我的菜菜子~

作者: farfeifar 發表于 2008-8-9 12:22:58
142256 2290
yannes 發表於 2009-3-24 11:41:50 |顯示全部樓層
我都係前日落...到今日都仲未出芽...佢地要幾多距離一棵的(baby leaf )??我都係每種落左幾粒咋....會唔會太少??
回復

farfeifar 發表於 2009-3-24 13:28:09 |顯示全部樓層
861# yannes
種幾棵似乎少o左d bor~
話明babyleaf嘛, 食bb架咋, 梗係種密d啦
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-24 13:30:50 |顯示全部樓層
我尋日都收到種子囉 ~~~ 今日有時間就下種 ~~ ^^
回復

farfeifar 發表於 2009-3-24 13:39:20 |顯示全部樓層
今朝落狗屎, 好彩個防蟲網丁起到作用,
兜住晒d水~護住o左d小苗
回復

sandylam 發表於 2009-3-24 13:44:04 |顯示全部樓層
我都收到種子啦~
我未得閒查三種baby leaf係咩黎.
回復

花園仔 發表於 2009-3-24 13:50:57 |顯示全部樓層
864# farfeifar
==========================

呢D就係整防蟲網嘅好處嘞!
回復

may.sun 發表於 2009-3-24 14:18:51 |顯示全部樓層
farfeifar 發表於 2009-3-24 13:39

我d遊哂水
回復

小寶 發表於 2009-3-24 14:25:50 |顯示全部樓層
我d遊哂水
may.sun 發表於 2009-3-24 02:18 PM

點解架??? 有冇相?
回復

may.sun 發表於 2009-3-24 14:47:33 |顯示全部樓層
冇呀但有朱朱相
回復

farfeifar 發表於 2009-3-24 18:06:46 |顯示全部樓層
866# 花園仔

係呀~等我仲一見到落雨飛出去諗住拉返個架入騎樓底...
拉完都發覺多此一舉~個網網都瀉晒d雨水lu~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-24 18:06:52 |顯示全部樓層
869# may.sun
嘩, 開花喇~~~~
回復

小寶 發表於 2009-3-24 18:11:12 |顯示全部樓層
冇呀但有朱朱相
may.sun 發表於 2009-3-24 02:47 PM

耶~~~~~~~我要睇游水相
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-24 19:03:19 |顯示全部樓層

baby leaf 都發芽喇~

回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 10:15:03 |顯示全部樓層
873# BanbieChan
好野
今朝睇佢地都好生猛, 冇因為落雨而陰天而軟奶奶呢!
回復

may.sun 發表於 2009-3-25 11:54:47 |顯示全部樓層
873# BanbieChan
好野
今朝睇佢地都好生猛, 冇因為落雨而陰天而軟奶奶呢!
farfeifar 發表於 2009-3-25 10:15

咦,咁我5洗驚佢軟奶奶又落種子sin~~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 13:29:13 |顯示全部樓層
875# may.sun
咁仲唔快d?你個d我前晚都落晒喇!hehe
不過頭痛緊佢地大o左可以種响邊樹姐~
已經唔敢再放任何小苗盆係地, 次次都比d惡霸掘爛晒...
但花架已經冇晒位了, 防蟲網都冇喇
回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 15:34:08 |顯示全部樓層

天一陰就冇心機搞d花花~update下d野先~

貓貓送o既薄荷, 其實積媽都有一盆, 但因為屎忽痕放o左係公司種, 結果命危, 急救中, 不便出鏡~ ... ...

貓貓送o既薄荷, 其實積媽都有一盆, 但因為屎忽痕放o左係公司種, 結果命危, 急救中, 不便出鏡~ ... ...

種得好差o既菠菜, 2個月都係咁, 拔o左lu~

種得好差o既菠菜, 2個月都係咁, 拔o左lu~

又係貓貓送我o既紫葉酢醬草, 開o左一朵花, 好快就謝o左lu~而家開始bill葉, but有d黃 ... ...

又係貓貓送我o既紫葉酢醬草, 開o左一朵花, 好快就謝o左lu~而家開始bill葉, but有d黃 ... ...

生得超慢o既青瓜...佢d葉好深綠, 應該係肥多得滯呢!

生得超慢o既青瓜...佢d葉好深綠, 應該係肥多得滯呢!

插種o既sweet basil都生隱o左了, 食過一輪tim~

插種o既sweet basil都生隱o左了, 食過一輪tim~

9月種而家o既燈籠椒狂出花又唔結果, 換o左盆即刻有果睇喇!

9月種而家o既燈籠椒狂出花又唔結果, 換o左盆即刻有果睇喇!

茄子又係生得好慢呢, 可能都係用o左d有問題的舊泥種,所以

茄子又係生得好慢呢, 可能都係用o左d有問題的舊泥種,所以

洛神葵, 播過2次, 終於有d野睇~

洛神葵, 播過2次, 終於有d野睇~

積媽的金錢草, 開始生喇!

積媽的金錢草, 開始生喇!

積媽的金錢薄荷, 懶到死,而家先換盆~一換盆就生到爸爸聲了~

積媽的金錢薄荷, 懶到死,而家先換盆~一換盆就生到爸爸聲了~

又係質媽o既葡萄柚薄荷, 我剪o左好長個條插種o左!

又係質媽o既葡萄柚薄荷, 我剪o左好長個條插種o左!
回復

shing110 發表於 2009-3-25 17:54:28 |顯示全部樓層
請問 邊道可以買到 夏枯草種子
回復

may.sun 發表於 2009-3-25 22:13:41 |顯示全部樓層
天一陰就冇心機搞d花花~update下d野先~
farfeifar 發表於 2009-3-25 15:34

3f 你比條整靚相link黎呀,因我想加名係右下角,型d嘛(我條link 5覺可簽名...順便指教埋呀唔該)
回復

gtrnismo 發表於 2009-3-25 23:51:00 |顯示全部樓層
你D相好clean好得
睇尼我要買翻個木架喇

我想問問D特別味道薄荷邊度有得賣? 因為好多都係草民師傅贈送既
回復