請問係唔係花既種子?

關閉 [複製鏈接]
作者: ChrisTsui 發表于 2008-8-10 03:23:19
1356 19
6月底買o左一盆花,根據資料應該係"Abutilon x hybridum 'Orange Red'"~
http://www.hkplants.com/viewthre ... p;extra=&page=1
買番黎時唔夠10個花冧,花店店員話好難渡夏,所以都冇對佢有任何期望~
點知種o左個幾月,不斷開花,8號風球都安然度過~
今朝得閒細心睇清楚,見佢原來仲有差唔多20個花冧等開花~
而一朵榭o左既花,花托中間有一粒o野,唔知會唔會係種子呢?
請問有冇人知呢隻花既種子係點樣o黎架?

比買番o黎既時候長高o左好多~

比買番o黎既時候長高o左好多~

箭嘴指o個粒,會唔會係種子?

箭嘴指o個粒,會唔會係種子?
alexand52028 發表於 2008-8-13 16:49:45 |顯示全部樓層
個post睇唔清楚wo?!
回復

蘑菇 發表於 2008-8-13 17:21:21 |顯示全部樓層
雖然唔係好清,不過d種子通常係響d花謝咗之後,響花托出現,我懷疑箭咀所指的是雄姓花蕊。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-13 22:36:06 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-8-13 16:49 發表
個post睇唔清楚wo?!
原帖由 磨菇 於 2008-8-13 17:21 發表
雖然唔係好清,不過d種子通常係響d花謝咗之後,響花托出現,我懷疑箭咀所指的是雄姓花蕊。

唔好意思,手機相,係咁上下~
磨菇,想問o下點樣分辨雄性雌性花蕊?
我將個花托曬乾o左,諗住等遲d得閒時,將中間o個粒疑似種子放入泥,睇o下會唔會有驚喜~
回復

草民 發表於 2008-8-13 23:06:03 |顯示全部樓層
咦咦,你D風雨蘭開得好靚喎add6icon
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-14 00:43:08 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-8-13 23:06 發表
咦咦,你D風雨蘭開得好靚喎add6icon

嘻嘻!!佢地終於肯開花啦,仲比我想像中靚好多~
係朋友送既,佢話總共比o左4種我,仲有3種未開花,好期待呀~
回復

草民 發表於 2008-8-14 01:20:57 |顯示全部樓層
風雨蘭都算易種,試過用黎做堆肥都唔死,一粒球根唔使幾耐都生到迫爆盆add5icon
回復

蘑菇 發表於 2008-8-14 09:34:23 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-13 22:36 發表

唔好意思,手機相,係咁上下~
磨菇,想問o下點樣分辨雄性雌性花蕊?
我將個花托曬乾o左,諗住等遲d得閒時,將中間o個粒疑似種子放入泥,睇o下會唔會有驚喜~ ...

d雌蕊通常響中間好長凸出黎,個"督督"有d黐立立嘅嘢;而雄性花蕊通常會圍住條雌花蕊。舉個例: 火百合開花有d深色一粒粒嘅野,(要即刻met走佢,如果唔係 萬一黐到d衫就洗唔甩果d),就係雄花蕊,而中間好長果條就係雌蕊law,不過都唔係一定架,全世界有咁多品種,有唔同特性,都係段估啫。

你d風雨蘭真係好靚wor!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-14 11:41:48 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-8-14 01:20 發表
風雨蘭都算易種,試過用黎做堆肥都唔死,一粒球根唔使幾耐都生到迫爆盆add5icon

做堆肥咁大嘥?
記得十幾年前種過,開白色花,當時都係種o係花盆,好快迫爆盆~
但係今次種o係地,反而覺得佢地大得好慢,唔知係咪品種唔同~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-14 11:45:34 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-8-14 09:34 發表

d雌蕊通常響中間好長凸出黎,個"督督"有d黐立立嘅嘢;而雄性花蕊通常會圍住條雌花蕊。舉個例: 火百合開花有d深色一粒粒嘅野,(要即刻met走佢,如果唔係 萬一黐到d衫就洗唔甩果d),就係雄花蕊,而中間好長果條就係雌蕊law,不過都 ...

