白玉蘭由種子種

關閉 [複製鏈接]
作者: 多多 發表于 2008-8-16 11:48:51
4705 59
有冇人識得種呀~尋日上網買左一包15粒,
收埋左5粒,
跟住攞左10粒係地下橙幾下燈走左一層硬皮,爆左1粒
然後放入水24小時?跟住呢?
我一放入水馬上有三粒沈左底,點解?
多多 發表於 2008-8-16 11:59:39 |顯示全部樓層
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 23:25:38 |顯示全部樓層
嘻嘻嘻!我在網上買左黃玉蘭的種子,樣子和你的白玉蘭差不多,大概是因為同類啦!不過,我還未開始播種啊!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 23:28:03 |顯示全部樓層
原帖由 多多 於 2008-8-16 11:48 發表
有冇人識得種呀~尋日上網買左一包15粒,
收埋左5粒,
跟住攞左10粒係地下橙幾下燈走左一層硬皮,爆左1粒
然後放入水24小時?跟住呢?
我一放入水馬上有三粒沈左底,點解? ...

點解需要「燈」走左一層硬皮啊??我睇我的黃玉蘭種植說明說,只需要直接浸水一晚,然後入泥就ok喎!
沉左有水底即種子較重,可以表示種子還有水份,仍很新鮮!又或者種子已甦醒,開始吸水....是好現象!
回復

多多 發表於 2008-8-17 11:03:42 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-16 23:28 發表

點解需要「燈」走左一層硬皮啊??我睇我的黃玉蘭種植說明說,只需要直接浸水一晚,然後入泥就ok喎!
沉左有水底即種子較重,可以表示種子還有水份,仍很新鮮!又或者種子已甦醒,開始吸水....是好現象! ...

吓..因為唔係話要用刀劃一刀先浸水咩?
甘入左泥幾耐先會出芽架?說明書話春天先喎..咪等到發毛 ...
同理你買黃玉蘭英文係咩?magnolia denudata: yulan magnol唔係白玉蘭咩?
都好似聽過白玉蘭無種子....甘黄玉蘭香唔香架?
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 00:53:33 |顯示全部樓層
我的說明書沒有話要劃一刀喎!
白玉蘭叫michelia alba, 黃玉蘭叫michelia champaca
兩種花要結種子都不容易,天時地理人和,最重要是要花較長的時間。而之後發芽就要更長的時間.....可以花成三個月至半年,但成功率不高……
白玉蘭由幼苗種到開花,最少用兩年……
黃玉蘭由幼苗種到開花,則最少用五年……
聽聞黃玉蘭會較香,所以用來做香水!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 00:54:35 |顯示全部樓層
你在florida,應該可以買到白玉蘭的幼苗!價錢可能貴d,但省時又有開花保證!
回復

多多 發表於 2008-8-18 10:30:17 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-18 00:54 發表
你在florida,應該可以買到白玉蘭的幼苗!價錢可能貴d,但省時又有開花保證!

真係?多謝唒
不過搵左好多網站都搵唔到~but still~thank you for ur info
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 11:01:41 |顯示全部樓層
可能我用了不同的英文去找啦!我在網上找資料的,發現不少美國網站都有售喎!
這店是在florida的:http://www.rareflora.com/micheliaalba.html
這在加州:http://www.southpacificorchid.com/products/category.php?cat_id=13
呢度都有,對啦!呢個網頁有埋白玉蘭結果的樣子,請留意!
http://toptropicals.com/catalog/uid/michelia_alba.htm
回復

阿晴 發表於 2008-8-18 11:09:15 |顯示全部樓層
又是一個"物離鄉貴"的例子 不過相中ge白蘭好靚
回復

阿晴 發表於 2008-8-18 11:12:09 |顯示全部樓層
阿飛, 你頭像果por係唔係白蘭黎a?
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 11:21:50 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-18 11:12 發表
阿飛, 你頭像果por係唔係白蘭黎a?

阿晴,好眼喎!
係啊! 這棵白玉蘭是我托朋友幫在外地買的,花了港幣四百元啊!活脫脫一個「物離鄉貴」的好例子!
其實收到它的時候,我是有點失望,因為長得有點好瘦弱……
既然買了,就要好好珍惜!努力養肥養綠佢中! 有沒有心得分享啊?
回復

Monse 發表於 2008-8-18 17:25:15 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-18 11:21 發表

阿晴,好眼喎!
係啊! 這棵白玉蘭是我托朋友幫在外地買的,花了港幣四百元啊!活脫脫一個「物離鄉貴」的好例子!
其實收到它的時候,我是有點失望,因為長得有點好瘦弱……
既然買了,就要好好珍惜!努力養肥養 ...

個盆太細啦及唔夠泥吖,所以迫到佢啲根都無得伸展,我見人地用皮蛋缸種架,換過大啲既花盆比佢吧咁樣可能會快高長大啊。
回復

阿晴 發表於 2008-8-18 21:21:05 |顯示全部樓層
白蘭係粗生植物, 但佢係熱帶植物, 阿飛你果度有冇溫室之類的地方, 我諗冬天下雪時要保暖同加溫, 放在室內, 香港有時得8, 9 ℃佢都生到, 我諗在冬天至少保持住最低溫度
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 21:39:04 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-8-18 17:25 發表

個盆太細啦及唔夠泥吖,所以迫到佢啲根都無得伸展,我見人地用皮蛋缸種架,換過大啲既花盆比佢吧咁樣可能會快高長大啊。

MONSE,謝謝你啊!
這相是我剛收到時的樣子,現在已經換了另一個大一號的盆,施了肥,加了泥。因為希望可以先長強下枝和多點側芽,我還摘去了它的頂芽啊!希望佢會快點適應新家,快高長大啦!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 21:44:53 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-18 21:21 發表
白蘭係粗生植物, 但佢係熱帶植物, 阿飛你果度有冇溫室之類的地方, 我諗冬天下雪時要保暖同加溫, 放在室內, 香港有時得8, 9 ℃佢都生到, 我諗在冬天至少保持住最低溫度 ...

在這裏,白玉蘭是一種室內植物,因為有天氣炎熱的日子很短,又有嚴冬,所以佢的生長速度沒有在熱度那麼快!
沒有溫室啊!不過就有一間玻璃房,間房係初冬的夜晚都可以保持十度以上,咁應該可以放在間房度一段日子。
不過到室外真係降到零下幾十度時,我會搬棵花入屋,放在明亮處,同我一起嘆暖氣之餘,又可以曬到光!希望佢可以ok啦!
回復

阿晴 發表於 2008-8-18 21:45:20 |顯示全部樓層
同埋.. "白蘭" 唔同 "玉蘭" 過wor...
回復

Agnes 發表於 2008-8-18 21:46:26 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-18 21:39 發表

MONSE,謝謝你啊!
這相是我剛收到時的樣子,現在已經換了另一個大一號的盆,施了肥,加了泥。因為希望可以先長強下枝和多點側芽,我還摘去了它的頂芽啊!希望佢會快點適應新家,快高長大啦! ...

早晨, Alfphy!放佢去全日照地方未呀?
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 21:52:48 |顯示全部樓層
早晨啊!報告madam,mission completed!經多日觀察,已找到花園中最多日曬的地方,並迅速把白玉蘭安置該處!
回復

Agnes 發表於 2008-8-18 21:55:06 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-18 21:52 發表
早晨啊!報告madam,mission completed!經多日觀察,已找到花園中最多日曬的地方,並迅速把白玉蘭安置該處!

well done!!!!!
回復

123下一頁