最佳結婚小禮物

關閉 [複製鏈接]
作者: Alfphy 發表于 2008-8-15 11:23:01
3648 61
Alfphy 發表於 2008-8-16 02:36:37 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 01:42 發表

哎ya… 睇漏左… 不過唔怕la, 室內咁涼, 種住一部分先la, 再逐d逐d種做個對照, 因為我未播過扁柏, 希望成功la~
最叻蛇王、偷懶就有份.. 懶人嘛. ...

可以寫成一個研究報告喎!
十個叻的阿晴,種扁柏,邊難到你?預祝成功!
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 03:30:47 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-16 02:27 發表

正啊!我呢度沒有咁靚的冰皮,唯有望梅止渴先!謝謝!

而家d冰皮真係出得好靚好多味, 做到好似和菓子咁, 我以前唔食, 但而家都會買冰皮.
唔知楓葉國有冇冰皮月呢? 你如果返hk買多d食, 買d翻去請老外朋友試下ar~xd 不過應該拎唔到咁耐…

回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 04:45:07 |顯示全部樓層
要搵的話,應該中國人經營的超巿都有冰皮月餅賣,款式就梗係不及香港多,包裝也不及香港吸引!而且好多都係大陸生產入口的,所以我都唔係好敢試........
次家人來探我時,都帶左火腿五仁月餅俾我吃!超開心!

講講下,真係話咁快,就快中秋....
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 05:11:11 |顯示全部樓層
係ya~ ni邊勁賣月餅廣告, 出埋番薯糖水味、咩芒果脆脆 …d騎呢味~xd
回復

Monse 發表於 2008-8-16 05:39:39 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 05:11 發表
係ya~ ni邊勁賣月餅廣告, 出埋番薯糖水味、咩芒果脆脆 …d騎呢味~xd

舊式月餅都無食成十幾年啦,我嫌佢太甜啦,冰皮仲唔好食根本就唔係月餅只可以說是另一種創新口味的甜品吧了。
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 05:49:30 |顯示全部樓層
所以話似和菓子, 製法都相似, 只係個形似月餅
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 10:50:47 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 05:11 發表

真係好騎呢......
點解要吃蕃薯糖水味的月餅,唔直接吃蕃薯糖水呢?!
回復

Agnes 發表於 2008-8-16 11:49:10 |顯示全部樓層
冰皮我買過一年, 不覺得是月餅.
我都係傳统派, 喜歡雙黃蓮蓉月, 白蓮蓉都是次選. 以前還指定要去中環的蓮香老餅家買, 分銷的不買. 再貪得意多買一個五仁火腿月試試都好開心.
不過, 現在隨便得多了, 連鎖餅店的我也接受.
回復

貓后 發表於 2008-8-16 11:51:40 |顯示全部樓層
add6icon 真係又幾特別,好有心思
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 12:22:16 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-16 10:50 發表

真係好騎呢......
點解要吃蕃薯糖水味的月餅,唔直接吃蕃薯糖水呢?!

係"尾深"ge港式系列, 好似仲有奶茶同榴槤味, 另外仲有異國風味ge冬陰功味(冇"握"你), d味道出得咁創新, 唔知遲d會唔會有..叉燒味呢?
回復

花草之家 發表於 2008-8-16 12:33:44 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 12:22 發表

係"尾深"ge港式系列, 好似仲有奶茶同榴槤味, 另外仲有異國風味ge冬陰功味(冇"握"你), d味道出得咁創新, 唔知遲d會唔會有..叉燒味呢? http://blog ...

遠離?、、、、支持傳統月餅,双黃白蓮蓉
回復

Agnes 發表於 2008-8-16 12:50:29 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 12:22 發表

係"尾深"ge港式系列, 好似仲有奶茶同榴槤味, 另外仲有異國風味ge冬陰功味(冇"握"你), d味道出得咁創新, 唔知遲d會唔會有..叉燒味呢? http://blog ...

好恐怖呀!
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-16 13:05:46 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-8-15 23:36 發表

我上次寄給你的扁柏種子都足夠你結婚用播,而家播種6個月後唔知有無咁大棵呢,阿晴你快啲去籌備 Lu..........add7icon add14icon add7icon

Monse,
可能天氣熱, 一個星期都未發芽呢!
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-16 14:29:02 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-16 00:35 發表

看來阿晴是很認真地考慮送禮問題......
正確點來說,送餅咭係女方寄請貼時送的,其實係代替嫁女餅,即是女方父母送出的;而小禮物呢,就係婚禮上由新人送出給各位來賓的啊!所以你可以又送餅咭,又送扁柏啦!快點種啦! ...

講到新人送賓客小禮物,
我曾經收到瓷階磚仔(磁貼的),
上面寫上新郎新娘的名字同結婚日期.
就將它攝在雪櫃上.
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-16 14:39:20 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-16 11:49 發表
冰皮我買過一年, 不覺得是月餅.
我都係傳统派, 喜歡雙黃蓮蓉月, 白蓮蓉都是次選. 以前還指定要去中環的蓮香老餅家買, 分銷的不買. 再貪得意多買一個五仁火腿月試試都好開心.
不過, 現在隨便得多了, 連鎖餅店的我也接 ...

蓮香老餅家D月餅加左欖仁落去又好食D個喎!
其他美心, 榮華, 奇華, 聖安娜都不及.

回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 23:06:22 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-16 12:50 發表

好恐怖呀!

真係好「異國」風情,「異」係怪異的異!!冬陰公味,簡直係匪夷所思!我覺得可以考慮出埋咖哩味、Washabi味、「魯」水味、蕃汁意粉薄餅味……

至於叉燒味,相信都好易整!佢會係叉燒包的兄弟!!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 23:07:39 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-8-16 14:39 發表

蓮香老餅家D月餅加左欖仁落去又好食D個喎!
其他美心, 榮華, 奇華, 聖安娜都不及.

同意x3啊!蓮香的蓮蓉真係特別香!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 23:12:36 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-8-16 14:29 發表

講到新人送賓客小禮物,
我曾經收到瓷階磚仔(磁貼的),
上面寫上新郎新娘的名字同結婚日期.
就將它攝在雪櫃上.

good idea啊!
收到美觀又實用的結婚小禮物最開心!
最怕收到鎖匠扣、小水晶等等唔知放在哪裏好的小擺設!
還有筷子....可能新人取其成雙成對的意思,我都收到好多對,都無用過,「珍藏」在家裏某角落內!
回復

Monse 發表於 2008-8-17 02:42:14 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-8-16 13:05 發表

Monse,
可能天氣熱, 一個星期都未發芽呢!

係吖!我都未種過唔知發芽情況喎,你有無照上面寫的發芽指引做呀,要泡水咕喎?
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-17 10:45:31 |顯示全部樓層
知道啦!我仲留起一D種,下回泡水看看.
回復