美人魚呀?

咁有冇金絲雀張相睇下呀?

上便果隻係噴皇冠....成隻海牛咁既樣 ...
下便果隻就係金絲雀囉  !   ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~          
回復

細毛 發表於 2008-11-4 11:09:57 |顯示全部樓層
噢..........................
回復

阿袁 發表於 2008-11-4 11:31:58 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-4 10:53 發表

下面個水位每日都降得幾快, 你話d水去左邊? 會蒸上去上面d泥架嗎.......

我每日都係噴幾下, 夠唔夠.....起碼種左四個月唔死啦!

收到 ........ 明白晒 !     
回復

LEUK9884 發表於 2008-11-4 11:46:59 |顯示全部樓層
金絲雀同金孔雀差唔多 ??
回復

LEUK9884 發表於 2008-11-4 11:49:24 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-11-4 10:57 發表

唔係想轉移視線, 係想大家米誤咁 .........

d 皇冠我覺得好難養 , 以前在新巷仔度入過一條差不多 5 吋既 , 最後都係養唔過3個月就番左哥倫比亞老家 !    ...

我早放左 , 佢可能係人地屋企番老家 !
回復

阿袁 發表於 2008-11-4 11:51:04 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-11-4 11:46 發表
金絲雀同金孔雀差唔多 ??

玩下 .... 其佢係 014 金孔雀嘛     
回復

阿袁 發表於 2008-11-4 11:54:15 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-11-4 11:49 發表

我早放左 , 佢可能係人地屋企番老家 !

你就醒啦 !   .... 我 E+呢隻330就已經係第3隻喇 ............... 皇冠真係好難服待 !   
回復

willypangpang 發表於 2009-3-2 18:28:12 |顯示全部樓層
1# 細毛

我想問下你個底係鋪d咩ga? thx!
回復

geminickh 發表於 2009-3-4 20:57:44 |顯示全部樓層
好掂呀,我都係剛開始看看學種呢,剛買回來2天的PING
回復