我的小花園 (辦公室篇) -大update在page 2

作者: 細毛 發表于 2008-8-28 14:21:21
11383 101
細毛 發表於 2008-8-29 10:47:32 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-8-29 10:34 發表
土瓶 , 太陽瓶 , 蛇仔 , 冇冷氣情況下 , 生長情況係點??
如果秋冬天種 , 夏季係休眠定枯萎??

蛇仔冇冷氣會點.....你可以去森森睇下.....

土瓶, 我之前在屋企種, 冇冷氣, 入夏後開始轉黃, 最後枯了三個瓶, 好在及時帶佢返公司嘆冷氣, 即刻標左好多新瓶。

太陽瓶, 未種過, 我都想種。
回復

LEUK9884 發表於 2008-8-29 11:00:51 |顯示全部樓層
都係死左條心 !  唔好免強 !
你種蛇球 , 我試下整個小白兔球 , 還掂濱記20蚊 !
回復

細毛 發表於 2008-8-29 15:36:10 |顯示全部樓層
家中已經有一個兔球同一個長瓶子球.....
最成功其實都係背景果個文竹球。
回復

細毛 發表於 2008-8-29 15:49:52 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-8-29 11:00 發表
都係死左條心 !  唔好免強 !
你種蛇球 , 我試下整個小白兔球 , 還掂濱記20蚊 !

LEUK9884兄, 給你作個參考:

http://www.rakuten.co.jp/hanadate/777373/821480/
回復

LEUK9884 發表於 2008-8-29 16:33:21 |顯示全部樓層
就係咁啦 !! 要唔要加髮網?? 苔球易散??
回復

細毛 發表於 2008-8-29 17:31:11 |顯示全部樓層
可以加髮網, 不過我用線一圈圈咁扎好似有感情D!

泥炭土本身幾黏下, 唔易散!

最緊要係去吉之島十蚊店買隻日式碟仔, 再將過苔球放在上面, 咁就大和味道十足啦!

又比過網你參考下啦!

花墟有$20紫瓶子, 不如一齊試下整過紫瓶子苔球啦?

http://www.rinku.zaq.ne.jp/bkdgx009/mossboul/
回復

LEUK9884 發表於 2008-8-30 08:20:43 |顯示全部樓層
原來要落泥 ! 唔怪得琴晚試乾身就得 , 吸水就得散晒!
不過都係加個髮網好d , 種定左比d莫絲遮住就得!
$20紫瓶子?? 邊間呀?
回復

細毛 發表於 2008-8-30 09:16:08 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-8-30 08:20 發表
原來要落泥 ! 唔怪得琴晚試乾身就得 , 吸水就得散晒!
不過都係加個髮網好d , 種定左比d莫絲遮住就得!
$20紫瓶子?? 邊間呀?

唔駛種定先加莫絲, 一開頭加左青苔莫絲, 遲d生定左就會遮住d網。

紫瓶二十在雅緻。
回復

LEUK9884 發表於 2008-8-30 10:00:07 |顯示全部樓層
雅緻?? 係邊度?
回復

細毛 發表於 2008-8-30 10:51:26 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-8-30 10:00 發表
雅緻?? 係邊度?

花墟太子道果邊, 近雀仔公園果間

有圖參考: (第二幅圖右上角)
http://www.aquariumfarm.com/phpBB2/viewtopic.php?t=87075&sid=f78a3c8b52d2f89933eacef49ffa3c19
回復

阿袁 發表於 2008-8-30 10:52:59 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-8-30 10:00 發表
雅緻?? 係邊度?

太子道中帝京酒店對面....... 今期 d 細又超紅 ............................
回復

LEUK9884 發表於 2008-8-30 13:35:44 |顯示全部樓層
細就岩啦 !不過要明天至去得 ! 依家重係國內未放工!
(問左至記得 , 過邊有地圖 ! )
回復

阿袁 發表於 2008-8-30 19:41:35 |顯示全部樓層
20 皮應該係超抵 ...............................        
回復

細毛 發表於 2008-10-27 13:39:02 |顯示全部樓層
種食虫種到上哂癮!  繼續將食虫毒帶返辦公室!  

首先黎一幅全家幅!

紫瓶子繼續係Number 1, 小小曬, 已經多多紅!

還有鸚鵡仔, 大大細細, 冇咩變化.....枯了的瓶也枯得很慢

還有新加盟的太陽瓶, 新長出的瓶子已經高過其他瓶子

這是花豪Leuk大大, 所贈送的, 圓葉變孖叉, 唔種過都唔知! 還有他贈的好望角!

開墾的毛氈田也到收成的日子了, 天氣轉涼, 迷你毛都長得好好

轉涼後, 土瓶草都生得快左同靚左好多!

最後是開發中的3寸半小品缸
豬兒下的毛

三寸半捕捕缸景(抄袁爺的)

想整一個連續景, 右邊加多個缸有條河, 再加多個有個沼澤.......

相太多, 要耐心等候, 多謝賞圖!
回復

C702 發表於 2008-10-27 13:44:43 |顯示全部樓層
好玩喎!Lego 缸
回復

細毛 發表於 2008-10-27 13:46:01 |顯示全部樓層
Lego缸, 個名我鍾意!  不如伸請埋專利, 有得搞喎!
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-27 13:49:19 |顯示全部樓層
細毛兄 , 係公司裡面地位超然 , 無限開發土地種毛 , 導老細中毒 , 開個獨立房種毛 !
有好多珍品喎 !
回復

細毛 發表於 2008-10-27 13:51:52 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-10-27 13:49 發表
細毛兄 , 係公司裡面地位超然 , 無限開發土地種毛 , 導老細中毒 , 開個獨立房種毛 !
有好多珍品喎 !

黎黎去去咪又係果隔櫃統, 有咩珍品你冇呀!?
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-27 14:11:35 |顯示全部樓層
我無...............土瓶 !  
唉! 念起砵蛇...............已經................製作標本.....!
回復

細毛 發表於 2008-10-27 14:16:03 |顯示全部樓層
點解成日有土瓶貨都唔買......有冷氣就唔難種......我都考慮緊買多盆放在LEGO缸中........

蛇....蛇.....蛇......唉.....唔好提啦.....我腦裡面已經冇左蛇呢種植物啦!
回復