返回列表 發新帖

大陸買傢俬

作者: charlie 發表于 2008-8-8 10:50:21
46791 38
KATY 發表於 2008-8-10 23:04:30 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2008-8-10 11:59 發表

我就係咁諗, 香港都係大陸, 人民幣高咗. 係hk買都會高啦, 所以諗住返大陸買囉. 你可以pm 個地址比我嗎?? thanks

寶安北路由百安居(香港的B&Q)開始行 . 這裡可以買到一些現成貨及建築材料 , 價錢比香港平一半 .
跟住一座又一座的傢俬廣場 :
~ 家之福 , 香江傢俬城 > 有傢俬 , 燈飾 . 款式平實 , 適合一般家庭使用 .
~ 好百年 > 買高檔傢俬 , 適合豪裝
我由皇崗過關後 , 搭的士去寶安北路 , 大約$30零蚊~
呢D係我上年10月時的情況 .
希望幫到你   
回復

KATY 發表於 2008-8-10 23:18:12 |顯示全部樓層
還有運輸問題 .
你可於不同的店舖買野後 , 只取收據及選擇日後提貨 .
之後你在買最大件傢俬的店舖(e.g. 梳化 , 衣櫃) , 安排運輸 , 及告訴店員還有其他東西要運輸 . 他們就可一同安排 , 當然俞多就俞貴啦 .
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-11 09:19:25 |顯示全部樓層
其實香港或大陸都會有黑店,我有朋友在香港買傢俬,到送貨時發現玻璃都爛了,師夫唔肯換仲見佢一個女仔就兇佢,後來我幫我個朋友去報紙同消費者委員會complain間傢俬店,最後都換番晒d玻璃.
但都有朋友試過在大陸,都好似响寶安路買,俾晒錢,但間傢俬店成日改送貨日,最後要差不多成個月才到貨,仲要有d櫃角撞爛了,有個櫃仲要唔啱原定個尺寸!! 收貨個師夫話佢地只係來送貨和基本安裝,乜都唔知,就咁就走左,我個朋友(又係一個女人)咸晒口,上去同傢俬店吵,人地又唔 so 佢,仲要話收左貨無得退~ 唉~
總之一切要小心, 千萬不要貪平. 越平越危險, 小心小心.
回復

cross 發表於 2008-8-11 09:43:02 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-11 09:19 發表
其實香港或大陸都會有黑店,我有朋友在香港買傢俬,到送貨時發現玻璃都爛了,師夫唔肯換仲見佢一個女仔就兇佢,後來我幫我個朋友去報紙同消費者委員會complain間傢俬店,最後都換番晒d玻璃.
但都有朋友試過在大陸,都好似响寶安路 ...

平野唔係冇好
要簡得好姐
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-13 10:27:14 |顯示全部樓層
聽講香港一個地產發展商都係去崗廈紅蘋果訂造

回復

羊咩咩 發表於 2008-8-16 12:04:28 |顯示全部樓層
琴日去左崗廈紅蘋果買傢俬
好多年冇買過傢俬,之前都係揾設計公司一條龍攪掂
今次上去紅蘋果睇傢俬,真係平靚正
平~~~~~~香港約三份一價錢
靚~~~~~~高密度板,手工唔差,仲靚過香港連鎖平民傢俬店
正~~~~~~送貨,安裝唔駛煩
回復

charlie 發表於 2008-8-18 10:24:43 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-8-16 12:04 發表
正~~~~~~送貨,安裝唔駛 ...

可唔可以比個地址我呀?? thanks
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-18 10:39:34 |顯示全部樓層
我係淘寶網問左個賣家一 d 送貨資料!佢話香港呢邊我要自己問佢星期六送唔送!我應該問邊個?佢又唔話我知!我係咪要香港呢邊搵運輸收貨?咁係咪我要比兩轉運輸費 : 廣州 -> 香港 / 香港 -> 屋企?

您好!这款五层花架快递香港,运费为80元。
我们广州这边周六、周日(圆通快递、天天快递)都可发货,但香港送不送货,我们不是很清楚,要您自己在那边了解一下。
如您有支付宝,就最好支付宝先付款,如没有,也可以用中国工商银行或中国银行转账到我的账号,款到2天内发货。
这款花架的层板高度不可以调节的。
谢谢!
回復

alexander 發表於 2008-8-18 10:50:10 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-8-16 12:04 發表
正~~~~~~送貨,安裝唔駛 ...

冇錯, 紅蘋果d 傢俬唔錯架, 連實惠都係賣緊佢地d貨, d木板真係好重, 佢地香港有專人安裝同送貨.
回復

charlie 發表於 2008-8-18 14:29:29 |顯示全部樓層
我本身張床都係紅蘋果, 搬咗三次, d 荀位都滑晒牙. 所以想買個張. sofa又係搬到殘.
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-18 18:59:24 |顯示全部樓層
紅蘋果0係崗廈站 a 出口,一出就見到好幾間好百年,紅蘋果就係對正a出口0個間好百年三樓(好似係三樓),上次我0個位陳小姐熟晒傢俬款式同呎吋,一問呢個款有冇大細/其他色,佢都即時講得出,服務態度仲好過香港大連鎖店員工
好白年 - 寶安北路與梅園交口處好百年傢具廣場, (彩田店 3006 號, 崗廈站 a 出口)
呢個衣櫃0係實惠有售,而紅蘋果一樣都有售,賣2200人仔
照片 216 (Medium).jpg
照片 217 (Medium).jpg
照片 218 (Medium).jpg
照片 219 (Medium).jpg
回復

charlie 發表於 2008-8-19 09:36:44 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-8-18 18:59 發表
紅蘋果0係崗廈站 a 出口,一出就見到好幾間好百年,紅蘋果就係對正a出口0個間好百年三樓(好似係三樓),上次我0個位陳小姐熟晒傢俬款式同呎吋,一問呢個款有冇大細/其他色,佢都即時講得出,服務態度仲好過香港大連鎖店員工 ...

