又開花喇~~(30/10)

作者: yannes 發表于 2008-8-8 11:29:19
5889 44
Alfphy 發表於 2008-8-8 21:47:25 |顯示全部樓層
個苗咁細,黑成這個樣子,很難救....
下次種的時候,要小心澆水,而且我覺得好似你棵唔係好夠光,所以生得有點高!
回復

llaus 發表於 2008-8-8 22:04:13 |顯示全部樓層
現就"死馬當活馬醫"啦!!---換盆換泥,希望佢命大,大步"腩"過啦
回復

阿晴 發表於 2008-8-9 03:14:25 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-8-8 21:47 發表
佢底部是有個O的。。。而且佢啲植料都好梳水架。。。但。。。唔知點解會咁。。。

蛭石 唔積水姐~ 但係都好保水ga ma~ ^  ^
回復

llaus 發表於 2008-8-9 07:27:12 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-9 03:14 發表

蛭石 唔積水姐~ 但係都好保水ga ma~ ^  ^

這d是不是"蛭石"呢?
回復

阿晴 發表於 2008-8-9 07:42:27 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-8-9 07:27 發表

這d是不是"蛭石"呢?

呢d係蛭石(金泥), 不過唔知入面仲有冇溝 泥炭土 甚麼的.
回復

llaus 發表於 2008-8-9 08:29:13 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-8-8 22:04 發表
現就"死馬當活馬醫"啦!!---換盆換泥,希望佢命大,大步"腩"過啦

Yannes 經"阿晴大國手"確診,都是"換盆換泥"(最少要"換泥") 為上上簽唷,妳意下如何呢?
回復

SUM 發表於 2008-8-9 09:17:17 |顯示全部樓層
我覺得係個罐生餿,都係換盆上上冊。
回復

yannes 發表於 2008-8-9 09:22:03 |顯示全部樓層
OK!!謝謝咁多位相肋!!!我會好好醫佢!!!
再有新消費就會通知你們!!謝謝大家!!!
回復

yannes 發表於 2008-9-17 09:17:36 |顯示全部樓層
之前都聽到大家對這棵自稱是檸檬的罵腳會令佢好快死...
我都有心理準備的了...點知佢現在又長大了不少~唔知會唔會復原的呢??
請各位師兄師姐幫幫手~~~!!!!!thx~~~~~

都長大了不少!!

都長大了不少!!

是不是慢慢變回正常??

是不是慢慢變回正常??
回復

Alfphy 發表於 2008-9-17 10:04:16 |顯示全部樓層
其實佢係咪唔係黑腳(因淋多水而浸黑左),而係層皮較老變色呢?
不如你試下不同色的部分,到底濕唔濕?軟唔軟?如果唔濕又唔軟,咁似乎好ok喎!
又佢多了一位朋友喎!不如分開種啊!
回復

llaus 發表於 2008-9-17 10:10:17 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-17 10:04 發表
其實佢係咪唔係黑腳(因淋多水而浸黑左),而係層皮較老變色呢?
不如你試下不同色的部分,到底濕唔濕?軟唔軟?如果唔濕又唔軟,咁似乎好ok喎!
又佢多了一位朋友喎!不如分開種啊! ...

阿飛
你知道佢系乜朋友來呀?
好友還是損友呢?
回復

Alfphy 發表於 2008-9-17 10:15:31 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-17 10:10 發表

阿飛
你知道佢系乜朋友來呀?
好友還是損友呢?

唔知喎!你知唔知啊?
不過,我見佢葉子細細,葉形得意,唔理好壞,種埋另一邊,免得大個左,佢地感情深左,再分就難了!!
回復

llaus 發表於 2008-9-17 10:33:24 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-17 10:15 發表

唔知喎!你知唔知啊?
不過,我見佢葉子細細,葉形得意,唔理好壞,種埋另一邊,免得大個左,佢地感情深左,再分就難了!!

我都唔知才問你嘛
真是幾得意
如果是我的
都會種埋到另一邊
不過唔好有太大期望唷
回復

Alfphy 發表於 2008-9-17 10:57:47 |顯示全部樓層
隨罐附送,也不應有太大期望!
回復

yannes 發表於 2008-9-17 12:14:03 |顯示全部樓層
哈~你地以上的對話真的好搞笑~  i'like~!!!!
之前有人說是野花啦~我又唔想殺左佢...所以打算是等佢自然存亡!!
我都好希望佢可以種得大個!!謝謝各位意見~
回復

bebe 發表於 2008-9-17 19:28:50 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-9-17 09:17 發表
之前都聽到大家對這棵自稱是檸檬的罵腳會令佢好快死...
我都有心理準備的了...點知佢現在又長大了不少~唔知會唔會復原的呢??
請各位師兄師姐幫幫手~~~!!!!!thx~~~~~ ...

我看這個東西如果真的是檸檬樹的話, 應該是木質化而不是黑腳, 唔只不用擔心, 反而應該開心呢~

至於佢隔離個好友, 看樣子有d似士多啤梨苗喎~
回復

yannes 發表於 2008-9-17 20:02:39 |顯示全部樓層

回復 36# bebe 的帖子

不過佢細細個時都已經有這個黑腳情況喎!!真的只是木質化嗎??
佢仲咁細,會咁快木積化??如果是真的~就要多謝大家了~~~如果不是....
我都只好聽天由命好了.....
我起初都以為是士多啤梨...不過佢越大個刃我就覺得不是了....個樣唔似....
回復

yannes 發表於 2008-10-2 11:33:05 |顯示全部樓層

又有新嘢問問......

我見佢都開始大 , 條莖又粗左少少 , 不過啲葉唔係好密...
所以想請教一下大家 , 佢要不要摘芯??
我這幾天會同佢搬大屋 , 不過我對自己冇乜信心...好怕一搬佢就死....

要不要同佢摘芯??

要不要同佢摘芯??

俾埋全相你地睇~

俾埋全相你地睇~
回復

yannes 發表於 2008-10-19 17:56:28 |顯示全部樓層

真係得左!!!

果然摘左芯之後的第二日,佢下面莖的地方都長出新芽來~
謝謝咁多位花友的幫忙~~佢現在大左好多...所以公司都放不下了...
所以只好帶回家種,今日我已經同佢搬左大屋!!!不過佢原本的泥真的好難清理...
只好盡量弄走而已,之後再加入新的泥~唔知這樣得唔得呢??

搬左大屋喇~~~!!!

搬左大屋喇~~~!!!

係唔係花來的???

係唔係花來的???
回復

otismavis 發表於 2008-10-19 19:30:21 |顯示全部樓層
請問....摘芯係有咩用嫁?
回復