點解問題接二連三......(19/8更新)

作者: yannes 發表于 2008-8-18 09:24:08
1787 7
之後我說過我的蕃茄苗種左4-5個月都唔識大...
佢這個星期又大得好快,現在高過個盆了,但係...琴日我發現佢...
全部葉都有少少白點...唔知係唔係病左???有冇得help??
請大家幫幫忙!!!!!!!!

現在大左好多了!!!但葉面有好多小白點....

現在大左好多了!!!但葉面有好多小白點....
yannes 發表於 2008-8-19 12:03:02 |顯示全部樓層
有冇人可以幫到我??
回復

farfeifar 發表於 2008-8-19 23:35:06 |顯示全部樓層
你個棵野係咪唔夠肥啊?我見個盤又乾又少泥好似好慘咁o既?你有冇定期施肥啊?我d蕃茄都有潛葉蟲同白點, , 不過好彩佢地都好壯了, 所以而家噴o左苦楝油, 醫緊~白點聽聞係棵野有菌啊, 睇下呢個post, 好多方法的, 睇下幫唔幫到你~
回復

曉文 發表於 2008-8-20 00:24:11 |顯示全部樓層
有白點>>>有可能係紅蜘蛛
回復

yannes 發表於 2008-8-20 09:09:14 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-8-19 23:35 發表
你個棵野係咪唔夠肥啊?我見個盤又乾又少泥好似好慘咁o既?你有冇定期施肥啊?我d蕃茄都有潛葉蟲同白點, , 不過好彩佢地都好壯了, 所以而家噴o左苦楝油, 醫緊~白點聽聞係棵野有菌啊, 睇下呢個post, 好多方法的, 睇下幫 ...

謝謝你的解答!!不好意思...我又一之令人誤會了...這是我未淋水前影的,所以你可能會覺得乾左一點點....
苦楝油...是不是去花園街問人,人地就知道的了??還有...請問睇那一個post??我睇唔到條link,可以給多我一次嗎??
回復

yannes 發表於 2008-8-20 09:10:18 |顯示全部樓層
原帖由 曉文 於 2008-8-20 00:24 發表
有白點>>>有可能係紅蜘蛛

如果是真的...請問要點做好??是不是都是噴苦練油??
謝謝你的解答!!!!
回復

farfeifar 發表於 2008-8-20 11:08:26 |顯示全部樓層

回復 5# yannes 的帖子

sorry呀~漏o左條link呀wakaka~
http://hkplants.com/forumdisplay.php?fid=45
苦楝油我都係係花墟買的, $35一支(三x牌)用o左一次, 都未知得唔得~上面條link仲有好多方法架, 你自己刨下啦~

回復

yannes 發表於 2008-8-20 13:02:04 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-8-20 11:08 發表
sorry呀~漏o左條link呀wakaka~
http://hkplants.com/forumdisplay.php?fid=45
苦楝油我都係係花墟買的, $35一支(三x牌)用o左一次, 都未知得唔得~上面條link仲有好多方法架, 你自己刨下啦~ ...

謝謝你!!!我睇睇先!!!
回復