初種奇異果

作者: MoveMan2003 發表于 2008-8-14 17:24:50
10306 61

種左兩個幾星期, 經過8號風球畀雨浸一浸後, d苗開始發芽喇

但我想問問各位高手,第一幅圖個棵係咪野草黎嫁? 好似同d苗唔係好似樣咁.
另外想問點解d泥成日都起哂d青苔咁o既?? 可以點解決呢?
ChrisTsui 發表於 2008-8-14 18:09:20 |顯示全部樓層
之前nuage種過,你可以睇舊帖,對比o下你d小苗~
http://hkplants.com/viewthread.p ... 7%E7%95%B0%E6%9E%9C

回復

llaus 發表於 2008-8-14 18:14:37 |顯示全部樓層
原帖由 MoveMan2003 於 2008-8-14 17:24 發表

種左兩個幾星期、經過8號風球畀雨浸一浸後、d苗開始發芽喇

但我想問 ...

應是野草、 "weed" 這是鄰居常掛在口邊,因我常常問佢 what is this?

你用d是舊泥呀?
好像有好多舊根咁?
植物生長有主要四個條件:水,空氣,養份和陽光
你要根治青苔=要一齊殺死d細苗--無法啦,不過d責苔會同d細苗搶食唷

回復

MoveMan2003 發表於 2008-8-14 18:26:05 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-8-14 18:14 發表

應是野草、 "weed" 這是鄰居常掛在口邊,因我常常問佢 what is this?

你用d是舊泥呀?
好像有好多舊根咁?

我用科學泥種, 唔知點解咁多青苔.
唔係舊泥, 唔係舊根呀, 係狗毛黎嫁
回復

llaus 發表於 2008-8-14 18:42:22 |顯示全部樓層
原帖由 MoveMan2003 於 2008-8-14 18:26 發表

我用科學泥種、唔知點解咁多青苔.
唔係舊泥、唔係舊根呀、係狗毛黎嫁

唔明!!!你指科學泥種是乜來呀??
俾個包裝來睇下,學下野先
回復

MoveMan2003 發表於 2008-8-14 19:08:48 |顯示全部樓層

我唔識嫁,剛學人種下植物咋, 我朋友買畀我,佢話係科學泥喎.
青苔會同我d苗掙營養嫁, 咁點算呀?
洗唔洗換過d泥呀, 死啦, 朋友仲買左幾包哩隻泥畀我添.
咁用咩泥會好d呀.
TKS!!
回復

MoveMan2003 發表於 2008-8-25 12:02:00 |顯示全部樓層
今日唸住同d苗換盤, 想問, 舊泥係咪全部唔要嫁.
回復

piggy2388 發表於 2008-8-25 13:39:12 |顯示全部樓層
其實我家 有很多舊泥
但覺得掉了 好像有點浪費 有什麼方法可以重用??
回復

sosxxx12 發表於 2008-8-25 13:41:53 |顯示全部樓層
你一落肥d青苔就會黑晒同死埋
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-25 14:14:54 |顯示全部樓層

回復 8# piggy2388 的帖子

有d 泥係專用黎重用d 舊泥ga! 把那些泥加入舊泥混合, 那些泥會變回新的一樣~ 那就唔洗浪費d 舊~
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-26 22:54:20 |顯示全部樓層

回復 8# piggy2388 的帖子

如何使舊土再生利用?
  盆土會因一再重複澆水而破壞團粒結構,也可能其內含有病菌或害蟲的卵,故不建議直接重複使用。想令陳土再生,首先應將舊土碎鬆,除去枯葉、爛根、底層土等不純物質,再裝入透明塑膠袋內,密封袋口,在太陽下連續曝曬數天,並定時翻動袋內土壤,使受熱均勻。在冬季則可將舊土平鋪在盤子裡,置於室外接受冷空氣的吹拂。最後將整理過的舊土加入腐葉土與市售的培養土,以各一份的比例混合,就能如新土一樣再次使用。
回復

nuage 發表於 2008-8-27 13:52:47 |顯示全部樓層
原帖由 MoveMan2003 於 2008-8-14 17:24 發表

種左兩個幾星期, 經過8號風球畀雨浸一浸後, d苗開始發芽喇

但我想問 ...

