我的菜菜子~

作者: farfeifar 發表于 2008-8-9 12:22:58
139810 2290
farfeifar 發表於 2009-6-15 00:16:58 |顯示全部樓層
今日摘o左隻胡蘆青家(唔識大,費事o徒米飯)

隔黎係老師靚椒~

隔黎係老師靚椒~

好得意呀~不過唔會吃lu!

好得意呀~不過唔會吃lu!
回復

Jennie 發表於 2009-6-15 00:25:38 |顯示全部樓層
花花,真係要狠D呀!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-15 00:58:11 |顯示全部樓層
1422# Jennie
日日見佢都係咁o既屎樣, 眼冤呀!
回復

Jennie 發表於 2009-6-15 01:03:41 |顯示全部樓層
1422# Jennie
日日見佢都係咁o既屎樣, 眼冤呀!
farfeifar 發表於 2009-6-15 00:58

咁梗係有D眼冤既先覺得其他果D靚架嘛~ 你果D鳥結糖比人清哂喇(今朝我起身已經冇哂!)教我整吖!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-15 01:04:16 |顯示全部樓層
咁梗係有D眼冤既先覺得其他果D靚架嘛~ 你果D鳥結糖比人清哂喇(今朝我起身已經冇哂!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(59).gif)教我整吖!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cu ...
Jennie 發表於 2009-6-15 01:03

我問左阿花喇 ~~ HEEHEE ~~~ 我天日又整 .......
回復

nuage 發表於 2009-6-15 01:05:59 |顯示全部樓層
我問左阿花喇 ~~ HEEHEE ~~~ 我天日又整 .......
JicJicmom 發表於 2009-6-15 01:04

HEHEHE~~~~~~~~~~我都知點整,因為佢去咗食禁品
回復

farfeifar 發表於 2009-6-15 01:07:41 |顯示全部樓層
昨晚大家食過o既鳥結糖做法!

好易整架咋!
材料:
大粒綿花糖一包(我個盒係整o左3包)
咖啡伴侶一大罐
花生(其實中意食咩就落咩~)

1. 將大粒綿花糖放大玻璃兜叮溶(約2分鐘)
2. 涼佢一陣就放花生撈撈撈, 跟住係咁倒咖啡伴侶落去撈撈撈...搓搓搓...搓到唔痴手~
3. 有時間就一粒粒咁搓黎食, 懶就將佢搓到一個大餅咁跟手用刀切, 切好要用d咖啡伴侶撈撈, 避免痴手~
4. 存放於陰涼地方, 要落d咖啡伴侶係容器入面, 免痴埋一舊舊!

秘訣:
1. 一定要係好涼o既地方整, 一係開冷伙氣, 一係冬天整, 因為溫度太熱d 綿花糖搓極都係痴手的!
2. 唔可以用手套, 痴爆!
3. 軟硬度可以就咖啡伴侶多少同搓o既時定間黎定, 越多咖啡伴侶就會越硬, 同樣搓得越耐都係越硬!(我整個d屬軟d的,同埋唔夠花生hehe~)
回復

小寶 發表於 2009-6-15 01:33:45 |顯示全部樓層
掂呀, 無論賣相和味道都一流呀!
回復

Jennie 發表於 2009-6-15 01:55:54 |顯示全部樓層
啱啱响網上搵咗D食譜,用栗膠同蛋白做,聽日用開心果試下整先!
回復

nuage 發表於 2009-6-15 02:10:14 |顯示全部樓層
[quote]啱啱响網上搵咗D食譜,用栗膠同蛋白做,聽日用開心果試下整先!
Jennie 發表於 2009-6-15 01:55 [/quot
add3icon 用粟米膠係咪難過用棉花糖整O架?龍鬚糖咪係用粟米膠囉﹗
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-15 06:19:28 |顯示全部樓層
昨晚大家食過o既鳥結糖做法!

好易整架咋!
材料:
大粒綿花糖一包(我個盒係整o左3包)
咖啡伴侶一大罐
花生(其實中意食咩就落咩~)

1. 將大粒綿花糖放大玻璃兜叮溶(約2分鐘)
2. 涼佢一陣就放花生撈撈撈, 跟住係咁倒咖啡伴侶落去撈撈撈...搓搓搓...搓到唔痴手~
3. 有時間就一粒粒咁搓黎食, 懶就將佢搓到一個大餅咁跟手用刀切, 切好要用d咖啡伴侶撈撈, 避免痴手~
4. 存放於陰涼地方, 要落d咖啡伴侶係容器入面, 免痴埋一舊舊!

秘訣:
1. 一定要係好涼o既地方整, 一係開冷伙氣, 一係冬天整, 因為溫度太熱d 綿花糖搓極都係痴手的!
2. 唔可以用手套, 痴爆!
3. 軟硬度可以就咖啡伴侶多少同搓o既時定間黎定, 越多咖啡伴侶就會越硬, 同樣搓得越耐都係越硬!(我整個d屬軟d的,同埋唔夠花生hehe~)
farfeifar 發表於 2009-6-15 01:07

謝謝分享~
回復

farfeifar 發表於 2009-6-15 10:32:38 |顯示全部樓層
啱啱响網上搵咗D食譜,用栗膠同蛋白做,聽日用開心果試下整先!
Jennie 發表於 2009-6-15 01:55

Jennie,你個隻係professional版, 我個d係懶人版
你個隻個相頭應該會靚好多呢!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-15 10:46:19 |顯示全部樓層
我今日拎左返公司食 ~~~ 個個食左一粒都停唔低 ~~~~
阿花你呢d至真係夠哂毒呀 ~~~~
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
回復

farfeifar 發表於 2009-6-15 10:50:43 |顯示全部樓層
1433# JicJicmom
其實d咖啡伴侶溝o左四號海落英, 所以會上癮wakaka~
回復

cobie 發表於 2009-6-15 10:54:14 |顯示全部樓層
花花,我老公食左你d糖糖,佢話好'正'呀,些些你.
回復

farfeifar 發表於 2009-6-15 10:57:46 |顯示全部樓層
公主你睇!我個女呀!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-15 10:59:00 |顯示全部樓層
1435# cobie
花花,我老公食左你d糖糖,佢話好'正'呀,些些你.
你都食多d啦, 好有益架
回復

月光光 發表於 2009-6-15 11:01:43 |顯示全部樓層
多謝花花的鳥結糖,真係日日食到唔停口,總有鳥結既時侯o JFBQ00212070515B.gif
回復

lamolympia 發表於 2009-6-15 13:53:46 |顯示全部樓層
花花:我都好想食呀   
回復

farfeifar 發表於 2009-6-15 14:00:08 |顯示全部樓層
1439# lamolympia
你想食咩先?糖定我個瓜女
回復