蕃茄分枝

作者: kenlui817 發表于 2015-5-10 20:30:43
2527 10
想請教下大家如果圖中圈起個枝分出來插水種,唔知得唔得既呢?
peter1953 發表於 2015-5-10 20:37:44 |顯示全部樓層
蕃茄應該只能用種子種才會結得多果,因為用種子種那些根是最強健,你這樣就算能長根也不會很強壯,所以應該唔會結得多蕃茄。
回復

RoyalSashimi 發表於 2015-5-10 22:09:28 |顯示全部樓層
我係youtube見過有人用則芽(唧係主幹和則支長出的芽)培育新一棵番茄植物,還說會比用種子快到出花階段。
回復

kenlui817 發表於 2015-5-11 10:54:35 |顯示全部樓層
RoyalSashimi 發表於 2015-5-10 22:09
我係youtube見過有人用則芽(唧係主幹和則支長出的芽)培育新一棵番茄植物,還說會比用種子快到出花階段。 ...

係.? 仲有冇條LINK俾我參考下..?
回復

kenlui817 發表於 2015-5-11 10:57:51 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2015-5-10 20:37
蕃茄應該只能用種子種才會結得多果,因為用種子種那些根是最強健,你這樣就算能長根也不會很強壯,所以應該 ...

那麼我想請教下, 圖中既蕃茄我應該繼續換大盆俾佢定係點..? 因為佢一路向高空發展, 之前有網友建議過剪左佢個頂等佢集中D養份係D葉到, 但係我發覺我剪左佢個頂, 佢就係D枝幹既位置再開新枝, 就好似圖中最高個支就係咁樣出來架啦...
回復

RoyalSashimi 發表於 2015-5-11 11:16:24 |顯示全部樓層
回復

empire 發表於 2015-5-11 12:34:05 |顯示全部樓層
RoyalSashimi 發表於 2015-5-10 22:09
我係youtube見過有人用則芽(唧係主幹和則支長出的芽)培育新一棵番茄植物,還說會比用種子快到出花階段。 ...

番茄好易生根的, 我都有用側芽插枝, 直接插入泥, 唔好曬太陽。
側芽有15cm都可以插 (越高越易生)。
不過種子出果啲有主根一生得強壯啲。
回復

peter1953 發表於 2015-5-11 17:07:20 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2015-5-11 10:57
那麼我想請教下, 圖中既蕃茄我應該繼續換大盆俾佢定係點..? 因為佢一路向高空發展, 之前有網友建議過剪左 ...

以你圖中樣子看,就算不分枝也不會有很多蕃茄,因為牠要種在田中泥土上,還要大量陽光,算算你少了其中很多重要原素啊!數年前我也有種過這種車厘茄,圖中的就不是我再有意種的,這些都生長在我水喉射不到水的地方,是以前所種過而自動留下種子後自動生長的,原全沒有打理過,看看雜草比牠還多就知了,只是牠是由種子長出來的。

回復

kenlui817 發表於 2015-5-12 18:13:33 來自手機 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2015-5-11 17:07
以你圖中樣子看,就算不分枝也不會有很多蕃茄,因為牠要種在田中泥土上,還要大量陽光,算算你少了其中很 ...

好靚呀你相裡面d蕃茄…咁即係結論係,係屋企因為始終天然太陽不足同埋自然環境因素缺乏下,都應該好難種到蕃茄呢…
回復

YoungFarmer 發表於 2015-5-24 13:09:17 |顯示全部樓層
天台種左幾盆番茄

Tmm
天氣開始熱,除非係耐熱品種,一到七月好難熬得過,夜溫高於三十度很難授粉,九月開始種最好。  發表於 2015-5-25 03:00
回復

YoungFarmer 發表於 2015-5-25 09:48:53 |顯示全部樓層
多謝提醒
回復