富貴竹一問

作者: kenlui817 發表于 2014-11-18 09:47:24
1163 7
想請教下大家, 因為屋企個4枝富貴都種左差唔多有一年, 佢地生根既部份又卷埋一齊好似雀巢咁分唔開.  另外佢既高度已經差唔多到天花板啦...想問下有冇辦法修剪下佢減低佢既高度或者有D咩其它方法呢..?

silicon 發表於 2014-11-18 17:34:14 |顯示全部樓層
兩種方法:
1. 剪走腳部,上面照插水生根;
2. 截頂,舊枝要留些葉,新芽會在葉丫處生出。剪出頂部枝條,摘走底部葉片,水養生根成另一植株
回復

kenlui817 發表於 2014-11-19 09:49:42 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-11-18 17:34
兩種方法:
2. 截頂,舊枝要留些葉,新芽會在葉丫處生出。剪出頂部枝條,摘 ...

1. 我今晚返去影張相POST出黎, 因為個底部4枝富貴竹D根好似打左個蛇餅咁...我都唔知點入手好...同埋係呢個FORUM見到曾經有人POST過如果剪個底根, 會唔會因為佢無曬D根吸水, 上面既葉會全部死曬..?
2. 意思係咪將最頂位置剪左佢, 咁佢向唔到上生長, 就會係丫處發展, 然後就再將頂個枝剪出黎, 就好似新買返黎咁搵水養住佢..?
回復

kenlui817 發表於 2014-11-20 09:30:44 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-11-18 17:34
兩種方法:
2. 截頂,舊枝要留些葉,新芽會在葉丫處生出。剪出頂部枝條,摘 ...

相中就係屋企富貴竹情況,個花樽裡面總共有4枝竹,但係d根就已經連結埋一齊…
回復

silicon 發表於 2014-11-20 10:12:29 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-11-19 09:49

1. 我今晚返去影張相POST出黎, 因為個底部4枝富貴竹D根好似打左個蛇餅咁...我都唔知點入手好...同埋係呢個FORUM見到曾經有人POST過如果剪個底根, 會唔會因為佢無曬D根吸水, 上面既葉會全部死曬..?
2. 意思係咪將最頂位置剪左佢, 咁佢向唔到上生長, 就會係丫處發展, 然後就再將頂個枝剪出黎, 就好似新買返黎咁搵水養住佢..?

方法 1,就是不用啲理舊根,由底部剪走佢,等佢重新生過啲新根。如果你怕剪後,冇根吸唔到水啲葉會死,你可暫時剪一枝先做實驗,ok嘅再剪埋其餘的。

2. 說的沒錯
回復

kenlui817 發表於 2014-11-21 10:17:38 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-11-20 10:12
方法 1,就是不用啲理舊根,由底部剪走佢,等佢重新生過啲新根。如果你怕剪後,冇根吸唔到水啲葉會死,你 ...

OK, 等我返去試下方法1先, 謝謝解答~
回復

sam_galaxy 發表於 2014-11-25 15:15:54 |顯示全部樓層
你好, 我想問下大家富貴竹駛唔駛換水?
回復

kenlui817 發表於 2014-11-28 11:24:57 |顯示全部樓層
sam_galaxy 發表於 2014-11-25 15:15
你好, 我想問下大家富貴竹駛唔駛換水?

最主要係聞下佢D水有冇臭味, 冇既話基本上只係定期加返小小水俾佢就可以
回復