[新手疑問] 秋海棠?

關閉 [複製鏈接]
作者: rabi 發表于 2008-8-7 11:58:34
3510 13
請教各位版友,早幾個月響花墟買返黎,雖然佢話係秋海棠,但係我響網上搵既秋海棠都唔係咁既樣,而且佢d花好細(一亳子左右),得兩片花瓣,請問佢係咪真係秋海棠?

另外左下角個株係我老豆早前俾我既種子,佢話俾我聽都係海棠,點知生出黎同d秋海棠好大分別,單憑佢d葉可唔可以睇得出佢係乜?
yuwaiman 發表於 2008-8-7 12:06:57 |顯示全部樓層
幅相果棵應係虎刺海棠
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-7 12:11:53 |顯示全部樓層
係勒海棠. 莖生剌的. 我都有種.
有本書歸仙人掌類.
秋海棠d葉有好多葉脈的, 切開一片片插入泥都會生.
有玫瑰海棠, 蜆肉海棠.蛤蟆葉海棠.

回復

rabi 發表於 2008-8-7 12:21:17 |顯示全部樓層
係呀莖上面有好多刺,原來有好多個名但係偏偏唔係鋪頭老細昆我個個名,哈哈~

佢係點樣繁殖既呢?我見佢所有花都係一模一樣,唔覺有雌雄之分?
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-7 12:31:10 |顯示全部樓層
原帖由 rabi 於 2008-8-7 12:21 發表
係呀莖上面有好多刺,原來有好多個名但係偏偏唔係鋪頭老細昆我個個名,哈哈~

佢係點樣繁殖既呢?我見佢所有花都係一模一樣,唔覺有雌雄之分? ...

繁殖?
我未試過, 因為我種太多花啦! 沒地方.
有佔據客廳地方, 會比老婆罵.
應該係插枝繁殖, 剪去上面一節插入泥度就得.

回復

Alfphy 發表於 2008-8-7 22:54:03 |顯示全部樓層
呢種花有很多名的,叫勒海棠,又叫鐵海棠,又叫麒麟花……
它是不宜種在室內,不透風的地方,因為它會散發致癌物質!小心!請看以下資料:

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006070303131

回復

rabi 發表於 2008-8-7 22:58:36 |顯示全部樓層
好彩我一直都係放佢響窗外既花糟,原來咁危險既。

不過佢真係好易種,任佢狂風暴雨陽光幾差都好都冇乜問題,極度粗生。
回復

Alfphy 發表於 2008-8-8 00:50:44 |顯示全部樓層
種在室外就好了!
回復

阿晴 發表於 2008-8-8 01:20:51 |顯示全部樓層
秋海棠係另一種植物來的
回復

曉文 發表於 2008-8-8 08:28:02 |顯示全部樓層
我見花墟叫佢做麒麟花
回復

JenniferC 發表於 2008-8-8 19:50:57 |顯示全部樓層
受花粉繁殖,我株放室外花槽,有蜜蜂蝴蝶幫手(雨季來前朝朝一早蜜蜂就飛來30樓花槽採虎刺梅的花蜜 ),兩片花瓣中間會開始長一粒果果,樣子及顏色像小小的白桃,不過是殼(3瓣外殼),之後殼會爆開彈走成熟的黑色種子,一果一粒種子,若要採種子就要找小袋子套住全個果連果莖才行。
我試過有次拿回家中清理清理,突然之間啪一聲,個果就消失了,我只在2米範圍內拾回2瓣外殼,種子沒有了,好幾個果只收回3粒種子。
我的是幼身品種,果果有米cm直徑左右,你的看來是粗身品種,若結了籽,爆發力應該更大。

左下角的不像秋海棠

回復

rabi 發表於 2008-8-10 10:02:33 |顯示全部樓層
唔好意思我仲想問多少少野,圖中紅圈部份係我發現一d特別唔同樣既花,例如中間同最右邊都有d特別唔顥眼,係咪就係雌花?最頂有d同樣有紅花瓣,但係花中間有條綠色既野突出黎,會係咩黎呢?
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-10 10:29:20 |顯示全部樓層
有專家明確指出,變葉木、鐵海棠、鳳仙花、紅背桂花、油桐、金果欖等家居及公園常見的觀賞性花木,均含有促癌物質.
謝謝阿飛提醒, 回家要將鐵海棠搬出花糟種.
回復

JenniferC 發表於 2008-8-10 19:49:31 |顯示全部樓層
原帖由 rabi 於 2008-8-10 10:02 發表
唔好意思我仲想問多少少野,圖中紅圈部份係我發現一d特別唔同樣既花,例如中間同最右邊都有d特別唔顥眼,係咪就係雌花?最頂有d同樣有紅花瓣,但係花中間有條綠色既野突出黎,會係咩黎呢? ...

我家的也是這樣,有些像花中花的在花中間再抽2~3支花出來,但雌雄我就不知道了,始終不是我親手受粉的。
回復