最佳結婚小禮物

關閉 [複製鏈接]
作者: Alfphy 發表于 2008-8-15 11:23:01
3647 61
阿晴 發表於 2008-8-16 00:28:36 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-16 00:09 發表

阿晴, 我負責為你和扁柏祈禱吖!

多謝r~ 靠你喇~
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 00:29:43 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-8-15 23:14 發表
這是在外國吧,種在花園就行。
若是在香港,不如換成迷迭香,種落盆或食左佢都得。

所以香港地送餅咭最實際~
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 00:35:54 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 00:29 發表

看來阿晴是很認真地考慮送禮問題......
正確點來說,送餅咭係女方寄請貼時送的,其實係代替嫁女餅,即是女方父母送出的;而小禮物呢,就係婚禮上由新人送出給各位來賓的啊!所以你可以又送餅咭,又送扁柏啦!快點種啦!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 00:36:44 |顯示全部樓層
話時話,阿晴,其實我都好想知用種子種扁柏的情況,你播種未?
回復

Agnes 發表於 2008-8-16 00:38:47 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 00:29 發表

阿晴, 我哋冇話過唔收你嘅餅咭呀!兩樣兼具, 好事成雙更正啦!
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 00:41:17 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-16 00:35 發表

看來阿晴是很認真地考慮送禮問題......
正確點來說,送餅咭係女方寄請貼時送的,其實係代替嫁女餅,即是女方父母送出的;而小禮物呢,就係婚禮上由新人送出給各位來賓的啊!所以你可以又送餅咭,又送扁柏啦!快點種啦! ...

原來係咁~ 我搞錯哂tim~ 掛住食 , 唔知有冇人送冰皮月餅 卷呢~XD
回復

Agnes 發表於 2008-8-16 00:46:14 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 00:41 發表

原來係咁~ 我搞錯哂tim~ 掛住食 , 唔知有冇人送冰皮月餅 卷呢~XD

你的 honey 出手好闊 wor, 多謝先!
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 00:46:15 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-16 00:36 發表
話時話,阿晴,其實我都好想知用種子種扁柏的情況,你播種未?

仲未.. 因為果度差唔多成三十幾粒, 如果生哂出黎都唔知種邊?

回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 00:46:39 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 00:41 發表

嘩哈哈,送冰皮月餅卷好貴喎!阿晴,你都好捨得花錢,但一生人一之,唔緊要!
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 00:48:51 |顯示全部樓層
我想收 多d.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 00:50:57 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 00:46 發表

咁未.. 因為果度差唔多成三十幾粒, 如果生哂出黎都唔知種邊? 我又未有咁快結婚, 唔急住la~~

嘻!扁柏生得好慢慢,好似我朋友送的那兩棵已有三、四歲啦!
試種三、四棵先lor,其實扁柏發芽有難度!

回復

阿晴 發表於 2008-8-16 00:53:45 |顯示全部樓層
不如我送d扁柏種子比你地丫
自己種, 親自栽培出黎仲更加有成功感wor

回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 00:57:32 |顯示全部樓層
如果d種子係monse送給你的,就好似欠d誠意喎!
但係呢,要等到你把種子種成樹,再結果送給我們,等咁耐,你的honey一定「唔肯過」你!
為你的幸福着想,咁,送冰皮月餅卷都好ok啦! ;P
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 01:06:40 |顯示全部樓層
唉~ 而家送比你喇, 請笑納     (↙)

回復

Agnes 發表於 2008-8-16 01:12:06 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-16 00:57 發表
如果d種子係monse送給你的,就好似欠d誠意喎!
但係呢,要等到你把種子種成樹,再結果送給我們,等咁耐,你的honey一定「唔肯過」你!
為你的幸福着想,咁,送冰皮月餅卷都好ok啦! ;P ...

同意呀! monse 送種子真係好細心好有誠意, 我收過跳舞草種子就知啦!
阿晴一於要以平時 double 嘅細心和誠意種扁柏呀!努力!加油!快 d 交成長報告!
回復

Agnes 發表於 2008-8-16 01:12:54 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 01:06 發表

好肚餓呀!
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 01:30:42 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-16 01:12 發表

同意呀! monse 送種子真係好細心好有誠意, 我收過跳舞草種子就知啦!
阿晴一於要以平時 double 嘅細心和誠意種扁柏呀!努力!加油!快 d 交成長報告! ...

嗯~ 講笑姐~ 我聽日都去花墟買盆種, 我一定會比double心機同誠意去種好佢地ga, 或者遲d又整個扁柏成長報告上黎~
回復

Agnes 發表於 2008-8-16 01:34:34 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 01:30 發表

嗯~ 講笑姐~ 我聽日都去花墟買盆種, 我一定會比double心機同誠意去種好佢地ga, 或者遲d又整個扁柏成長報告上黎~

你先要睇番Monse分享嗰段資料呀!資料話9-10月播種.
不過你應該都知嘅, 因為我們一致同意你有十個叻嘛!
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 01:42:21 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-16 01:34 發表

你先要睇番Monse分享嗰段資料呀!資料話9-10月播種.
不過你應該都知嘅, 因為我們一致同意你有十個叻嘛!

哎ya… 睇漏左… 不過唔怕la, 室內咁涼, 種住一部分先la, 再逐d逐d種做個對照, 因為我未播過扁柏, 希望成功la~
最叻蛇王、偷懶就有份.. 懶人嘛.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 02:27:30 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 01:06 發表

正啊!我呢度沒有咁靚的冰皮,唯有望梅止渴先!謝謝!
回復