儍更更, 有棵花 (再多一棵小寶嘅花)

關閉 [複製鏈接]
作者: Agnes 發表于 2008-8-14 21:03:04
2880 43
有花友提出無lala又多棵花. 我都唔執輸, 發現天台經常有一種都幾好樣嘅自來花. 唔知有冇花友可提供它的資料?
P1020491 (Small).JPG

ChrisTsui 發表於 2008-8-14 21:07:17 |顯示全部樓層
係松葉牡丹~
仲有種子tim呀(最低朵花對上既花托中間位)~
回復

Agnes 發表於 2008-8-14 21:21:22 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-14 21:07 發表
係松葉牡丹~
仲有種子tim呀(最低朵花對上既花托中間位)~

乜個名咁靚架!
你好眼利呀!嗰度係有種子呀, 所以咪周圍都係囉!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-14 21:29:57 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-14 21:21 發表
乜個名咁靚架!
你好眼利呀!嗰度係有種子呀, 所以咪周圍都係囉!

佢又叫做太陽花~
每日開花每日榭~
我屋企種o係向東既太陽花,每日大約下午5點收工~
向西既就中午未到就收工~
呢隻花好粗生,有好多顏色,重有雙托~
花托乾o左之後,搣開會有好多細細粒黑色既種子~
回復

fnv234 發表於 2008-8-14 21:36:03 |顯示全部樓層
唔係太陽花,太陽花香港冇野生,呢種應該係毛馬齒莧Portulaca pilosa http://hk.geocities.com/s977923/ ... ortulaca_pilosa.htm
回復

Agnes 發表於 2008-8-14 21:46:14 |顯示全部樓層
噢, 謝謝各位提供綫索, 我找到它的資料啦!
http://ltrc.tnc.edu.tw/modules/t ... k_sn=2&bdsn=410
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-15 20:50:04 |顯示全部樓層
原來許多自來花都唔輸洩果喎~
顏色鮮艷不特止, 花既產量仲係奇多tim!
回復

Agnes 發表於 2008-8-18 12:39:39 |顯示全部樓層

咁佢又係乜呀?

P1020544 (Small)a.JPG
回復

jacky 發表於 2008-8-18 19:20:26 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-18 12:39 發表

超迷夏堇???我都自收左好多種子~
有冇花友想要ar?
回復

Tony 發表於 2008-8-18 19:38:51 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-18 12:39 發表

應該係通泉草
回復

Agnes 發表於 2008-8-18 21:42:50 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-8-18 19:38 發表

應該係通泉草

thx, Tony提供綫索.  我找到以下資料
http://hkcww.org/hkplant/readid.php?id=3066
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 21:56:52 |顯示全部樓層
羨慕死人啦!咁多自來花! 我係花園殺手,凡見到唔係我種開的花就會格拔勿論,所以可能有很多應該會開漂亮的花兒的自來花,在幼苗時己被拔走了!
另,你棵通泉草旁邊的秋海棠,唔通又係自來?
回復

Agnes 發表於 2008-8-18 22:01:55 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-18 21:56 發表
羨慕死人啦!咁多自來花! 我係花園殺手,凡見到唔係我種開的花就會格拔勿論,所以可能有很多應該會開漂亮的花兒的自來花,在幼苗時己被拔走了!
另,你棵通泉草旁邊的秋海棠,唔通又係自來? ...

咁眼利, 你嘅眼力也有十個叻, 係自來海棠, 成盆都係自來拼盆, 種得太多野, 清唔切呀!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 22:17:19 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-18 22:01 發表

咁眼利, 你嘅眼力也有十個叻, 係自來海棠, 成盆都係自來拼盆, 種得太多野, 清唔切呀!

忽發奇想,就咁放一個空盆在室外一頭半個月,唔知就咁中自來花的機會有幾大呢?嘻嘻!
回復

Agnes 發表於 2008-8-18 22:20:25 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-18 22:17 發表

忽發奇想,就咁放一個空盆在室外一頭半個月,唔知就咁中自來花的機會有幾大呢?嘻嘻!

我包你唔駛半個月就有個拼盆.
我遲 d 仲有大把自來花請教大家.
回復

阿晴 發表於 2008-8-18 22:35:24 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-18 22:17 發表

青苔就有你份XD~ 講笑~ 不過溫帶唔係好多好靚ge野花ge咩~ 不如你去郊外搵下~
回復

Agnes 發表於 2008-8-18 22:39:07 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-18 22:35 發表

青苔就有你份XD~ 講笑~ 不過溫帶唔係好多好靚ge野花ge咩~ 不如你去郊外搵下~

講起 d 青苔, 一餅餅咁芒住 d 泥, 成日好似濕 dat dat, 真係好煩!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 22:42:28 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-18 22:20 發表

我包你唔駛半個月就有個拼盆.
我遲 d 仲有大把自來花請教大家.

好啊好啊!多點相片上來啊!等我一起學下野,唔好再亂拔自來花!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 22:47:44 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-18 22:35 發表

講開野花,在這裏是只可遠觀的,它們會是花園的剋星,因為它們粗生,生長速度又快,好易把花園泥土的養份搶晒,一個唔覺得就把花園變野草原,甚至令靚花花唔開花,心痛死!
所以我咪成日都係度除草,見到非我族屬,必除!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 22:49:16 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-18 22:39 發表

講起 d 青苔, 一餅餅咁芒住 d 泥, 成日好似濕 dat dat, 真係好煩!

有個問題,到底青苔駛唔駛除呢?我發現我棵繡球下面生了很多青苔!
回復

123下一頁