大禍來臨了(根粉介)

作者: irishuen 發表于 2008-8-15 01:12:59
5892 40
事由, 因為家中的紫羅蘭們(x咁多棵)都不懂大, 明明已經養了幾個月還是一點也沒有大
早個月已幫佢消毒, 依然沒有大,
今日終於忍唔住要睇睇佢!!

點知.....真係x!@#$%, 應該中左根粉介, 有一點點白色黏住 d 根同係d 葉莖根部, 應該係佢
於是進行了一次大規模的消毒, 將它們斬頭再種....
浸了洗潔精 +漂白水

現正用清水調養, 請問大家知唔知有沒有方法根治??
我仲可以點做???
或者有沒有藥可以殺死佢??(因為我想留返紫羅蘭們)
chudaicheung 發表於 2008-8-15 08:19:10 |顯示全部樓層
我家的都係幾個月都唔大噃, 我仲以為係太熱所致咋....咁講都係睇下d根先
希望你的全都順利渡過
回復

chris 發表於 2008-8-15 08:36:50 |顯示全部樓層
原帖由 irishuen 於 2008-8-15 01:12 發表
事由, 因為家中的紫羅蘭們(x咁多棵)都不懂大, 明明已經養了幾個月還是一點也沒有大
早個月已幫佢消毒, 依然沒有大,
今日終於忍唔住要睇睇佢!!

點知.....真係x!@#$%, 應該中左根粉介, 有一點點白色黏住 d 根同係d ...

正常來說切根沈漂白水加清潔精應該可以殺到d蟲, 不過以防萬一, 七日後再沈多次就應該搞掂,
沈根可以用淨硃石, 有根先再落盆,
回復

chris 發表於 2008-8-15 08:38:24 |顯示全部樓層
好多時係市場買 av 回家真係唔可以懶, 只要有一盆有蟲, 就會搞到全部都中招,
所以記得新買回家要做隔離消毒
回復

Fleur 發表於 2008-8-15 10:38:36 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-8-15 08:38 發表
好多時係市場買 av 回家真係唔可以懶, 只要有一盆有蟲, 就會搞到全部都中招,
所以記得新買回家要做隔離消毒

即喺話唔會無端端生虫, 應該喺"野"番嚟?
回復

irishuen 發表於 2008-8-15 11:22:18 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-8-15 08:36 發表

正常來說切根沈漂白水加清潔精應該可以殺到d蟲, 不過以防萬一, 七日後再沈多次就應該搞掂,
沈根可以用淨硃石, 有根先再落盆,

講真, 真的很肉尺...
我宜家都係用水養住先....過多一星期再浸多次先
回復

irishuen 發表於 2008-8-15 11:23:10 |顯示全部樓層
多左.....

回復

irishuen 發表於 2008-8-15 11:23:42 |顯示全部樓層
多左.....

回復

irishuen 發表於 2008-8-15 11:24:34 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-8-15 10:38 發表

即喺話唔會無端端生虫, 應該喺"野"番嚟?

我都好想知佢點變出黎??
好在有一 d 勁愛的品種帶左返公司同有d 放左係第度, 如果唔係真係全軍覆沒都似
不過我都係死了 1 棵Kohleria Ampallang,還有半死的小天鵝很肉尺...我的1千零1棵
我的愛花呀....

回復

chris 發表於 2008-8-15 11:38:10 |顯示全部樓層
根粉介一係d泥本身有蟲卵, 另外就係其中一盆有, 野到其他的,
咁要睇下你用乜野泥, 同埋有無係出面買 av, 好多店舖的會同其他植物放埋一齊,好易野到蟲
回復

pinky 發表於 2008-8-15 11:59:13 |顯示全部樓層
根粉介 ~~ 係點樣 ???
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-15 12:04:45 |顯示全部樓層
算啦,切晒d根都仲會有一半機會番發,你都係有心理準備掉緊d已經中蕉中到上莖的av,因為呢d番發率好高!
回復

chris 發表於 2008-8-15 12:08:35 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-15 12:04 發表
算啦,切晒d根都仲會有一半機會番發,你都係有心理準備掉緊d已經中蕉中到上莖的av,因為呢d番發率好高!

我上次大清洗, 都唔係死好多, 十幾棵 , 預先 cut 定塊葉o黎做後備安全d
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-15 12:10:43 |顯示全部樓層
記得千萬不要共用水盆,仲有,把深愛的未有根粉介或已切根重種的全部隔離,最好加埋個頂蓋,因為根粉介一上莖就好易隨風漂'蛋',佢地仲會走出個盆到行街架!!! 所以你要成個種植區消毒,可以用重份量的洗潔精加漂白水抹花架,唔好過水,隔天用水噴番個花架,令乾了的洗潔精濕番就可以殺埋d行緊街既蟲仔. 
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-15 12:13:11 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-8-15 12:08 發表

我上次大清洗, 都唔係死好多, 十幾棵 , 預先 cut 定塊葉o黎做後備安全d

咁都唔叫多呀? 唉....早陣就係咁,有幾盆十字中蕉,點解中蕉就唔好問喇...
我下毒落泥(碧露)佢地就走上莖到生活,真係激死!
回復

heiheimama 發表於 2008-8-15 12:13:36 |顯示全部樓層
聽到都驚!~我過百盆花,如果中左,我一定會跳樓!~
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-15 12:15:51 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-8-15 12:13 發表
聽到都驚!~我過百盆花,如果中左,我一定會跳樓!~

迷岩情況會好d,因為個盆底可以唔出水都得.
而且個球根就算野到都可以同佢成個球消毒,來個 matrix reload! 不過最好就乾個球球幾日至個多星期,再消毒多次,慕求令d蛋蛋都死埋~
回復

noel 發表於 2008-8-15 14:08:27 |顯示全部樓層
粉介 (棉花蟲),除咗係 "惹"返嚟或母株本身是帶菌者外,
高濕、日照不到、太密種植或不通風...都有機會 "吽" 出來。。。
回復

貓后 發表於 2008-8-15 14:19:05 |顯示全部樓層
唉,我听到都心傷,我個d AV買回來都唔肯大,我都驚佢出事,而家有盆開始唔OK了,add2icon
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-15 14:35:41 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-8-15 14:08 發表
粉介 (棉花蟲),除咗係 "惹"返嚟或母株本身是帶菌者外,
高濕、日照不到、太密種植或不通風...都有機會 "吽" 出來。。。

簡單d講,即係陰陰濕濕易出事~
回復

123下一頁