救教 - 串串茄

作者: kenlui817 發表于 2014-9-13 21:31:22
4126 61
kenlui817 發表於 2014-9-22 09:20:45 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-9-22 07:26
跟本環境就不合種啲多光植物,露台種都還好啲,係窗台種  …… 真係九死一生   ...

其實就快入秋, 呢幾個月, 係窗台可以種D乜..? (可以食既...^^)
回復

silicon 發表於 2014-9-22 09:55:54 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-9-22 09:14
即係意思, 剪左上半節出黎,用水浸住, 但係唔好浸到葉等佢生根先再放返落泥種, 係咪.?

另外想問下"將水樽 ...

即係意思, 剪左上半節出黎,用水浸住, 但係唔好浸到葉等佢生根先再放返落泥種, 係咪.? >>>>>> 對

那水樽作用不是用來裝泥用,是插枝種在盆中,水樽只是套住插枝,有點像溫室咁
回復

silicon 發表於 2014-9-22 10:11:16 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-9-22 09:19
小苗意思係咪即係由種子發大到唔高於1CM個D..? 唔係就咁移植佢過去大小小既盆就可以..? 那為什麼要"插棵" ...

小苗定義,沒一個很絕對高度,一般有6片葉以下都視作小苗

在那裡,我有提出「插棵」這名詞??或者你指是什麼意思?
回復

silicon 發表於 2014-9-22 10:27:03 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-9-22 09:20
其實就快入秋, 呢幾個月, 係窗台可以種D乜..? (可以食既...^^)

窗台光線太弱啦!基本上不合適種植食用植物。你想想農作物是種在什麼地方??是露天沒遮擋的地點!
除非是裝備for植物的燈具,就可以嘗試室內種植食用植物,但要考慮需要投放大量資源。

你的環境只可種植蘿蔔嬰那類芽菜苗
回復

xx_Luca 發表於 2014-9-22 12:11:29 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-9-22 07:26
跟本環境就不合種啲多光植物,露台種都還好啲,係窗台種  …… 真係九死一生   ...

都未必既... 見過有版友晌窗台種出番茄、甜椒,大大隻茄子都有(當然冇種地出咁多啦),主人一定花左好多心思,同對呢d植物有一定程度既了解。
有d Dwarf Tomato 都可以種窗台啊 ~ 我覺得問題好多時都係... 唔清楚真正既農作係點個樣,例如番茄、粟米呢d,可以去到2米咁高大.....
回復

silicon 發表於 2014-9-22 15:10:12 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-9-22 12:11
都未必既... 見過有版友晌窗台種出番茄、甜椒,大大隻茄子都有(當然冇種地出咁多啦),主人一定花左好多心 ...

但相信都是極少數囉!香港地方大廈貼大廈,又要睇窗位座向,梗窗同開窗光度亦爭一截,窗台能否容納大盆……

睇番樓主現在種緊嘅,節間咁長,好明顯一定唔夠光啦!
回復

kenlui817 發表於 2014-9-22 15:46:12 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-9-22 09:55
即係意思, 剪左上半節出黎,用水浸住, 但係唔好浸到葉等佢生根先再放返落泥種, 係咪.? >>>>>> 對

那水樽 ...

哦, 原來係咁, 又學多一樣野!! 謝~
回復

kenlui817 發表於 2014-9-22 15:51:22 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-9-22 10:11
小苗定義,沒一個很絕對高度,一般有6片葉以下都視作小苗

在那裡,我有提出「插棵」這名詞??或者你指 ...

睇錯左, 應該係另外一位網友回覆, 不是你.

"樓主那棵都不是小苗啦!
就算小苗斷咗沒根,再發根都好易喎!"

其實我係想問根據你上面所講, 小苗就算斷左根, 係咪都可以用你之前講個兩種方法, 1)水浸 2)搵個水樽保護住去, 令到佢再生返根出黎.?
回復

kenlui817 發表於 2014-9-22 15:58:32 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-9-22 15:10
但相信都是極少數囉!香港地方大廈貼大廈,又要睇窗位座向,梗窗同開窗光度亦爭一截,窗台能否容納大盆… ...

即是總結說, 窗台種食用既植物, 好大機會都係會因為陽光不足而死, 除非有特別器材細心打理或者好有經驗先得, 對嗎.?

咁換個角度問, 其實種香草又可以嗎.? eg. rosemary, 羅勒...  (因為我本身窗台都有一盆細細既係花墟買返黎既rosemary, 種左差唔多有3-5個月, 成長都唔錯呀.
回復

silicon 發表於 2014-9-22 17:40:03 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-9-22 15:51
睇錯左, 應該係另外一位網友回覆, 不是你.

"樓主那棵都不是小苗啦!