我唔係專家﹗ 不過我都有種﹗你應該淋得太多水d泥會咁o架﹗
比你睇吓我種嘅﹗
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=14445
回復

MoveMan2003 發表於 2008-8-27 22:08:17 |顯示全部樓層
比你睇吓我種嘅﹗
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=14445 [/quote]

嘩, 你最後幅圖, 係咪就係用種子種出黎嫁? 種到成棵樹喇? 好大棵呀!!
我種左差不多大半個月, 都係得一棵苗叫大d, 其餘d苗仲好細, 有d仲死埋
唔知換得盤未呢??
回復

MoveMan2003 發表於 2008-8-27 22:10:43 |顯示全部樓層
比你睇吓我種嘅﹗
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=14445 [/quote]

嘩, 你最後幅圖, 係咪就係用種子種出黎嫁? 種到成棵樹喇? 好大棵呀!!
我種左差不多大半個月, 都係得一棵苗叫大d, 其餘d苗仲好細, 有d仲死埋
唔知換得盤未呢??
[img][/img]
回復

nuage 發表於 2008-8-27 22:54:29 |顯示全部樓層
原帖由 MoveMan2003 於 2008-8-27 22:10 發表
比你睇吓我種嘅﹗
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=14445

嘩, 你最後幅圖, 係咪就係用種子種出黎嫁? 種到成棵樹喇? 好大棵 ... [/quote]

係呀用種子種o架種咗唔夠一年﹗咁又無成棵樹咁﹗係爬咗係棵樹到啫﹗

如果係我唔會換盆住﹗不過會將d苗分開少少距離種﹗
回復

MoveMan2003 發表於 2008-8-27 23:05:02 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-27 22:54 發表

嘩, 你最後幅圖, 係咪就係用種子種出黎嫁? 種到成棵樹喇? 好大棵 ...

係呀用種子種o架種咗唔夠一年﹗咁又無成棵樹咁﹗係爬咗係棵樹到啫﹗

如果係我唔會換盆住﹗不過會將d苗分開少少距離種﹗ ... [/quote]

你種落地嫁??
d苗分開少少黎種, 咁宜家咪無得分開囉.
專家話唔好換盤, 咁我就唔換住啦.
回復

nuage 發表於 2008-8-27 23:45:42 |顯示全部樓層
原帖由 MoveMan2003 於 2008-8-27 23:05 發表

如果係我唔會換盆住﹗不過會將d苗分開少少距離種﹗ ...

你種落地嫁??
專家話唔好換盤, 咁我 ... [/quote]
我有d係種落地有d係種係盆﹗
我見有d苗苗種得好埋喎﹗分開d自然會大﹗
要哂吓太陽呀﹗半日照﹗(我真係唔係專家﹗仲係學習中)
回復

MoveMan2003 發表於 2008-8-28 00:26:10 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-27 23:45 發表

你種落地嫁??
專家話唔好換盤, 咁我 ...

要哂吓太陽呀﹗半日照﹗(我真係唔係專家﹗仲係學習 ... [/quote]

原來要分開d先會大嫁, 我唔識嫁.
要分開d苗咪要換盆囉
咁你種係盆個d, 宜家有幾大呀. 有無相睇呀?
你種得咁成功都算係專家啦
回復

nuage 發表於 2008-8-28 00:32:15 |顯示全部樓層
原帖由 MoveMan2003 於 2008-8-28 00:26 發表

要哂吓太陽呀﹗半日照﹗(我真係唔係專家﹗仲係學習 ...

要分開d苗咪要換盆囉
咁你種係盆個d,  ... [/quote]

咁又唔駛換盆住﹗我見你個盆仲有位﹗咁細苗分開少少2-3隻手位啦﹗再大d換盆啦﹗
等我一陳我去影一盆比你睇﹗
回復

MoveMan2003 發表於 2008-8-28 00:37:07 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-28 00:32 發表

要分開d苗咪要換盆囉
咁你種係盆個d,  ...

咁又唔駛換盆住﹗我見你個盆仲有位﹗咁細苗分開少少2-3隻手位啦﹗再大d換盆啦﹗
等我一陳我去影一盆比你睇﹗ ... [/quote]

唔該哂!!
回復

1234下一頁