農場逸事

作者: mkccchjd 發表于 2014-11-22 00:13:09
1727 17

又係我尼,今日會分享下一d農場設備同建材。

係2樓會分享植物同真菌類小知識。

尼左相先。

以下幾張係本農場兩口井,

一口係,3個月無用,

清左一陣之後

依種係普通井,大約深20呎到,回水較慢,一次要半日。
水質非常好,可以食用。

依種係科學井,井口超細,大約一隻咁闊。好深超過35呎。未試過抽乾。
比上面果個仲好,我灌溉同屋企都係用佢。 水費都省埋

井水水質由政府抽驗,非常安全。

溫室支架

翻土機8匹馬力

mkccchjd 發表於 2014-11-22 00:17:14 |顯示全部樓層

介紹下今日主角番茄

大家知唔知番茄係邊到尼?佢有無咩親戚尼?

睇下我農場依盤番茄la

得成年人前臂咁高就有番茄la。有人話我都得la,有幾出奇呀!

比埋依張你睇

奇就奇左佢用左一個2吋盤種,泥面得1.8吋左右

佢左有幾棵菜右有2棵士多啤梨。依個種唔係工廠種,係自家培養第7代(F.7)種尼。

睇左咁耐,係唔係想知上面個問題答案先。我聽日話比大家知

其實會有好多人知。比個提示,我地成日放埋一齊煲
回復

mkccchjd 發表於 2014-11-25 01:11:46 |顯示全部樓層
介紹以下2種野草,我個人認為比較難搞。

第一種:象草
一般有5-8呎高

第二種:海芋
一般有3-4呎高

依棵有6呎高

依兩種係外來物種,係以前D人用尼餵豬,自從無人養之後變左野草。
連草水都唔夠力殺,所以非常難搞。(我用有機種植)

又講下菇,比係設備大家睇下先。

大爐用尼蒸料用,一次12個鐘,大約100個左右。

依幾袋唔係垃圾尼,係原料尼,木碎。

茶樹菇
回復

mkccchjd 發表於 2014-11-22 00:28:22 |顯示全部樓層

講埋食用菌la

就講下前排係討論區出現混戰主角,虎奶菇la

睇左相先,注意我未親身種過,但我去師兄弟/會友菇場睇過

比d網圖大家先,

以上係一張正常虎奶菇網圖尼,

依張會清楚睇到有兩件野,一上一下。

以前子實體不受重視,因為味道平平,之外無咩功用,所以係草。
下面會叫做菌核,係一樣非常有藥用價值藥材。

虎奶菇都分3種

第一種食上唔食下,依種係灰色,叫豬苓
第二種食下唔食上,咩色唔記得,叫茯苓
第三種上下通吃,依種叫黃色,叫虎奶菇

所以千其唔好係屋企亂尼

回復

faylo 發表於 2014-11-23 09:12:06 |顯示全部樓層
從來冇混戰,冇人同那個爭論,只是提醒花友無咁能力就吾好亂搞,命仔尤关,而果條友自己堅持咁做,又真糸咁做,出左事大家咪知誰人講事实,吾出事又真糸成功,就願聞其祥
回復

faylo 發表於 2014-11-23 09:17:44 |顯示全部樓層
況且我只想知種植的真憑实據和詳細过程,吾好求其响雜誌網上抄D資料就當真
回復

mkccchjd 發表於 2014-11-23 12:29:59 |顯示全部樓層
最難係選種+品種開發+天氣問題

"品種"好壞確係好重要之一, 我有些種了2~3年, 到收成時才發覺唔攪, 再從新再種植又白廢了多年時間 >.<  發表於 2014-11-24 09:17
回復

king@nnw 發表於 2014-11-23 20:01:03 來自手機 |顯示全部樓層
請問開井時係用咩條件,因素去決定係邊個位開?
回復

mkccchjd 發表於 2014-11-23 21:07:07 |顯示全部樓層
我依兩口井係幾十年前上手留低,但最緊要有2點水源問題同環境問題。

水源要充足,地下水無污染,請一個有經驗師傅做
環境要無污染,300M半徑內無廢料回收場,如果附近有電子/汽車零件回收場,不怡耕種及開井
回復

m36252 發表於 2014-11-23 21:21:45 |顯示全部樓層
我想問, 其實政府係咪真係『就手旁觀』或會『踩多兩腳』呢 ?!