理論上係可以的,但也有限制的,如果是剛出芽的,連真葉也未出嘅苗,我覺得放棄算啦!另外,扦插的枝條若太短,我自己就會扔掉算;在我來說,除非只得一株,或是很重要的品種,我就會救囉!再發過苗相對要扦插發根所花的時間,相差不遠嘅!為何要辛苦去扦插發根呢?所以值得與否要你自己去衡量了。
回復

ahfour99 發表於 2014-9-22 18:49:41 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-9-22 15:58
即是總結說, 窗台種食用既植物, 好大機會都係會因為陽光不足而死, 除非有特別器材細心打理或者好有經驗先 ...

我試過窗台用一8吋長4吋濶4吋深既膠盒(12蚊店買既), 窗向東南, 半日照, 種一棵香瓜, 而且都收咗有二個. 仲係要用外賣木筷子6枝左右, 起咗個小棚仔. 平時好少刻意打理, 只係種比小朋友玩.
反而我覺得不時不種先係最重要, 你冇睇早排推銷既水耕系統, 有啲家庭式既, 都係放係窗台或窗邊示範咩
回復

kenlui817 發表於 2014-9-22 20:55:24 |顯示全部樓層
我都有個盆係1呎長,4吋濶可以放到係窗台架,不過之前用黎種個d菜全部都係失敗收場。

你所講個個水耕係咪指呢d? http://www.youtube.com/watch?v=Pl2GRlKCcbk
回復

xx_Luca 發表於 2014-9-22 23:14:04 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-9-22 15:10
但相信都是極少數囉!香港地方大廈貼大廈,又要睇窗位座向,梗窗同開窗光度亦爭一截,窗台能否容納大盆… ...

唔夠光就一定啦,但日照唔係話要調整就調整到的。
一句"種唔到"只有3隻字,我只係針對樓主話好想救茄,而提出可調整的部分。
換盆上肥、放全屋最好陽光既地方,然後各安天命啦 ...
回復

kenlui817 發表於 2014-9-23 09:35:28 |顯示全部樓層
ahfour99 發表於 2014-9-22 18:49
我試過窗台用一8吋長4吋濶4吋深既膠盒(12蚊店買既), 窗向東南, 半日照, 種一棵香瓜, 而且都收咗有二個.  ...

我個窗台都可以放到一個1呎長, 4吋濶既盆, 但係我之前用黎種菜, 都係慘痛收場....

另外你所講個個水耕系統, 好似好得意咁WO, 有冇D URL參考下..?
回復

kenlui817 發表於 2014-9-23 09:37:42 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-9-22 23:14
唔夠光就一定啦,但日照唔係話要調整就調整到的。
一句"種唔到"只有3隻字,我只係針對樓主話好想救茄,而 ...

其實我星期六日朝早見到個個窗台位太陽都幾猛下...不過其他網友亦都講得啱, 唔係單單太陽, 仲要有大盆, 通風等等其它因素佢先可以健康成長...
回復

sunsun22 發表於 2014-9-24 00:35:38 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-9-23 09:37
其實我星期六日朝早見到個個窗台位太陽都幾猛下...不過其他網友亦都講得啱, 唔係單單太陽, 仲要有大盆,  ...

植物第一需要是水,第二需要是光,第三是養份,其它都是次要。很多植物,只要滿足這三項條件,甚至沒有泥土,都可以順利長成,水耕就是好例子。
番茄是可以水耕的植物,我認為盆的大小,通唔通風,這些都是次要,做得到是更好,做唔到也不會種死棵番茄,最多是種得不好,得很少甚至沒有收成。
回復

kenlui817 發表於 2014-9-24 13:45:08 |顯示全部樓層
sunsun22 發表於 2014-9-24 00:35
植物第一需要是水,第二需要是光,第三是養份,其它都是次要。很多植物,只要滿足這三項條件,甚至沒有泥 ...

你意思即係窗台都種到..? 但係我個盆最大都只係1吋長4呎濶, 可以嗎.?
回復

kenlui817 發表於 2014-9-24 15:58:00 來自手機 |顯示全部樓層
經過咁多位網友教路,雖然下面個兩節葉救唔返,但係今朝見到,新生命又開始啦!
回復

sunsun22 發表於 2014-9-25 01:24:48 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-9-24 13:45
你意思即係窗台都種到..? 但係我個盆最大都只係1吋長4呎濶, 可以嗎.?

我相信是可以的,請看看.........
How to Grow Tomatoes Indoors in a Small Space - My Dresser!
http://www.youtube.com/watch?v=dc_DQ6X8pIw
她是室內種小盆,也不通風,她的方法是用普通日光燈和勤施薄肥。
回復

sunsun22 發表於 2014-9-25 01:49:43 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-9-24 13:45

see this-------http://www.youtube.com/watch?v=Ax-609DCaQs
室內4吋盆,沒有通風
回復