購買植物燈

作者: 食蟲植物 發表于 2021-2-3 13:47:08
1464 9
小弟最近想喺自己間房裏面種一啲蝕,所以需要買一盞植物燈,但係見本港有兩間應該都係專賣店嘅舖頭都有得賣,一間係蟲草堂一間喺北角,想問吓各位有冇去過呢兩間舖頭買嘢,佢哋啲嘢好唔好?感謝
Victor9394 發表於 2021-2-3 15:35:28 |顯示全部樓層
我就唔會去北角買野囉~
回復

食蟲植物 發表於 2021-2-3 15:46:11 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2021-2-3 15:35
我就唔會去北角買野囉~

版主多謝你解答,但係唔好意思,想問吓點解唔好去北角買?
回復

己己另 發表於 2021-2-3 17:57:41 |顯示全部樓層
未睇過嘅話可參考以下兩個posts

https://hkplants.com/forum.php?m ... 7%87%88&page=24 (由最新post睇起)

https://hkplants.com/forum.php?m ... E7%87%88&page=1

種緊D咩品種可以分享下嗎?

評分

查看全部評分

回復

powergun 發表於 2021-2-3 18:32:49 |顯示全部樓層
依家各大腦場或有LED燈買的都應該有, 對植物有作用的應該係紅藍燈, 亦有人加入紅外光同埋紫外光的, 一粒LED要1W以上至有效的
回復

Victor9394 發表於 2021-2-3 18:42:55 |顯示全部樓層
食蟲植物 發表於 2021-2-3 15:46
版主多謝你解答,但係唔好意思,想問吓點解唔好去北角買?

細細棵但賣得好L貴、店主唔老實
佢舊店響牛頭角,好叻叫人去元朗個場,仲親自車埋你去
十年前已享負盛名
回復

食蟲植物 發表於 2021-2-3 19:33:37 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-2-3 17:57
未睇過嘅話可參考以下兩個posts

https://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=177821&extra=&highl ...

種緊米蘭達,同埋另一隻不知名喺街市買返嚟有斑點嘅豬籠草,不得不說呢兩隻生命力都非常頑強,另外仲有一小部份全紅嘅捕蠅草,同埋一啲花市上面都可以見到嘅普通毛氈苔,今次買燈諗住可以喺房度中一啲怕熱嘅植物好似土瓶草咁
回復

己己另 發表於 2021-2-3 22:06:00 來自手機 |顯示全部樓層
食蟲植物 發表於 2021-2-3 19:33
種緊米蘭達,同埋另一隻不知名喺街市買返嚟有斑點嘅豬籠草,不得不說呢兩隻生命力都非常頑強<span class="emoji emoji1f602 ...

有機會po相俾大家見識下
回復

Victor9394 發表於 2021-2-4 01:07:53 |顯示全部樓層
食蟲植物 發表於 2021-2-3 19:33
種緊米蘭達,同埋另一隻不知名喺街市買返嚟有斑點嘅豬籠草,不得不說呢兩隻生命力都非常頑強
回復

cindy888 發表於 2021-2-14 13:25:44 來自手機 |顯示全部樓層
              上網買,挺好用
回復