我想種蛇

作者: 食蟲植物 發表于 2015-3-23 20:42:54
2001 18
我想種眼鏡蛇瓶子草呀 ,但它怕熱,所以有幾個問題想問
1:可唔可以腰水,如果可以的,可唔可以水盤裹放冰令根部較涼或在表面加冰,在旁邊加一枝700ml結了冰的水和加瓦盆
2:如果係夏天5月至7月可唔可以放戶外半日照(加題1的降温方法),晚上放回17-20度的環境,係咪唔可以放指有數度的環境如雪櫃
3:它對陽光的要求高不高,可不可以放室內加反光紙和枱燈有大約15000LUX(加題1的降温方法),是否好過放室外?
謝謝
dtyhbv 發表於 2015-3-23 21:12:53 |顯示全部樓層
你第一個方法要放超多冰,唔係夏天3x幾度好快就唔凍
佢係要根部涼,你放冰係面冇用
都係果句,冇相關設備唔好哂錢
如果用依D方法都種到,人地洗乜用雪櫃/水冷/冷氣種
回復

Rukozz 發表於 2015-3-23 21:18:14 來自手機 |顯示全部樓層
同上
如果你唔咁種我驚你未有成熟瓶就dead end
回復

小魚仔 發表於 2015-3-23 21:22:24 |顯示全部樓層
1.放冰極快失效.....而且溫度不停急劇變化不是一個良好的種植環境
正如三十幾度烈日當空....你走入商場當然十分涼爽舒適...不足一會又走出街上曬到半死不活然後又再涼冷氣
人都會病.....何況植物...此為將心比己

2.夏天放戶外唔洗一個鐘D冰已溶曬....開始變暖水.....清蒸眼鏡蛇

其實唔係單單凍就可以種到.....
雪櫃的見解詳見第二點:
按這

如果得幾度你雪野飲就可以
回復

食蟲植物 發表於 2015-3-23 22:12:05 |顯示全部樓層
謝謝各位的意見,我有棵土瓶,種了一年多,上年用加一枝700ml結了冰的水成功越夏,但生長很慢,不生瓶,只生葉,有甚麼方法可以改善
(放室內加反光紙和枱燈有大約15000LUX,夠不夠光)冇室外咁熱
回復

Rukozz 發表於 2015-3-23 23:04:20 來自手機 |顯示全部樓層
食蟲植物 發表於 2015-3-23 22:12
謝謝各位的意見,我有棵土瓶,種了一年多,上年用加一枝700ml結了冰的水成功越夏,但生長很慢,不生瓶,只生葉, ...

溫控...
有錢就萬能
回復

ck1122 發表於 2015-3-24 12:31:32 |顯示全部樓層
枱燈有15000Lux? 會不會好熱?我用24粒1wLED砌左支24wLED 燈先得2000幾Lux
回復

Victor9394 發表於 2015-3-24 12:41:46 |顯示全部樓層
ck1122 發表於 2015-3-24 12:31
枱燈有15000Lux? 會不會好熱?我用24粒1wLED砌左支24wLED 燈先得2000幾Lux

距離幾遠?
回復

ck1122 發表於 2015-3-24 12:49:26 |顯示全部樓層

我放24吋魚缸頂,距離植物大概4-5吋
回復

ck1122 發表於 2015-3-24 12:52:00 |顯示全部樓層
因為自己砌關係,我用12V拖4粒一組,無加電阻,原理上所以應該可以光D,但吾會太多
回復

Rukozz 發表於 2015-3-24 15:50:32 |顯示全部樓層
ck1122 發表於 2015-3-24 12:49
我放24吋魚缸頂,距離植物大概4-5吋

if you can grow it well,
the pitcher can grow as 50cm up...
回復

ck1122 發表於 2015-3-24 16:31:22 |顯示全部樓層
Rukozz 發表於 2015-3-24 15:50
if you can grow it well,
the pitcher can grow as 50cm up...

50cm?
吾會咁大貪住,大約上年9月買,入冬就放魚缸,有長葉同瓶,而家怕過吾到夏天
回復

藍光俠 發表於 2015-3-24 16:37:06 |顯示全部樓層
ck1122 發表於 2015-3-24 12:31

砌LED一定要加電阻或其他裝置做限流....小心 ~~~
回復

ck1122 發表於 2015-3-24 17:14:41 |顯示全部樓層
藍光俠 發表於 2015-3-24 16:37
砌LED一定要加電阻或其他裝置做限流....小心 ~~~

吾洗,因為我用12V拖4粒,每料3v,白同藍Led額定電壓3·3v,所以吾會有問題,
回復

Rukozz 發表於 2015-3-24 17:16:10 來自手機 |顯示全部樓層
ck1122 發表於 2015-3-24 16:31
50cm?
吾會咁大貪住,大約上年9月買,入冬就放魚缸,有長葉同瓶,而家怕過吾到夏天 ...

眼鏡蛇瓶80cm都有可能...
回復

小魚仔 發表於 2015-3-24 17:22:05 |顯示全部樓層
Rukozz 發表於 2015-3-24 17:16
眼鏡蛇瓶80cm都有可能...

別再FF了
回復

dtyhbv 發表於 2015-3-24 19:04:04 |顯示全部樓層
真係笑死左,瓶子草俾你地都種唔到80cm........蛇唔死都要還神了
回復

Rukozz 發表於 2015-3-24 19:06:19 來自手機 |顯示全部樓層
小魚仔 發表於 2015-3-24 17:22
別再FF了

當然大前提要種到...
係香港一定買降溫都唔知生唔生到
回復

Tony 發表於 2015-3-24 19:16:40 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-3-24 19:04
真係笑死左,瓶子草俾你地都種唔到80cm........蛇唔死都要還神了

大把人真係以為花墟返得貨就普通設備都種倒
回復