2009 年 公 眾 假 期

作者: 虛宿寶瓶 發表于 2008-8-7 00:03:36
10893 41
maggielawkm 發表於 2008-8-27 12:09:22 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-27 11:57 發表
嘩!咁慘?
我諗我除左暑期工番 M 記o個陣試過日做夜做冇停手唔放假之外,都真係未試過囉!

係近哩3份先放紅假同返5日~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-27 12:17:17 |顯示全部樓層
九月中中秋有 long weekend ,真開心!
回復

八王爺 發表於 2008-8-27 12:22:56 |顯示全部樓層
我 d 假多到放唔晒,都費事理個假期表!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-27 12:25:53 |顯示全部樓層
你就好啦!我成日都要睇住 d 假黎放!由其是 plan 去 long haul trip 就更加唔可以亂攞假!
回復

比得大帝 發表於 2008-8-28 09:35:20 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-27 12:22 發表
我 d 假多到放唔晒,都費事理個假期表!

真係晒命

我地做廠, 大假少過人, 過年廠遲開工, 又要被迫多扣幾日, 大假已經扣突, 去親玩就讓佢扣人功.  真係一路玩一路心痛.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-28 09:37:24 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-28 09:35 發表

真係晒命

我地做廠, 大假少過人, 過年廠遲開工, 又要被迫多扣幾日, 大假已經扣突, 去親玩就讓佢扣人功.  真係一路玩一路心痛.

o下?乜廠遲開工都會扣番 d 假架?有冇攪錯呀,又唔係你地決定幾時開工,做乜要扣假咁衰架!
回復

比得大帝 發表於 2008-8-28 09:56:40 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-28 09:37 發表

o下?乜廠遲開工都會扣番 d 假架?有冇攪錯呀,又唔係你地決定幾時開工,做乜要扣假咁衰架!

哩d就係無良老闆諗出嚟嘅嘢

佢信教但又信風水, 有年話年初八開工好, 俾佢扣咗4,5 日
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-28 10:05:12 |顯示全部樓層
咁又幾無良!大佬,你有冇問過成班伙記架 (當然冇啦!)!變態!
回復

比得大帝 發表於 2008-8-28 10:27:07 |顯示全部樓層
企業係資本主義, 點會問伙記嫁  -  唔鐘意就唔好做

香港政府做嘢都唔會理你地市民啦  -  唔鐘意都冇法
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-28 10:35:29 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-28 10:27 發表
企業係資本主義, 點會問伙記嫁  -  唔鐘意就唔好做

香港政府做嘢都唔會理你地市民啦  -  唔鐘意都冇法

咁我都明,但你要於假啫,做乜扣我 d 假喎!好老土囉!
回復

傻豬豬 發表於 2008-8-29 05:31:28 |顯示全部樓層
吓!這麼快就過年?明年在一月尾?
我不想這麼快過年呀?其實我很討厭過年的。明年的過年不知會如何過,有少許的擔心。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-29 09:33:31 |顯示全部樓層
擔心乜野啊?
回復

比得大帝 發表於 2008-8-29 09:48:13 |顯示全部樓層
我都好討厭過年

所以每年都係約D親戚見吓面, 食吓嘢, 派吓利是俾D細路, 咁嚟打發咗個年去

因為過年咁討厭, 冇心情過年時去旅行
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-29 10:28:10 |顯示全部樓層
我過年最最最高興就係初一去阿麻屋企食飯,雖然年年都係煲o個個湯,食o個十隻八隻送,但一年食一次,大家都好其待架!
回復

傻豬豬 發表於 2008-8-29 13:36:08 |顯示全部樓層
不知為何!人大了,就開始討厭過年,總之有股莫名的傷感啦!
回復

傻豬豬 發表於 2008-8-29 13:39:27 |顯示全部樓層
以前數年我會返大陸避年,今年無得返,很恐懼不知如何渡過。也不是去年也沒得返,那去年是如何的呢?忘記了,死伙!這麼快就老人痴呆????
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-29 17:47:26 |顯示全部樓層
可以爺爺麻麻年紀大啦!都唔知仲有幾多年可以過!由有記憶開始我地屋企初一餐飯都係阿麻煮嘅家鄉菜!唔知仲有幾多年可以食,所以我新年一定同佢地過年!
回復

傻豬豬 發表於 2008-8-30 19:53:42 |顯示全部樓層
寶妹:

我好羨慕您!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-30 19:57:16 |顯示全部樓層
人大左,開始癡家,尤其是爺爺麻麻!麻麻話佢兩老加埋 180 歲人啦!一個 91 ,一個 89....
回復

傻豬豬 發表於 2008-8-30 20:17:15 |顯示全部樓層
嘩!好利害。

那您的嫲嫲還能煮多人的飯,真的佩服!

現時的人越來越長命,今日等巴士回家時,見到一個婆婆像老人痴呆,她的女兒及丈夫與她乘的士,她要座輪椅的,連上車的力也沒有,而的士大佬又不幫他們。於是一名婆婆看不過眼,上前教他們如何上車。

後來成功上了車,婆婆向我搭訕,說她已80多歲,兩腳已加鐵枝才能行路。我說因我有腰痛舊患,我不會主動去協助他們的,怕弄傷了自己更不知所措,我說看似我有點兒自私,但若是明知幫不來,相反弄壞了自己要他們叫白車或要他們擔心的話,那我倒不如以心祝福他們能成功上車吧!

人有時就很無奈,不是不想幫,而是無能為力。

有時我在街行路,有些阿婆會用手頂過來以為會碰倒她,可能是人的自然防衛吧!但相反我會驚她弄傷我,但很無奈她們不會明白,以為您比她們年輕就應該會壓倒她,其實有時心想不要看輕年輕的,分分鐘骨頭還弱過老人家呢!

跟著上車後,那名熱心的老人家與我談起話來,十分投契,可惜車程太短了,又是下車的時候了,於是說聲bye bye!

回復