我的菜菜子~

作者: farfeifar 發表于 2008-8-9 12:22:58
140152 2290
lamolympia 發表於 2009-6-15 14:14:00 |顯示全部樓層

1440# farfeifar

花花:         糖呀!!add14icon        苦瓜瓜!不愛食 !!
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-15 14:20:23 |顯示全部樓層
公主你睇!我個女呀!
farfeifar 發表於 2009-6-15 10:57

快d套袋啦

走晒光喇~
回復

farfeifar 發表於 2009-6-15 14:22:26 |顯示全部樓層
1442# BanbieChan
一影完就人工授粉再笠o左袋喇!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-16 14:57:32 |顯示全部樓層
1441# lamolympia
花花:         糖呀!!        苦瓜瓜!不愛食 !!
post o左食譜, 自己整啦, 冇難度!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-16 15:01:44 |顯示全部樓層
請問有冇人種緊alex bee分享o既日本蕃薯?
d葉食唔食得架??
回復

muitau 發表於 2009-6-16 15:07:10 |顯示全部樓層
請問有冇人種緊alex bee分享o既日本蕃薯?
d葉食唔食得架??
farfeifar 發表於 2009-6-16 15:01

啲葉咁青既? 乜唔係所有蕃薯葉都食得,只係好食同唔好食咋咩?
回復

farfeifar 發表於 2009-6-16 15:11:47 |顯示全部樓層

1446# muitau
啲葉咁青既? 乜唔係所有蕃薯葉都食得,只係好食同唔好食咋咩?
佢真係咁青架bor! 真係食得?
我見佢呢排生得好勁,如果食得都可以cut d試下hehe
回復

muitau 發表於 2009-6-16 15:15:36 |顯示全部樓層
你叫先咪唔驚囉
回復

lamolympia 發表於 2009-6-17 12:06:26 |顯示全部樓層
花花:3包棉花糖要用幾多樽咖啡伴侶呀?D花生用邊隻呢?add3icon
回復

farfeifar 發表於 2009-6-17 12:29:17 |顯示全部樓層

1449# lamolympia
花花:3包棉花糖要用幾多樽咖啡伴侶呀?D花生用邊隻呢?
你整咁多拎去賣呀??
一通常整一包綿花糖就用300g咖啡伴侶law左右
(唔肯定, 因為係一路搓一路倒, 唔知份量...)
上次一次我整3包用o左800-900g左右囉
唔定架, 人人手勢都唔同o既!
總之一包一樽(700g左右)一定夠有突~
至於花生, 用咩花生都得架bor!
要熟law! 你用南乳花生都ok架, 不過小心易壞bor!
我就用生花生焗香用law!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-17 13:31:38 |顯示全部樓層

成日落到咁大雨, d蕃茄仔爆晒喇!一粒都未食呀!!!!

大肉茄終於有2號喇!

大肉茄終於有2號喇!

大肉茄一號~

大肉茄一號~

老師牌車茄~快d紅啦, 唔係就爆架喇!

老師牌車茄~快d紅啦, 唔係就爆架喇!

屍橫遍野...

屍橫遍野...

死得好慘啊...

死得好慘啊...
回復

lamolympia 發表於 2009-6-17 13:53:46 |顯示全部樓層
哦!知道啦!多謝花花教導!我天就去買材料做!不過D花生炒完仲洗吾洗落嚴?add3icon
回復

muitau 發表於 2009-6-17 14:34:37 |顯示全部樓層
成日落到咁大雨, d蕃茄仔爆晒喇!一粒都未食呀!!!!
farfeifar 發表於 2009-6-17 13:31

食得既又未熟. 熟左既又唔食得
回復

farfeifar 發表於 2009-6-17 15:11:46 |顯示全部樓層
1452# lamolympia
哦!知道啦!多謝花花教導!我天就去買材料做!不過D花生炒完仲洗吾洗落嚴?
唔駛的, 但我之前試過用現成鹽焗花生整都ok喎!
仲野味d tim
回復

farfeifar 發表於 2009-6-17 15:15:12 |顯示全部樓層
1453# muitau
食得既又未熟. 熟左既又唔食得
係啦, 搞到我個人都急晒!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-17 16:05:07 |顯示全部樓層
花呀 , 下次落雨時放埋一邊, 用黑色遮光網遮一遮佢喇 ~~ 會好少少架~~~
我有d無咁大棵0既 , 落雨時移左去花棚下, 棚頂有黑色遮光網遮一遮 , 無乜點爆呀 ~
回復

farfeifar 發表於 2009-6-17 16:16:05 |顯示全部樓層
1456# JicJicmom
花呀 , 下次落雨時放埋一邊, 用黑色遮光網遮一遮佢喇 ~~ 會好少少架~~~
我有d無咁大棵0既 , 落雨時移左去花棚下, 棚頂有黑色遮光網遮一遮 , 無乜點爆呀 ~
懶呀ma~
同埋一搬入騎樓底就冇太陽喇!
佢d雨咁飄忽, 會搬屎我
回復

lamolympia 發表於 2009-6-17 16:57:15 |顯示全部樓層
花花!種野係吾懶得架!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-17 17:17:42 |顯示全部樓層
1458# lamolympia
花花!種野係吾懶得架!
冇架喇, 10幾盆都咁巨形, 我邊搬到,
同埋搬來搬去, d蕃茄仔甩晒都未有得吃啦!
所以都係由佢天生天養
回復

lamolympia 發表於 2009-6-17 18:30:18 |顯示全部樓層
係果幾盆大野上邊加個遮光網就得囉!咁就吾洗搬來搬去啦!add14icon
回復