新手有問題想請教

作者: mrswilliam 發表于 2014-11-29 22:36:37
1010 12
我想試下自己用底油+精油blend做護膚品,但我未做過,完全唔知點入手,好驚整錯搽到爛面。請問大家當初係點開始?我又唔知邊款油啱自己,請指教
jack872184 發表於 2014-11-30 23:53:55 |顯示全部樓層
It's difficult to say,
it requires experience and knowledge.
But 用精油寧稀勿濃 and 注意禁忌
回復

mrswilliam 發表於 2014-12-1 17:47:04 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2014-11-30 23:53
It's difficult to say,
it requires experience and knowledge.
But 用精油寧稀勿濃 and 注意禁忌 ...

我有d驚雞手鴨腳咁, 又冇人教我有D驚唔知點做。但我知要多嘗試先得, 如果最初用底油+1款香薰係咪會容易d, 例如我想玫瑰+甜杏
回復

jack872184 發表於 2014-12-1 21:18:52 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2014-12-1 17:47
我有d驚雞手鴨腳咁, 又冇人教我有D驚唔知點做。但我知要多嘗試先得, 如果最初用底油+1款香薰係咪會容易d, ...

First identify your target, what do you want to make? And what is its uses?
Then you need to choose the suitable EO/ other ingredients.
Record what you have done for reference.
回復

mrswilliam 發表於 2014-12-2 09:47:41 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2014-12-1 21:18
First identify your target, what do you want to make? And what is its uses?
Then you need to choos ...

我係想用精油+底油, 做護膚品, 唔搽cream。我唔知應該做幾多份量好, 驚整太多又唔得,用埋應該用幾多%既精油呢?
回復

claudiatang 發表於 2014-12-2 10:12:34 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2014-12-2 09:47
我係想用精油+底油, 做護膚品, 唔搽cream。我唔知應該做幾多份量好, 驚整太多又唔得,用埋應該用幾多%既 ...

我自己會用10ml的底油只加1至2滴精油。

底油可以用複方。即是幾隻混合起來。看你自己有些什麼油。或是想有什麼效用。
回復

mrswilliam 發表於 2014-12-2 14:54:02 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2014-12-2 10:12
我自己會用10ml的底油只加1至2滴精油。

底油可以用複方。即是幾隻混合起來。看你自己有些什麼油。或是想 ...

用1%會唔會太多? 其實我未買任何材料去做, 因為驚搞錯, 所以想問清楚先敢開始。我都唔知自己適合用咩底油, 又驚太油。

膚質如何?  發表於 2014-12-3 01:05
回復

claudiatang 發表於 2014-12-3 09:16:56 |顯示全部樓層
一滴精油怎會是1%呀?
回復

mrswilliam 發表於 2014-12-3 10:22:17 來自手機 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2014-12-3 09:16
一滴精油怎會是1%呀?

10ml+2滴,唔係1%?可能我記錯
回復

mrswilliam 發表於 2014-12-3 10:25:57 來自手機 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2014-12-3 09:16
一滴精油怎會是1%呀?

咁我試下加1滴開始先,不過冇人睇住,好鬼緊張。

請問如想用avacoda底油,最多落幾多%?我想加落甜杏油
回復

claudiatang 發表於 2014-12-3 10:35:33 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2014-12-3 10:25
咁我試下加1滴開始先,不過冇人睇住,好鬼緊張。

請問如想用avacoda底油,最多落幾多%?我想加落甜杏油 ...

你可以試每樣5ml,合起來就10ml。用一滴精油。搽一段時間看效果如何。我們都是爬文後自己左試右試的。因為每人皮膚不一樣。我可以直接將油搽在面上。有些花友就會出油滋粒。
回復

mrswilliam 發表於 2014-12-3 13:22:16 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2014-12-3 10:35
你可以試每樣5ml,合起來就10ml。用一滴精油。搽一段時間看效果如何。我們都是爬文後自己左試右試的。因 ...

多謝指教

Yes係呢度請教大家好過只係自己睇書, 同埋香港冇咩關於呢方面既書買得到, 又唔想下下上台灣網訂
回復

mrswilliam 發表於 2014-12-3 14:40:18 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2014-12-2 14:54
用1%會唔會太多? 其實我未買任何材料去做, 因為驚搞錯, 所以想問清楚先敢開始。我都唔知自己適合用咩底油 ...

我比較易敏感, 又有D混合偏乾

avacoda+sweet almond oil seems to be a good choice  發表於 2014-12-3 14:49
回復