求救紫羅蘭,它是我所照顧的最長壽的一盆植物了:'(

作者: ecchan 發表于 2015-2-24 17:09:12
2180 16
近日發現葉子反反覆覆出現雜紋圖案,不知是否細菌感染。

兩年前,我買返來D花開得好靚葉子又健康,葉子是單色綠油油沒圖案的,一直放在公司。 

半年前移遷家中,就久不久出現奇怪情況,所以近日又搬回公司,但情況都不穩定,又沒以前般健康。

不過它的葉一向開得荗盛,而且早前我意外發現佢底部有三個點,好似有三個獨立小家庭咁,我唔想佢地住得咁逼,所以終於分開了兩盆。

想佢生養眾多,若真係中咗毒,點算。。。

muffined 發表於 2015-2-25 02:13:28 |顯示全部樓層
應該係水漬所形成嘅水斑。
淋水嘅時候小心d檢查有無整濕d葉,濕咗印番乾佢同埋濕咗唔好曬太陽/燈就會有改善。可能以前放喺公司有冷氣環境比通風乾爽,返到屋企要調節一下
至於你所講嘅三個點係花或是側芽還是其他的可否補充多d資料或close-up近拍圖片?
回復

David 發表於 2015-2-25 10:01:27 |顯示全部樓層
Think your plant can do with some pruning ^^
回復

ecchan 發表於 2015-2-25 10:45:21 |顯示全部樓層
muffined 發表於 2015-2-25 02:13
淋水嘅時候小心d檢查有無整濕d葉,濕咗印番乾佢同埋濕咗唔好曬太陽/燈就會有改善 ...

昨天在網努力找資料,亦疑似"birthmarking"。。。

但若是水漬,那就太好了! 我會加倍留意!

這張就是zoom近了的兩個小家庭。
2 homes.JPG
回復

ecchan 發表於 2015-2-25 10:53:46 |顯示全部樓層
muffined 發表於 2015-2-25 02:13
淋水嘅時候小心d檢查有無整濕d葉,濕咗印番乾佢同埋濕咗唔好曬太陽/燈就會有改善 ...

這張是我已分出來的另一組葉群。。。佢地已獨立生活了。

我不太懂分辨是否側芽。。。
individual baby.JPG
回復

ecchan 發表於 2015-2-25 11:01:04 |顯示全部樓層
David 發表於 2015-2-25 10:01
Think your plant can do with some pruning ^^

我都想幫佢地飛髮呀~~~因為我好想攞佢地D葉去插水移植...

不過我見佢地D葉唔係好大塊... 一來怕唔識出根, 二來又怕剪得太多傷害埋個主體會瓜... 我都唔知點好...  唯有耐心等佢地大多D...

另外, 早前我都有剪佢一塊葉落黎插水...

第二日塊葉身就軟咗... 第三天仍未出根... 都唔知得唔得...
回復

muffined 發表於 2015-2-25 14:56:20 |顯示全部樓層
現有嘅Birthmark或者水漬不會影響新長出嘅葉片,以後小心d就可以,另外建議可以去新手精選主題集睇有關分盆,插葉,摘除老葉等資料,好有用
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 6orderby%3Ddateline
回復

iluvuboyz 發表於 2015-2-25 15:31:52 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-2-25 11:01
我都想幫佢地飛髮呀~~~因為我好想攞佢地D葉去插水移植...

不過我見佢地D葉唔係好大塊... 一來怕唔識 ...

我有時浸葉要2個星期才出根的~~
我諗系要睇塊葉本身既健康程度~~
回復

ecchan 發表於 2015-2-25 17:31:25 |顯示全部樓層
muffined 發表於 2015-2-25 14:56
現有嘅Birthmark或者水漬不會影響新長出嘅葉片,以後小心d就可以,另外建議可以去新手精選主題集睇有關分盆 ...

謝謝! 我用了兩個小時追返晒之前D書,好正好充實呀!

嗯... 不過我都係唔識點分咩才是側芽,是否用側芽葉浸水就無法生根?

我仲以為塊塊葉浸水都可以生根添。。。
回復

ecchan 發表於 2015-2-25 17:35:07 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-2-25 15:31
我有時浸葉要2個星期才出根的~~
我諗系要睇塊葉本身既健康程度~~  ...

請問,個過程塊葉一直是軟軟的嗎?好似無黎神氣。。。   
回復

iluvuboyz 發表於 2015-2-26 10:40:16 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-2-25 17:35
請問,個過程塊葉一直是軟軟的嗎?好似無黎神氣。。。

正常應該不是軟軟的, 會吾會系葉片吾健康?!
不過我會照浸住先, 有試過浸浸下成片葉軟晒C左...
在我而言, 有時浸葉都未必成功浸出根架, 如果葉片仲健康, 可以試下轉泥插丫~~

可以參考下以下帖子~
紫羅蘭插葉基本功
小苗的分株......上盆示範
回復

ecchan 發表於 2015-2-26 13:14:00 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-2-26 10:40
正常應該不是軟軟的, 會吾會系葉片吾健康?!
不過我會照浸住先, 有試過浸浸下成片葉軟晒C左...{:emoji_021 ...

我都會繼續浸住佢...直到變晒色為止...

我有刨讀過那兩張帖子呀, 係唔錯呀!

回復

ecchan 發表於 2015-2-26 13:15:45 |顯示全部樓層
早前我睇過一些帖子話側芽無法出根, 是什麼意思?  

我自己理解應該塊塊葉都可以出根... 但原來不是?
回復

ecchan 發表於 2015-2-26 13:16:13 |顯示全部樓層

我自己理解應該塊塊葉都可以出根... 但原來不是?
回復

iluvuboyz 發表於 2015-2-26 14:52:55 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-2-26 13:14
我都會繼續浸住佢...直到變晒色為止...

我有刨讀過那兩張帖子呀, 係唔錯呀!  

我都系種紫羅蘭的新手呀!!~正在努力學習中~~
一起加油吧~~
回復

iluvuboyz 發表於 2015-2-26 15:00:04 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-2-26 13:16

我自己理解應該塊塊葉都可以出根... 但原來不是?{:emoj ...

我之前都試過插側芽繁殖呀!!~因為我種系office冷氣房, 所以初期要放在溫室保持濕度, 令佢根系成長快一點, 現時都可以健康成長丫~~
您可以先自己試一試丫~吾得就當拎個經驗, 無壞的~

首先,選葉是十分重要的一環,如果揀選的葉片太老(即最外圍的葉),生長便會十分緩慢,要過很久才可長出新芽,有時甚至只長根而不長葉。如果選太嫩的葉來繁殖,生根速度雖然很快,但往往要等嫩葉成長後才會生出新芽來。所以選取位於中層的葉片較易成功,這些葉片生命力較強,同時遺傳基因較為穩定,變異的機會較微。<---網絡上的分享
回復

ecchan 發表於 2015-2-26 17:24:38 |顯示全部樓層
聽到你咁講,我又馬上界多塊葉浸,我既中層葉都係大概兩節手指大,希望okay~
回復