食蟲版の好友聊 [2015年4月]

關閉 [複製鏈接]
作者: Victor9394 發表于 2015-4-1 01:27:41
50549 4571
ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:21:51 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-4-24 17:11
但依家政府四面楚歌, 應唔應付到咁多野

佢都係收大6 order做野~
回復

powergun 發表於 2015-4-24 17:22:01 |顯示全部樓層
香 港 電 視 網 絡 就 不 獲 政 府 發 出 免 費 電 視 牌 照 提 出 司 法 覆 核 獲 判 勝 訴 。 浸 會 大 學 新 聞 系 助 理 教 授 杜 耀 明 形 容 , 法 庭 裁 決 是 「 摑 了 政 府 一 巴 」 , 相 信 行 政 長 官 會 同 行 政 會 議 稍 後 重 新 考 慮 時 , 必 需 向 公 眾 發 出 充 份 理 據 。

杜 耀 明 說 , 法 庭 的 裁 決 突 顯 出 政 府 以 循 序 漸 進 引 入 競 爭 的 解 釋 不 充 份 , 亦 明 顯 不 符 合 公 眾 期 望 , 加 上 政 府 沒 有 就 不 發 免 費 牌 照 給 港 視 作 出 合 理 解 釋 , 因 此 他 對 法 庭 的 裁 決 不 感 到 意 外 。

被 問 到 法 庭 的 裁 決 會 否 對 行 政 長 官 和 行 會 稍 後 考 慮 添 加 壓 力 。 杜 耀 明 說 , 只 要 是 合 乎 行 會 的 程 序 公 義 作 出 的 決 定 , 不 應 感 到 有 壓 力 , 除 非 是 有 人 早 有 結 論 , 找 理 由 支 持 自 己 的 決 定 , 做 錯 事 或 做 壞 事 才 會 有 壓 力 。
回復

powergun 發表於 2015-4-24 17:22:33 |顯示全部樓層
香 港 電 視 網 絡 就 不 獲 政 府 發 出 免 費 電 視 牌 照 提 出 司 法 覆 核 , 高 院 頒 下 判 辭 , 批 准 其 申 請 發 還 行 政 長 官 會 同 行 政 會 議 再 處 理 。

高 院 法 官 區 慶 祥 在 判 辭 表 示 , 他 對 現 行 廣 播 政 策 的 理 解 , 認 為 當 局 在 1998 年 檢 討 廣 播 政 策 , 開 放 電 視 市 場 , 在 發 牌 方 面 應 該 採 取 市 場 主 導 方 針 , 令 公 眾 有 更 多 選 擇 。 因 此 , 除 非 有 技 術 上 的 限 制 , 否 則 發 牌 應 該 無 上 限 。

行 會 在 聆 訊 期 間 公 開 所 有 涉 案 的 會 議 紀 錄 , 顯 示 行 政 長 官 梁 振 英 認 為 , 發 牌 應 採 取 「 循 序 漸 進 」 的 考 慮 申 請 , 認 為 太 多 公 司 獲 發 牌 會 引 起 割 喉 式 的 競 爭 。 最 終 為 3 家 申 請 公 司 排 名 , 以 決 定 向 哪 一 家 公 司 發 牌 , 法 官 認 為 此 舉 有 違 一 貫 的 廣 播 政 策 。
回復

ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:22:34 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-4-24 17:12
公司無得聽的, 係屋企聽

我以為你都可以好free咁聽歌tim~
回復

powergun 發表於 2015-4-24 17:26:01 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:21
佢都係收大6 order做野~

就係囉, 香港事務都頭痛, 大陸又要佢做呢樣個樣, 佢邊有咁多時間做野
回復

powergun 發表於 2015-4-24 17:26:47 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:22
我以為你都可以好free咁聽歌tim~

無的, d 電腦無駁speaker的
回復

ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:30:33 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-4-24 17:26
就係囉, 香港事務都頭痛, 大陸又要佢做呢樣個樣, 佢邊有咁多時間做野

所以做官果d, 好多都出曬白髮~
回復

ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:31:09 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-4-24 17:26
無的, d 電腦無駁speaker的

hehe, 加speaker應該難你唔到
回復

powergun 發表於 2015-4-24 17:33:05 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:30
所以做官果d, 好多都出曬白髮~

同我一樣喎

但其實好簡單的, 一早就發個牌比佢, 咁咪少左件事煩囉, 狼英真係蠢
回復

powergun 發表於 2015-4-24 17:34:09 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:31
hehe, 加speaker應該難你唔到

要聽都用hearphone啦
回復

ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:35:17 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-4-24 17:33
同我一樣喎

但其實好簡單的, 一早就發個牌比佢, 咁咪少左件事煩囉, 狼英真係蠢 ...

