是爛根嗎?

作者: rabi 發表于 2008-9-15 15:22:00
2224 6
兩個月前買既迷你AV越來越下垂,忍唔住都係起出黎睇下,發現有好幾塊葉既莖又軟又黑,有d根俾泥包實用水都沖唔走,所以睇唔出係咪爛,有冇高人可以指點下我可以點搶救?
P1000655 (Small).JPG
prodorothyhkg 發表於 2008-9-15 15:31:45 |顯示全部樓層
要cut 幾塊葉出黎浸先,個葉柄瘀晒,多數
回復

rabi 發表於 2008-9-15 15:37:58 |顯示全部樓層
多數冇得救?瘀通常會係乜野原因?

我之前試過選其中一兩塊出黎浸,但係浸左幾個星期都冇根,而家唯有試下將剩低既幾片都剪埋黎浸..

回復

keung 發表於 2008-9-15 16:08:04 |顯示全部樓層
試吓將無欄葉柄啲割出來插葉再種
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-15 16:17:07 |顯示全部樓層
唔計有虫有菌,過熱==>今年幾乎全軍盡墨,多水,唔通風
回復

loktinyiu 發表於 2008-9-15 18:55:00 |顯示全部樓層
原帖由 rabi 於 2008-9-15 15:37 發表
多數冇得救?瘀通常會係乜野原因?

我之前試過選其中一兩塊出黎浸,但係浸左幾個星期都冇根,而家唯有試下將剩低既幾片都剪埋黎浸..

插葉的話, 如果有冷氣+溫室, 而葉是健康的話, 大概1至2個星期可以出根了...
其實你又唔駛咁狠心咁快剪哂d葉黎插...可以試下剪走d爛根抺上hi-fresh, 浸水, 如果av是健康, 好快可以出番根...
回復

buffyessex 發表於 2008-9-21 16:55:53 |顯示全部樓層
原帖由 rabi 於 2008-9-15 15:22 發表
兩個月前買既迷你AV越來越下垂,忍唔住都係起出黎睇下,發現有好幾塊葉既莖又軟又黑,有d根俾泥包實用水都沖唔走,所以睇唔出係咪爛,有冇高人可以指點下我可以點搶救? ...

我個棵都好似爛根,救唔番,你個棵救唔救到?

原因:曬傷,多水《因我是新手 》,以後都唔會,吸取了教訓

我個棵都好似爛根

我個棵都好似爛根
CIMG4057 (500 x 375).JPG
回復