洛神花

作者: ecchan 發表于 2015-4-29 15:19:18
7119 42
ballball002 發表於 2015-5-5 18:49:08 |顯示全部樓層
victory:
回復

qcchan1 發表於 2015-5-6 08:38:42 來自手機 |顯示全部樓層
因上次自留未能發芽,花墟只得一間出售,可惜又未能發芽! 所以請問各位有無洛神種子出讓? 謝謝

我有  發表於 2015-5-6 10:22
回復

joeko 發表於 2015-5-6 09:56:40 |顯示全部樓層
qcchan1 發表於 2015-5-6 08:38
因上次自留未能發芽,花墟只得一間出售,可惜又未能發芽! 所以請問各位有無洛神種子出讓? 謝謝 ...

請問間野大約咩位置?
回復

qcchan1 發表於 2015-5-7 00:12:04 來自手機 |顯示全部樓層
系校服店有穖專門店之間, D洛神種子無品牌系散庄的, 一粒都出唔到芽呀!你還要去……

賣幾多錢? 正常出芽率有~8至 9成的  發表於 2015-5-7 09:23
回復

ecchan 發表於 2015-8-18 16:55:15 |顯示全部樓層

我盆洛神花仍健在,由於佢生長到兩米高,頂到上天花板,已幫它進行摘心工作,保留大概一米高,室內種。

不過觀察咗佢幾個月,佢都不能夠分枝,佢只懂標高。由於我要控制佢在一米內,所以佢一高,我就要剪,來來回回已剪了3-4次。

佢除了不願分枝,我暫時亦未見佢有花朵。。。

你知啦,無花即係無果實,咁我咪無得食囉??

唔知點先可以幫佢自然分枝呢,花朵又如何谷呢。

最近在街市已開始見到有已乾既洛神花果子賣,原來要$40蚊斤幾貴,有好多C9搶住買添~

而且,我媽因見我盆洛神花下部分葉子發黃(唔知係咪佢要標高關係,扯晒D營養上去,下面不夠營養),若唔理D黃葉佢會慢慢變乾, 我媽就加了幾滴化學營養劑佢, 哎... 依家可能連葉都無得食添!!
回復

powergun 發表於 2015-8-18 17:01:06 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-8-18 16:55
我盆洛神花仍健在,由於佢生長到兩米高,頂到上天花板,已幫它進行摘心工作,保留大概一米高 ...

原來可以係室內種架?
回復

ecchan 發表於 2015-8-19 18:00:06 |顯示全部樓層
我係誤種咋, 當時並不知道是洛神花種子...

所以當時向前輩請教.
回復

南瓜仔 發表於 2015-8-20 21:33:07 |顯示全部樓層
kimmykfchan 發表於 2015-4-29 16:15
你好, 我上年都有種, 唔難種但幾大棵. 我寫咗篇blog. 有興趣可以交流吓.

洛神花 ...

請問你親戚的洛神花苗是否由種子種的!
謝謝!
回復

kimmykfchan 發表於 2015-8-21 09:34:15 |顯示全部樓層
南瓜仔 發表於 2015-8-20 21:33
請問你親戚的洛神花苗是否由種子種的!
謝謝!

係呀

今年我都攞咗棵番嚟種, 已定植兩個月, 到腰咁高.

回復

南瓜仔 發表於 2015-8-21 11:31:41 |顯示全部樓層
kimmykfchan 發表於 2015-8-21 09:34
係呀

今年我都攞咗棵番嚟種, 已定植兩個月, 到腰咁高.

明年要問你買樹苗先!
THANKS!
回復

hahasteph 發表於 2015-8-21 14:17:38 |顯示全部樓層
我盆洛神花仍健在,由於佢生長到兩米高,頂到上天花板,已幫它進行摘心工作,保留大概一米高 ...

你唔一早摘心,佢係會不停向上及冇乜技,因我舊年係咁,同埋好似出花果陣係冇咁熱(九月),我室外,冇乜比肥都有花開到11月,有時都有D黃咗,我剪咗佢。你等遲D會見到街市平賣,而家少咪貴D,舊年好似$12-20。
回復

sblam 發表於 2015-9-9 09:36:29 |顯示全部樓層
請教一下, 我今年第一次種洛神花, 現在看到一些花芽, 請問是否等開完花才剪? 我搞不清楚是開花前還是開花後剪?

開花後,到花萼脹大、飽滿, 就可以採收. 若採收過時,花萼就會漸漸變深色與萎縮.  發表於 2015-9-9 10:02
回復

kimmykfchan 發表於 2015-9-9 10:48:34 |顯示全部樓層
我棵已出花冧, 上年同今年種嘅都無摘心, 但今年哩棵比較橫生.

回復

sblam 發表於 2015-9-9 12:33:37 |顯示全部樓層
謝謝 m36252 !
回復

flysbook 發表於 2015-9-10 08:06:30 來自手機 |顯示全部樓層
上年在大埔同旺角街市買左幾斤洛神花晒乾沖水,留起些種子玩過用紙巾做底加水一日就發芽,果然系好強勢既植物
回復

zaba 發表於 2015-9-10 09:31:08 |顯示全部樓層

最近同事比左兩棵洛神花苗我地, 都有1米高架啦, 佢比左我地既原因係佢只可以用盆種. 有朋友同佢講, 盆種會開唔到花, 唔知真唔真.

我地拎左返屋企之後, 因為未揾到地方落地種, 而家都只係用盆, 我估要快手D落地先得啦 (雖然苗既樣非常健康)

我呢3年都係盆種, 用吉G島14號盆。今年種咗2盆, 星期日剛收了550g。  發表於 2015-9-10 10:26
回復

ecchan 發表於 2015-12-22 17:53:11 |顯示全部樓層
zaba 發表於 2015-9-10 09:31
最近同事比左兩棵洛神花苗我地, 都有1米高架啦, 佢比左我地既原因係佢只可以用盆種. 有朋友同佢講, 盆種 ...

我既洛神花因為地方問題,最後仍是用盆種靠窗邊種。。。

養到今日,佢終於要歸西喇,一直只生葉和標高,無花無果收場。。。

所以,我相信一定要戶外落地 lu.......
回復

dincat 發表於 2015-12-22 21:09:23 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-12-22 17:53
我既洛神花因為地方問題,最後仍是用盆種靠窗邊種。。。

養到今日,佢終於要歸西喇,一直只生葉和標高, ...

又唔一定喎
用大盆種, 只要肥足, 窗邊光照夠, 都有機會有花結果
回復

kimmykfchan 發表於 2015-12-23 09:49:34 |顯示全部樓層
唔好放棄, 下年再種過...

今年種嗰棵十月中已收, 又寫咗篇blog
洛神花第二擊
回復

ecchan 發表於 2015-12-23 10:12:49 |顯示全部樓層
只好等明年了。。。大家明年再接再勵咯!
回復