返回列表 發新帖

白玉蘭由種子種

關閉 [複製鏈接]
作者: 多多 發表于 2008-8-16 11:48:51
4708 59
阿晴 發表於 2008-8-19 16:37:28 |顯示全部樓層
原帖由 多多 於 2008-8-19 10:49 發表

呀....唔係麻 ...唉..害我空歡喜一場
搞錯..呃我..唔知返去比唔比換..
甘不如用我呢paul同你果paul換喇 jk

但係你同佢買果時唔係註明係白蘭咩, 點解會比左por廣玉蘭你ge?
回復

Alfphy 發表於 2008-8-19 22:08:08 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-18 22:17 發表

對我黎講零下幾度已經係超凍!! 零下幾十度?!! 仲凍過雪櫃冰格, 諗起都覺得凍到震~~~~~ ...

我太意了,現在已初秋,我仍把棵玉蘭就咁放在外過了一夜......今早起身室外只有十一度啊!好彩下午會暖和返至27度左右....
睇來我今晚我把佢搬入屋……日間才可以放出去了!
回復

多多 發表於 2008-8-19 22:10:21 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-19 16:37 發表

但係你同佢買果時唔係註明係白蘭咩, 點解會比左por廣玉蘭你ge?

係同佢講白玉蘭架...點知個老番神神地
回復

Alfphy 發表於 2008-8-19 22:13:12 |顯示全部樓層
可能只是誤會而已。我試過去多間西人店買白玉蘭,佢地都唔知係乜....所以搞錯都係難免啦!最後我係去了亞洲人開的花店問才有頭緒啊!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-19 22:14:17 |顯示全部樓層
還有,廣玉蘭的花又確實有點白白黃黃的....又叫玉蘭.....所以.......
回復

阿晴 發表於 2008-8-19 22:19:59 |顯示全部樓層
其實植物有時都好多俗名, 個個名都有人叫, 好易搞亂
回復

阿晴 發表於 2008-8-19 22:25:49 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-19 22:08 發表

我太意了,現在已初秋,我仍把棵玉蘭就咁放在外過了一夜......今早起身室外只有十一度啊!好彩下午會暖和返至27度左右....
睇來我今晚我把佢搬入屋……日間才可以放出去了! ...

我諗11 ℃ ok wor, 唔落雪都唔怕, 香港 黎講11 ℃已經係冬天 , 不過原來楓葉國咁早入秋ga? hk而家先仲係盛夏, 中午成35  ℃幾, 早晚最低都係25℃左右
回復

Alfphy 發表於 2008-8-19 22:39:40 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-19 22:25 發表

我諗11 ℃ ok wor, 唔落雪都唔怕, 香港 黎講11 ℃已經係冬天 , 不過原來楓葉國咁早入秋ga? hk而家先仲係盛夏, 中午成35  ℃幾, 早晚最低都係25℃左右 ...

其實因為係9至10月才是秋天,不過,呢排的天氣都怪怪地……前排多次落雹,現在就早晚都涼,日間就熱到死死下......溫差好大啊!不過,又因為溫差大,所以有楓葉睇lor.....嘻!嘻!嘻!
回復

Agnes 發表於 2008-8-19 22:57:13 |顯示全部樓層

回復 34# 多多 的帖子

多多, paul 廣玉蘭都好有台型呀!
你地方大, keep 住佢, 再買多 paul 白玉蘭補數.
一大一小, 雙映成趣, 都唔知幾令我羨慕.
回復

Agnes 發表於 2008-8-19 23:03:19 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-19 22:39 發表

其實因為係9至10月才是秋天,不過,呢排的天氣都怪怪地……前排多次落雹,現在就早晚都涼,日間就熱到死死下......溫差好大啊!不過,又因為溫差大,所以有楓葉睇lor.....嘻!嘻!嘻! ...

白蘭好粗生, 我估只要唔係落雪都未駛怕嘅!晚上如果太冷, 幫佢穿件風衣 (大垃圾袋)得唔得呀?
回復

Monse 發表於 2008-8-20 00:04:28 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-19 08:30 發表

你買呢por係咩黎ga? 唔似白蘭或玉蘭花wor, 睇d葉似係廣玉蘭 (荷花玉蘭) Magnolia grandiflora, 不過d花超大朵

係吖唔似白蘭或玉蘭花喎?
回復

Alfphy 發表於 2008-8-20 00:47:59 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-19 23:03 發表

白蘭好粗生, 我估只要唔係落雪都未駛怕嘅!晚上如果太冷, 幫佢穿件風衣 (大垃圾袋)得唔得呀?

粗生?! 好啊!最o岩我這大意的人!
呢度夜裏又點風,所以穿風衣,未必得!係就係擋住風,最怕擋得滯,成盆倒下!我果棵太幼了!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-20 00:51:41 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-8-20 00:23 發表
朱槿(錦葵科)
http://www.ied.edu.hk/has/bio/dlo/dicot/dic_23.htm
不同品種的大紅花(朱槿)
http://www.hotspotimage.com/bbs/viewthread.php?tid=2024
朱槿圖鑑
http://forums.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t= ...

thanks Monse,好多品種,好多靚花啊!
回復

多多 發表於 2008-8-20 10:49:30 |顯示全部樓層

回復 49# Agnes 的帖子

不過我屋企都種左好多樹喇,,,我都想收留理佢架~但係唔知種邊度好..唔....等我睇下可唔可以換~唔得就種埋佢..
回復

多多 發表於 2008-8-20 10:57:10 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-8-20 00:23 發表
朱槿(錦葵科)
http://www.ied.edu.hk/has/bio/dlo/dicot/dic_23.htm
不同品種的大紅花(朱槿)
http://www.hotspotimage.com/bbs/viewthread.php?tid=2024
朱槿圖鑑
http://forums.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t= ...

嘩~甘多品種架原來?D花好靚呀~睇下有冇我果種先~多謝~
回復

Alfphy 發表於 2008-8-23 04:50:45 |顯示全部樓層
多多,結果你有沒有去換盆廣玉蘭啊?
我剛在網上見到這個在florida的nursery有賣白玉蘭啊!價錢平過我買的很多啊! 如果近你的話,有時間去睇下啊!內裏還有很多亞洲植物,如果你有興趣的話.....
http://www.tropicalfruitnursery.com/availability_common.htm#M
回復

多多 發表於 2008-8-23 12:14:37 |顯示全部樓層

回復 57# Alfphy 的帖子

嘩~係好多喎~點解我之前搵唔到..
唔近唔遠~揸車5,6個鐘一程到
幾時得閒過去睇下~多謝先~^^
回復

Alfphy 發表於 2008-8-24 04:10:12 |顯示全部樓層
原帖由 多多 於 2008-8-23 12:14 發表
嘩~係好多喎~點解我之前搵唔到..
唔近唔遠~揸車5,6個鐘一程到
幾時得閒過去睇下~多謝先~^^

唔客氣,都係舉手之勞……不過,五、六鐘的車程都好遠下喎!
回復

多多 發表於 2008-8-24 11:55:36 |顯示全部樓層

回復 59# Alfphy 的帖子

吓~ok啦~當旅行囉~
miami係旅遊城市~所以
不過都要等一排先去到~或者我再搵下近D有冇~
不過都多謝先~
回復