求救!我d香草就黎死晒,有冇辦法救返

作者: mrswilliam 發表于 2015-1-12 15:54:22
4832 28
我種左basil,薄荷,碰碰香,檸檬薄荷,嗅草。我見佢地謝謝地就黎死咁,淋極水都冇生氣,我咪用開環保酵素淋下佢地,我冇跟比例開浠,求其開。淋完仲衰,佢地好似即死咁,全部謝晒,而家有冇得救呀,我唔想佢地死呀~>.<~

謝謝幫忙
powergun 發表於 2015-1-12 16:16:45 |顯示全部樓層
亂黎更死啦
回復

crystalgarden 發表於 2015-1-12 18:08:54 |顯示全部樓層
睇落好似無咩照日光甘播, 垂頭喪氣~~
回復

xx_Luca 發表於 2015-1-13 01:08:15 |顯示全部樓層
植株轉弱唔適合再施肥啊
唯一諗到既方法係大量灌水,希望沖淡之前既環保酵素。
其他等師兄師姐黎幫忙解答。
回復

ckkuen 發表於 2015-1-13 06:52:53 |顯示全部樓層
天氣、水份、光照、肥料、土壤....種植同敎小朋友一樣,要比心幾落去、唔係玩玩下求求其其!肥料過多中肥毒會死!水份過多根部生長不良會死!光照太多會或太小無法生長會死!種植要觀察植物的表現,唔係幾多日淋一次水、光照幾多個鐘,果啲只係參考數!現在我覺得剪頂留後
回復

mrswilliam 發表於 2015-1-13 12:02:19 |顯示全部樓層

咁點算? 有冇辦法起死回生?
回復

mrswilliam 發表於 2015-1-13 12:03:33 |顯示全部樓層
crystalgarden 發表於 2015-1-12 18:08
睇落好似無咩照日光甘播, 垂頭喪氣~~

我放天台, 日日都有太陽晒呀, 但唔知點解都係死死下咁, 我落環酵諗住佢地會好D, 點知仲衰, 比我整到差唔多就死
回復

mrswilliam 發表於 2015-1-13 12:04:17 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2015-1-13 01:08
植株轉弱唔適合再施肥啊
唯一諗到既方法係大量灌水,希望沖淡之前既環保酵素。
其他等師兄師姐黎幫忙解 ...

我都已經淋多D水, 但又驚太多水會浸死D根
回復

mrswilliam 發表於 2015-1-13 12:06:26 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2015-1-13 06:52
天氣、水份、光照、肥料、土壤....種植同敎小朋友一樣,要比心幾落去、唔係玩玩下求求其其!肥料過多中肥毒會 ...

我係新手, 唔識種野, 人地話呢D好易種, 淋下水就得, 我咪買黎試下, 點知比我辣手摧花

咁我試下剪面頭個D再種過, 請問係咪剪落黎用水浸出根先落盆? 請指教
回復

powergun 發表於 2015-1-13 12:34:29 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2015-1-13 12:02
咁點算? 有冇辦法起死回生?

買過啦
唔好亂黎, 要依常理去做, 好似一係唔淋, 一淋就淋透, 要泥乾至淋
酵素同水比例最好係一比一千先, 如果效果唔好再試濃d
香草要比多d 太陽曬的
回復

沙咀釣友 發表於 2015-1-13 12:37:52 來自手機 |顯示全部樓層
羅勒同薄荷果啲剪幾枝插咗水生根留後先,其他聽天由命啦…
回復

xx_Luca 發表於 2015-1-13 12:48:53 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2015-1-13 12:04
我都已經淋多D水, 但又驚太多水會浸死D根

大量灌水唔同日日淋好多水 ...

一次過大量灌水,意思把泥裡過多既肥/藥 盡量沖刷掉,
之後放明亮通風處休養,
直到泥有少少乾先再正常澆水。

另外第一盆 d 花剪左去啦,
開花令植株耗損,對食葉有壞處冇好處,
除非你想要種子。
回復

mrswilliam 發表於 2015-1-13 14:42:46 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-1-13 12:34
買過啦
唔好亂黎, 要依常理去做, 好似一係唔淋, 一淋就淋透, 要泥乾至淋
酵素同水比例最好係一比一千先,  ...

我老公負責淋花, 佢成日唔理三七廿一就搵水喉淋落去。我見D草謝謝地, 又求其開D環酵淋佢, 以為冇事, 點知......

而家過一排睇下佢地點啦, 要謝既始終都會謝, 再唔翻生既我都打算掉左佢再買過D返來, 雖然好唔捨得, 但都冇計
回復

mrswilliam 發表於 2015-1-13 14:43:32 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2015-1-13 12:37
羅勒同薄荷果啲剪幾枝插咗水生根留後先,其他聽天由命啦…

今晚返去即做, 希望可以成功留種
回復

mrswilliam 發表於 2015-1-13 14:46:46 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2015-1-13 12:48
大量灌水唔同日日淋好多水 ...

一次過大量灌水,意思把泥裡過多既肥/藥 盡量沖刷掉,

意思即係淋多D水先, 見泥乾先可以再淋水, 唔好日日淋嗎?

今次我當交學費, 以後會上黎多多請教各位達人
回復

xx_Luca 發表於 2015-1-14 00:41:50 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2015-1-13 14:46
意思即係淋多D水先, 見泥乾先可以再淋水, 唔好日日淋嗎?

今次我當交學費, 以後會上黎多多請教各位達人 ...

好唔好日日淋,淋幾多,呢 d 都唔能夠一概而論的。
大量灌水後唔好放底盤,由得多餘水份排出。遮蔭靜養,唔好郁佢,
兩三日後盆輕左再淋水。

其實我感覺植物未算好差 / 危殆,希望你幫到佢地啦。
回復

guojianen 發表於 2015-1-14 01:10:02 |顯示全部樓層
第一次发言,多多关照。盆轻了再淋水 草花我一般不淋当头水, 因为不通风的话叶子容易出问题 叶黄可能是水黄 水淋多作。试试通风处避开直射光缓一缓如何
回復

沙咀釣友 發表於 2015-1-14 15:38:01 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2015-1-14 00:41
大量灌水後唔好放底盤,由得多餘水份排出。遮蔭靜養, ...

見到師兄句情況唔係好差, 再睇清楚D相...... 其實露養又幾正常, 近盆有枯葉係老化, 總唔會塊塊葉都常綠呢.......

唔好太緊張, 留左後先唔水驚
回復

mrswilliam 發表於 2015-1-16 13:15:59 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2015-1-14 00:41
大量灌水後唔好放底盤,由得多餘水份排出。遮蔭靜養, ...

之前落雨我放返入露台又冇淋水幾日, 尤得佢, 尋日同今日先開始淋返DD水, 但D葉都好似冇乜好轉, 係我太心急想佢好返定已經死左?? 其實可唔可以落粒花肥, 睇下佢有冇改善呢?
回復

mrswilliam 發表於 2015-1-16 13:18:14 |顯示全部樓層
guojianen 發表於 2015-1-14 01:10
第一次发言,多多关照。盆轻了再淋水 草花我一般不淋当头水, 因为不通风的话叶子容易出问题 叶黄可能是水 ...

可能我老公初初成日係咁淋水, 又唔理分量同觀察下D泥, 就咁照頭淋落去。到我發覺D葉變黃謝晒, 我又落濃既環酵, 加快整死佢地掛。

呢幾日我都只係淋DD水落泥到, 希望過1排佢地會好返啦
回復

12下一頁