聰明既人應該唔會去掂特首呢個三殺位
回復

ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:35:45 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-4-24 17:34
要聽都用hearphone啦

我就係用headphone la
回復

powergun 發表於 2015-4-24 17:37:18 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:35
聰明既人應該唔會去掂特首呢個三殺位

又唔係既, 錢多既人, 就會想權力
回復

ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:42:16 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-4-24 17:37
又唔係既, 錢多既人, 就會想權力

可能係性格問題~
有d人好進取, 想向上爬~
我就懶懶閒, 準時放工閃人就ok

懶懶閒, 準時放工閃人 <--同類人啊~~^^  發表於 2015-4-24 18:59
回復

powergun 發表於 2015-4-24 17:47:35 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:42
可能係性格問題~
有d人好進取, 想向上爬~
我就懶懶閒, 準時放工閃人就ok   ...

通常都係咁架啦,  不過人望高處, 當你去到一個高峰時, 就會想再創另一高峰架啦, 呢個就係進步或進化啦, 如果唔係, 人就唔會出現了, 只需停留係原始狀態就得了
回復

ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:52:35 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-4-24 17:47
通常都係咁架啦,  不過人望高處, 當你去到一個高峰時, 就會想再創另一高峰架啦, 呢個就係進步或進化啦,  ...

我反而覺得平淡是福~
可能以前果份工成日OT, 搞壞曬身子
所以e+有番私人時間, 反而仲開心同自在~
回復

powergun 發表於 2015-4-24 17:55:17 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-24 17:52
我反而覺得平淡是福~
可能以前果份工成日OT, 搞壞曬身子
所以e+有番私人時間, 反而仲開心同自在~ ...

如果個個都唔肯搏, 就好似以前大陸咁, 做又36, 唔做又36, 就無人肯去搏的, 咁係咪好呢?
回復

powergun 發表於 2015-4-24 17:58:50 |顯示全部樓層
香 港 電 視 網 絡 就 不 獲 政 府 發 出 免 費 電 視 牌 照 提 出 司 法 覆 核 , 高 院 頒 下 判 辭 裁 定 港 視 勝 訴 , 發 還 行 政 長 官 會 同 行 政 會 議 再 考 慮 。

港 視 發 聲 明 歡 迎 裁 決 。 主 席 王 維 基 表 示 , 非 常 感 謝 法 庭 的 裁 決 , 相 信 員 工 和 香 港 人 一 樣 開 心 , 對 勝 訴 感 到 興 奮 。 又 說 由 始 至 終 , 香 港 電 視 只 有 一 個 簡 單 的 願 望 , 是 希 望 為 香 港 人 帶 來 更 多 免 費 娛 樂 , 減 少 社 會 怨 氣 、 矛 盾 和 對 立 。

他 懇 切 希 望 行 政 長 官 會 同 行 政 會 議 , 能 重 新 考 慮 香 港 電 視 的 申 請 , 盡 快 批 出 免 費 電 視 牌 照 。
回復

powergun 發表於 2015-4-24 18:13:22 |顯示全部樓層
剛發現我個拯救白熊比賽帖子已被關閉了

太過份 >.<  發表於 2015-4-24 19:46
= ="  發表於 2015-4-24 18:46
算啦......  發表於 2015-4-24 18:35
回復

Melb 發表於 2015-4-24 18:34:47 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-4-24 17:58
香 港 電 視 網 絡 就 不 獲 政 府 發 出 免 費 電 視 牌 照 提 出 司 法 覆 核 , 高 院 頒 下 判 辭 裁  ...

即係現在由頭來過???
回復