唔該晒, 但我想問如果我住村屋.佢可以幫我搬上樓嗎???
如果平都想買埋個電視櫃. 因為淨係張床, hk買都成三千蚊. 未計sofa.好貴呀.
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-20 09:49:40 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2008-8-19 09:36 AM 發表

唔該晒, 但我想問如果我住村屋.佢可以幫我搬上樓嗎???
如果平都想買埋個電視櫃. 因為淨係張床, hk買都成三千蚊. 未計sofa.好貴呀.

你先講明,咁佢點解唔送貨比你,你比運費上樓嘛
紅蘋果9月1日至9月20個場裝修,部份現貨8折至8月尾,不過我睇過佢地本單簿,冇咩人買8折現貨,另外我買左個飾櫃,琴日上去見到個現貨內部冇晒飾物,燈制又冇插電,問佢唔係比呢個我地呀~店員話一定唔會喎...........都唔知信唔信佢好
個場買滿三千蚊有本婚嫁書或五張深圳會展國際結婚展8月29-31日,有好多野睇,家品,珠寶,緍紗,美容,兒童,家電,旅遊,汽車同攝影等等都有........仲有抽獎劵
回復

charlie 發表於 2008-8-21 12:21:16 |顯示全部樓層
仲諗住星期六日或者下星期去添, 咁咪要到20/9之後先去得. 佢一定好亂啦
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-21 18:20:34 |顯示全部樓層
我星期二去唔亂,你都可以上去睇下,佢有傢俬相簿比客睇,而且個場唔止佢一間,另外仲有..........
東門布料窗簾廣場 - mtr 老街站, 行至九龍城廣場, 過行人天橋

香江家居博覽中心/家具城 - 羅湖區寶安北路人才大市場 1-4/f, 傢俬, 仿古設計, 木雕, 玻璃器皿, 鐵製物品, 手工布藝

家之福裝飾材料展示交易中心 - 羅湖區梅園路, 五金工具, 牆地面材料, 燈飾燈具, 門, 窗, 木版, 水喉, 鎖, 浴室用品 (8米概念-b區 17-18-20,中區 5號舖)

家樂居裝飾材料廣場 - 羅湖區筍崗梨園路, 市人才大市場後面

世紀中心家居裝飾建材廣場 /世紀中心家居廣場- 福田區深南大道香密湖水上樂園西側 (mtr 香密湖站)

百安居(似宜家, 有g.o.d)南山區蛇口南海大道與工業八路交匯處, (寶安北路4008號, 福田區車公廟泰然金谷雲松大廈 1-2層, 龍崗區龍平西路18號)
百安居無室內傢俬賣,衹有室外用檯檯凳凳.DIY裝修材料及工具.廚櫃.浴室設計,D?祗適合中產人仕,價錢唔平

好白年 - 寶安北路與梅園交口處好百年傢具廣場, (彩田店 3006 號, 崗廈站 a 出口)

好又美裝飾材料城 - 福田僑香路 668號 (山姆會員店西側)

藝展中心 - 羅湖區筍崗梨園路
家之幅裝飾材料中心店 - 羅湖寶安北路深業物流大廈一樓大堂
樂安居筍崗店 - 寶安北路與梨園路交匯處 (新時代家居廣場旁)  
名家國際 - 羅湖區寶安北路筍崗2區1棟
百利瑪家居裝飾廣場 - 羅湖區梨園北路華建工業大廈
筍崗裕發傢俬城 - 羅湖區泥崗東路和寶崗路交界處
怡豐名傢俱古典店 - 羅湖區洪湖一街翠盈嘉園a區
怡豐名傢俱概念店 - 羅湖區洪湖碧湖花園商業城a區
富都傢俱東門天虹專營店 - 東門天虹商場6樓
生活大師家居設計館東門店 - 深南中路99號振華大廈 (順電4樓)
金寶來名傢俬核心店 - 寶安北路 6 號桃園商業大廈 1/f
好百年/金海馬/香江 - 筍崗路
雅居裝飾名店 - 福田區八掛嶺 431棟
中信裝飾城 - 福田區八掛 4 路
回復

charlie 發表於 2008-8-21 21:05:32 |顯示全部樓層
我其實係d 傢私搬到鬆晒, 唔係大裝修呀, haha
不過thanks你d資料.
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-22 17:20:13 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2008-8-21 09:05 PM 發表
我其實係d 傢私搬到鬆晒, 唔係大裝修呀, haha
不過thanks你d資料.

唔止比你一個睇架嘛~~~~
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-29 11:50:28 |顯示全部樓層
前天去番以往幫襯開的傢俬店問價,做一個木櫃 32長x20深x80高(寸)要成HKD3500!!!
嘩~我問佢就乜貴左咁多,店家話呢一年d木造人工貴左好多.我話早兩年前買都唔洗$1500,佢就話生意難做~ 唉~
估唔到買張大大的布藝 sofa (2000連搬運)仲平過做木櫃.
唔通真係要北上買櫃?!
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-29 12:03:08 |顯示全部樓層
話時話,好似好耐無見過羊咩咩咁既?
回復