拖鞋一堆

作者: taxitang 發表于 2014-8-2 17:15:12
1092 13
儲埋一堆
Paph.praestans

Paph venustum

Paph.koiopakingii

Paphiopedilum moquetteanum

Paphiopedilum spicerianum

Paph.exul

Paphiopedilum Prince Edward of York

Paphiopedilum chamberlainianum var. latifolium

Paphiopedilum primulinum

Paphiopedilum liemianum

Paphiopedilum ang-thong

暫不知名交配種

不知名

dtyhbv 發表於 2014-8-2 21:19:23 |顯示全部樓層
仲有好多位可以繼續入貨
回復

taxitang 發表於 2014-8-2 21:44:03 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2014-8-2 21:19
仲有好多位可以繼續入貨

如遇岩心水,買下都冇妨,但心目中喜愛的品種都有,雖然都是小苗,但數年時間好快過,這個過程好享受㗎。

其實我最有興趣知大大的kolopakingii如果要生到我嗰棵嗰個size最終要多久,真得很需要耐心和愛心唷!  發表於 2014-8-3 12:06
回復

vaniza小馬 發表於 2014-8-2 23:03:26 |顯示全部樓層
好多好特別的鞋仔噃 網拍返來的?
回復

taxitang 發表於 2014-8-2 23:35:42 |顯示全部樓層
vaniza小馬 發表於 2014-8-2 23:03
好多好特別的鞋仔噃 網拍返來的?

大部分歐陽貨,而且不是一時三刻入的,累積半年有多了。
回復

raymondlkc 發表於 2014-8-3 12:02:17 |顯示全部樓層
我嗰堆拖鞋!

回復

taxitang 發表於 2014-8-3 13:42:57 |顯示全部樓層

大大 大晒冷,如果每位蘭友都可以在家裡養蘭養得咁好,那就真好。
回復

vaniza小馬 發表於 2014-8-5 00:21:05 |顯示全部樓層
我養拖鞋唔叻~ 查實有什麼方法可以令拖鞋快D開花呢?
回復

taxitang 發表於 2014-8-5 06:52:08 |顯示全部樓層
vaniza小馬 發表於 2014-8-5 00:21
我養拖鞋唔叻~ 查實有什麼方法可以令拖鞋快D開花呢?

嘿嘿,我都想知,如找到答案,敬請分享。
回復

raymondlkc 發表於 2014-8-5 12:19:07 |顯示全部樓層
我就認為急不來, 大部份原生種的拖鞋一般只要植株成熟, 當花季來臨時就會開花. 所以想啲拖鞋快啲開花首要是養壯植株.
回復

taxitang 發表於 2014-8-5 12:37:30 |顯示全部樓層
raymondlkc 發表於 2014-8-5 12:19
我就認為急不來, 大部份原生種的拖鞋一般只要植株成熟, 當花季來臨時就會開花. 所以想啲拖鞋快啲開花首要是 ...

同意,植株壯,自然有花開,咁想要植株壯,就要下功夫了,而且亦因個別品種,施肥、光照、濕度等等,又會直接影響株植生長。
回復

raymondlkc 發表於 2014-8-6 09:13:25 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2014-8-5 12:37
同意,植株壯,自然有花開,咁想要植株壯,就要下功夫了,而且亦因個別品種,施肥、光照、濕度等等,又會直 ...

是的, 其實同一亞屬的拖鞋蘭中, 就算是不同品種, 對環境要求亦會相近.  所以我會選擇主要集中栽培一個亞屬的拖鞋蘭, 以方便打理及照顧.
回復

taxitang 發表於 2014-8-6 16:05:36 |顯示全部樓層
raymondlkc 發表於 2014-8-6 09:13
是的, 其實同一亞屬的拖鞋蘭中, 就算是不同品種, 對環境要求亦會相近.  所以我會選擇主要集中栽培一個亞 ...

一看大大的相片,整齊、企理,株植壯,就知道養蘭之前已經做好功課,所以咁壯觀。
我就難跟隨,因為太心多,樣樣品種喜歡就想嘗試,還有一堆朋友送給的不知名拖鞋未上圖,幸好近日已收手,現在以養好手上的為目標。
回復

raymondlkc 發表於 2014-8-6 21:02:35 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2014-8-6 16:05
一看大大的相片,整齊、企理,株植壯,就知道養蘭之前已經做好功課,所以咁壯觀。
我就難跟隨,因為太心多, ...

謝謝賞圖。能種到如此也是托賴!
回復