儍更更, 有棵花 (再多一棵小寶嘅花)

關閉 [複製鏈接]
作者: Agnes 發表于 2008-8-14 21:03:04
2883 43
Agnes 發表於 2008-8-18 22:53:06 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-18 22:47 發表

講開野花,在這裏是只可遠觀的,它們會是花園的剋星,因為它們粗生,生長速度又快,好易把花園泥土的養份搶晒,一個唔覺得就把花園變野草原,甚至令靚花花唔開花,心痛死!
所以我咪成日都係度除草,見到非我族屬,必除! ...

同意呀!可惜我個天台太易種生 d 植物, 除唔盡咁多, 盡力而為啦!
d 野花野草通常抓得好實 d 泥, 要拎個耙慢慢摷, 好辛苦呀!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 23:29:47 |顯示全部樓層
咪係lor.....唉!尤其種草地,最怕有野草野花啦!所以呢度有一些殺野花的藥水賣的,不過,我覺得藥水多少少都對大自然生態(其他植物、地下水或人)有影響,所以寧願逐個拔.....會安慰自己,除草就當做減肥運動啊!
回復

小寶 發表於 2008-8-18 23:33:13 |顯示全部樓層
我在屋外見到這樣的野花兒, 覺得佢幾靚,所以影低左, 仲取左種子,唔知係咩野花呢?
回復

Agnes 發表於 2008-8-18 23:35:20 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-18 23:29 發表
咪係lor.....唉!尤其種草地,最怕有野草野花啦!所以呢度有一些殺野花的藥水賣的,不過,我覺得藥水多少少都對大自然生態(其他植物、地下水或人)有影響,所以寧願逐個拔.....會安慰自己,除草就當做減肥運動啊! ...

葯水名係唔係叫 zero 呀?
回復

Agnes 發表於 2008-8-18 23:38:02 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-18 23:33 發表
我在屋外見到這樣的野花兒, 覺得佢幾靚,所以影低左, 仲取左種子,唔知係咩野花呢?

話口未完又有野性小尤物殺到啦!好靚噃, 一串串, 似棵微型版蘭花.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 23:54:28 |顯示全部樓層

wow!好嬌俏的小花! 在石隙都生到....
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 23:56:27 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-18 23:35 發表

葯水名係唔係叫 zero 呀?

好多牌子的哦!有沒有一隻叫zero呢?!無留意啊!
留意coke zero 多d....嘻嘻!
回復

Agnes 發表於 2008-8-19 00:04:10 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-18 23:56 發表

好多牌子的哦!有沒有一隻叫zero呢?!無留意啊!
留意coke zero 多d....嘻嘻!

以前有人教我 zero 點一滴在野草上, 蔓生的野草會死哂, 好見效.
但我見有鄰居太大手筆, 搞到成塊草皮 burn 哂, 喊都無謂.
所以我也認為慢慢拔走最安全, 鄰居仲猛咁讚我環保 tim.
回復

小寶 發表於 2008-8-19 00:19:59 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-18 23:38 發表

話口未完又有野性小尤物殺到啦!好靚噃, 一串串, 似棵微型版蘭花.

係呀,天氣咁熱,花仔咁細都俾我昅到停駐腳欣賞,都算佢本事
回復

小寶 發表於 2008-8-19 00:21:07 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-18 23:54 發表

wow!好嬌俏的小花! 在石隙都生到....

係呀,粗生卻嬌養
回復

Alfphy 發表於 2008-8-19 00:21:08 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-19 00:04 發表

以前有人教我 zero 點一滴在野草上, 蔓生的野草會死哂, 好見效.
但我見有鄰居太大手筆, 搞到成塊草皮 burn 哂, 喊都無謂.
所以我也認為慢慢拔走最安全, 鄰居仲猛咁讚我環保 tim. ...

對啊!試想想野草生命力咁強,若以藥物對付佢,藥一定要用番咁上下殺傷/破壞力啊!
藥水無眼,好易傷及無辜花草的!
親手拔係辛苦點,但可以親近下花草,也是樂事!
回復

花草之家 發表於 2008-8-19 13:35:47 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-18 12:39 發表

呢棵係佢未開花時巳經比我連根拔起,add13icon  係花園ga地磚隙生長,多得很。
回復

Alfphy 發表於 2008-8-19 22:10:04 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-19 13:35 發表

呢棵係佢未開花時巳經比我連根拔起,add13icon  係花園ga地磚隙生長,多得很。

花園之家,我們是志同道合,勤力拔草一族啊!
回復

花草之家 發表於 2008-8-20 10:20:45 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-19 22:10 發表

花園之家,我們是志同道合,勤力拔草一族啊!

係咪有殺錯,冇放過
回復

Alfphy 發表於 2008-8-20 10:25:25 |顯示全部樓層
sure啦!我試過去旅行,十幾日沒有除草,嘩!d野草已攻陷我的花園……最討厭係果d表面睇來細細棵,但係d根就深入泥土....拔極到拔唔清d根!
回復

花草之家 發表於 2008-8-20 10:38:41 |顯示全部樓層
係呀!佢地d生長速度其高,地面細細棵草,地底d根就幾吋長,重馬得好實,真係拔過至知架
回復

Alfphy 發表於 2008-8-20 11:09:27 |顯示全部樓層
真係身同感受!!!!
回復

fnv234 發表於 2008-8-21 14:58:09 |顯示全部樓層

好似係馬齒莧科嘅土人參
回復

Agnes 發表於 2008-8-21 22:45:50 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-8-21 14:58 發表

好似係馬齒莧科嘅土人參

都似 wor, 小寶棵野花打開身世之迷了
http://www.hotspotimage.com/bbs/viewthread.php?tid=3285
回復

Alfphy 發表於 2008-8-21 23:42:32 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-8-21 14:58 發表

好似係馬齒莧科嘅土人參

如果好似人蔘咁可以食得補身就正lor!
回復