p.s. 因為政府不嬲對香港農業採取『自生自滅』立場. 而香港地產係主流, 政府當然愛理不理, 唔好聽講句, 佢想你快D完蛋添.
回復

mkccchjd 發表於 2014-11-23 21:37:09 |顯示全部樓層
有d野係要分開尼講!
其實香港農業做到依家咁我地同上一代人都有責任。
當日內地開放農產品市場,用極低價錢輸入香港,令大量農民失業。
無人種野,土地荒廢,令原居民收入減左好多,所以改哂起樓。
依家大陸起飛,咩都貴咩都向錢看,搞左好多問題,令香港想要返自己野。
但先發覺到咩都無哂,話政府。

梁生係想搞好香港農業,但其實新界60%土地係過去依幾十年比4大地產商收購哂
佢想搞都無得搞,可以點。

想搞好農業,起碼都要搞好配套同有人入行,但香港連想要相關基本課程都無。

多謝你講得比較清楚. 我並唔係想數政府不是, 而係因為太多因素, 而令到現今香港農業式微.  發表於 2014-11-23 22:30
回復

king@nnw 發表於 2014-11-23 23:00:27 來自手機 |顯示全部樓層
點解話梁生想攪好農業???
回復

mkccchjd 發表於 2014-11-23 23:07:11 |顯示全部樓層
其實梁生係未做特首之前已經係好鐘意去農場,我見過佢幾次
同埋如果佢唔鐘意的話,都唔會係自己屋企起溫室la。

佢一開始係想做架,但現實係已經無地做,漁農處又無人識做

佢係鍾意耕種喺自己屋企, 但冇話俾其他人有土地種植, 佢呢d係好自私嘅行為.  發表於 2014-11-24 15:53
回復

m36252 發表於 2014-11-24 09:24:35 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-11-23 23:40
梁生未做凸狗之前, 佢都好想 平返6C...

特首任命於中央,行為言論亦要聽命於中央.可能有人不能同意,但若你嚮迪士尼呢d美國公司做過(就算係小小職員),你既思想、言論等, 亦全屬公司. 不可以對外講公司不是, 你又知道否 ?! 美國係民主國家, 一家公司, 都要求咁做, 莫講話係一個國家. 連民主國家都咁做, 你可要求共產國家下的一個小小特首點做 ?!
回復

king@nnw 發表於 2014-11-24 11:12:16 來自手機 |顯示全部樓層
做木傀大過自己理想
回復

king@nnw 發表於 2014-11-24 11:17:33 來自手機 |顯示全部樓層
香港農地愈來愈少,種得幾耐得幾耐,做了投資隨時血本無歸,光復香港農業真微乎其微
回復

mkccchjd 發表於 2014-11-24 12:37:06 |顯示全部樓層
唔一定要光復,因為香港以前全民耕種都係養得個200萬人到
無平地,梯田山又唔夠大而且係石山。我希望係令香港有10%到蔬菜供應比返自己

起碼大陸旱災/大失收自己可以吊命

非常同意!難得有樓主般的有心人想分享,希望可以著眼在種植方面,不要淪為政治post:p如不喜請見諒  發表於 2014-11-24 22:35
非常同意樓主所講.  發表於 2014-11-24 15:41
回復

mkccchjd 發表於 2014-11-25 00:58:39 |顯示全部樓層
依幾日唔得閒post新野係因為又要起新野。

為左多謝大家支持,今次會有好多張相比大家睇。

等介紹下我個農場先,有四大區,包括: 常規種植作物區、水耕種植區、活動區及露營區。

依排要係露營區起個大棚,搞到好累,比d相大家睇下先

起左地基先,打柱水平先。

起緊

骨架已經起左

仲有2-3日之後應該起好。

比D粟米相比大家睇先

尼張近相先

依種粟米種子係香港無得買,因為香港無代理。佢叫(華珍一號)係生產性用,最緊要係無基因改做的。

種苗區,認到幾多種苗。

樓主, 想睇你D 相, 但全部都睇唔到呀. 另, 你仲會唔會更新呀? 有興趣想睇你既心血.  發表於 2015-10-28 21:54
回復