提高種子發芽成功率

作者: kenlui817 發表于 2014-10-7 13:47:16
1845 7
想請教下大家, 在網上看過很多不同類型的資料, 有些說以下那些方法可以提高發芽成功率, 其實係咪真.? 同埋係咪任何種子都通用.?

1)種子種之前先放入雪櫃再拿出來種
2)放入水中先浸下種子
3)放入水中後, 唔記得話浮既就要沉既就唔要, 定係掉返轉
4)先將種子放在濕水棉花上, 再搵保鮮袋包住

cloclo 發表於 2014-10-7 14:33:54 |顯示全部樓層
我之前試過由於噴辣椒水去盆羅勒度,d 籽浸住係水入面,一兩日左右啦,有次唔覺意連 d 籽都留左係泥入面,
就係咁樣過左 差唔多一星期, 無啦啦發左兩顆新芽出泥。
我諗浸水應該有用的。不過你再問下其它人。我都是新手。
回復

alook 發表於 2014-10-8 23:48:27 |顯示全部樓層
only can help
回復

silicon 發表於 2014-10-9 07:52:51 來自手機 |顯示全部樓層

有些種子在原生地,是需要經過低溫洗禮以打破休眠才會發芽,在種前就要放雪櫃
浸水或放濕棉花催芽,一般只用在種子較大,種皮較厚的才會使用
回復

kenlui817 發表於 2014-10-9 18:00:50 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-9 07:52
有些種子在原生地,是需要經過低溫洗禮以打破休眠才會發芽,在種前就要放雪櫃
浸水或放濕棉花催芽,一般只 ...

之但係又好得意,我浸d羅勒既種子,過左一陣佢變左好似粒科豆咁有層膜包住
回復

silicon 發表於 2014-10-9 19:26:08 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-10-9 18:00
之但係又好得意,我浸d羅勒既種子,過左一陣佢變左好似粒科豆咁有層膜包住 ...

係咁㗎!有人用來食的 http://blog.sina.cn/dpool/blog/s/blog_65a354ea01013usa.html
回復

silicon 發表於 2014-10-10 10:20:14 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-10-10 09:52
上次去台灣都想找蘭香子,找唔到!   聽講 蘭香子種出嚟嘅草係冇羅勒香味。 ...

在那邊這應是很普遍的東西喎!

我食過 啲人叫黑珍珠 原來係羅勒...  發表於 2014-10-11 20:59
回復

愛無名 發表於 2014-10-11 17:09:22 來自手機 |顯示全部樓層

344a我有蘭香子種子不過唔知係咪你想要果隻,如果有興趣wts我,我比種子你睇。可以交換
回復