磨菇,解釋得好清楚,原來係咁~唔該晒!
d風雨蘭開花,係呢幾日既意外驚喜~
回復

fnv234 發表於 2008-8-14 15:19:24 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-8-14 09:34 發表

d雌蕊通常響中間好長凸出黎,個"督督"有d黐立立嘅嘢;而雄性花蕊通常會圍住條雌花蕊。舉個例: 火百合開花有d深色一粒粒嘅野,(要即刻met走佢,如果唔係 萬一黐到d衫就洗唔甩果d),就係雄花蕊,而中間好長果條就係雌蕊law,不過都 ...

錦葵科嘅花係雌蕊同雄蕊連埋一齊,好似大紅花咁
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-14 15:35:51 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-8-14 15:19 發表
錦葵科嘅花係雌蕊同雄蕊連埋一齊,好似大紅花咁

咁...圖二箭嘴指既位置係唔係種子呀?
如果係就發達啦,有好多花呀,可以分享比人~
回復

fnv234 發表於 2008-8-14 15:39:22 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-14 15:35 發表

咁...圖二箭嘴指既位置係唔係種子呀?
如果係就發達啦,有好多花呀,可以分享比人~

好難睇喎,等佢乾咗摘落嚟睇下有冇種子,呢種花我都有,係白色,不過成日消苞,但係有好多側芽
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-14 15:49:12 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-8-14 15:39 發表

好難睇喎,等佢乾咗摘落嚟睇下有冇種子,呢種花我都有,係白色,不過成日消苞,但係有好多側芽

白色,好靚喎,有冇相睇呀?
我第一次見呢隻花(孤陋寡聞 ),一見鐘情~
請問係乜o野季節會多d?我o係花墟唔多覺~
我o個盆都有好多花,幾乎全部開到花,但係一味向上發展~
回復

阿晴 發表於 2008-8-14 15:57:30 |顯示全部樓層
睇唔清楚 .. 不過如果係錦葵科ge話, 我見屋企por扶桑開完花, 有時個花托冇落到, 中間果粒子房脹大左少少, 好似你ni個咁, 我試過摵開個未熟ge子房睇, 入面有d好細粒ge種子, 你睇下佢會唔會再發育脹大,如果佢冇lak到就可能會發育成種莢 (我初頭睇第2幅圖以為係花瓣.. 原來係花托) 我諗呢種花, bunbun可能有, 法國果個牌子呢~ ^  ^
p.s. 你por燈籠花大左好多wor, 同埋你頭像果d風雨蘭都好靚r~

回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-14 16:20:10 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-14 15:57 發表
睇唔清楚 .. 不過如果係錦葵科ge話, 我見屋企por扶桑開完花, 有時個花托冇落到, 中間果粒子房脹大左少少, 好似你ni個咁, 我試過摵開個未熟ge子房睇, 入面有d好細粒ge種子, 你睇下佢會唔會再發育脹大,如果佢 ...

哈哈~por花真係大得好快呀~
開頭諗住一個月貨仔,冇同佢換盆,點知佢開花開到欲罷不能~
等佢遲d開完花,幫佢換個大d既盆先~
個花托枯乾o左,但係冇掉落黎,我剪低佢放o係太陽下曬,今晚返去睇o下裡面有冇種子先~
d風雨蘭真係比到我好大驚喜~
搞到我心思思想去花墟搵o下有冇其他品種tim~
回復

阿晴 發表於 2008-8-14 16:42:38 |顯示全部樓層
係ya~ me2 ~原來風雨蘭係咁靚, 我見球根版ge網友們都種得好靚, 好多品種~得閒都留意下先~
回復

alexand52028 發表於 2008-8-14 17:47:26 |顯示全部樓層
嘩,真係!!好正!!!
回復

Monse 發表於 2008-8-15 00:43:32 |顯示全部樓層
add7icon 佢個中文名係風玲扶桑呀。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-15 02:05:38 |顯示全部樓層
monse,唔該晒呀~
個名好靚呀~
回復