2009 年 公 眾 假 期

作者: 虛宿寶瓶 發表于 2008-8-7 00:03:36
10891 41
港 府公 佈 09 年 公 眾 假 期 , 除 星期日外 , 明 年 共有 17 日 公 眾 假 期 ,當 中 最 長假 期 是 農 曆 新年 及 復 活節 , 同 樣 連 續 放 假 四 天, 另 勞 動節 與佛 誕 相 連 三 天 假 期 , 而 國慶 與 中秋 節僅 相 隔 一 天 , 中 秋 翌 日又 是 周日 , 因 此,只 需 於 國 慶 後 那 天 請假 , 便 可 一 口 氣 放 四日。

刺 激 港人 外 遊
旅 遊 業 議 會 董 耀中 指出 , 明 年 的 公 眾 假 期 分佈 會 刺 激 港 人 外 出旅 遊 , 特 別 農曆新年 料 港 人 會 提 早 年 廿 八出 發 , 令假 期 拉 長 至六 、 七 天 , 加 上 農 曆年與 復 活 假 期 相 距 兩 個 月 ,會吸 引 更 多 港人 兩個 假 期 都 出 外 旅遊 。 東 瀛 遊 執 行 董 事禤 國 全 表 示 , 明 年 5 月勞 動 節 及 10 月 國 慶 罕見 三 至 四 天 的連 假 , 會 刺 激 港人 參加 短 線團 。

2009 年 公 眾 假 期 一覽
元 旦   日 期 : 1 月 1 日( 星 期 四 )
農 曆 年 初 一   日 期 : 1 月 2 6 日 ( 星 期 一 )
農 曆 年 初 二   日 期 : 1 月 2 7 日 ( 星 期 二 )
農 曆 年 初 三   日 期 : 1 月 2 8 日 ( 星 期 三 )
清 明 節   日 期 : 4 月 4 日 ( 星 期 六 ) 蝕1日
耶 穌 受 難 節   日 期 : 4 月 1 0 日 ( 星 期 五 )
耶 穌 受 難 節 翌 日   日 期 : 4 月 1 1 日 ( 星 期 六) 蝕1日
復 活 節 星 期 一   日 期 : 4 月 1 3 日 ( 星 期 一 )
勞 動 節   日 期 : 5 月 1 日 ( 星 期 五 )
佛 誕   日 期 : 5 月 2 日 ( 星 期 六 ) 蝕1日
端 午 節   日 期 : 5 月 2 8 日 ( 星 期 四 )
香 港 特 別 行 政 區 成 立 紀 念 日   日 期 : 7 月 1 日( 星 期 三 )
國 慶 日   日 期 : 10 月 1 日 ( 星 期 四 )
中 秋 節   日 期 : 10 月 3 日 ( 星 期 六 ) 蝕1日
重 陽 節   日 期 : 10 月 2 6 日 ( 星 期 一 )
聖 誕 節   日 期 : 12 月 2 5 日 ( 星 期 五 )
聖 誕 節 後 第 一 個 周 日   日 期 : 12 月 2 6 日 ( 星期 六 ) 蝕1日
tata 發表於 2008-8-7 11:22:23 |顯示全部樓層
唔制呀, 蝕五日add2icon add2icon add2icon
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-7 11:27:02 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-7 11:22 發表
唔制呀, 蝕五日add2icon add2icon add2icon

我都係咁話~ 這是五天工作的'失'~  
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-7 14:54:55 |顯示全部樓層
1月就過年LU~
回復

比得大帝 發表於 2008-8-7 15:46:08 |顯示全部樓層
星期六放假對我冇乜大影響   

因為我地d刻薄老闆, 星期六雖然上班半天, 但請假就要扣一天, 搞到我到唔敢星期六請假
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-7 15:47:57 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-7 15:46 發表
星期六放假對我冇乜大影響   

因為我地d刻薄老闆, 星期六雖然上班半天, 但請假就要扣一天, 搞到我到唔敢星期六請假

點解咁架?明明得半日!搵笨咩?
回復

比得大帝 發表於 2008-8-7 15:50:17 |顯示全部樓層
唔係點解叫佢做刻薄老闆

佢都唔知乜嘢理論, 佢話如果星期六當半天, 怕會好多人星期六放假喎

冇人知點解佢咁怕人星期六放假
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-7 15:55:04 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-7 15:50 發表
唔係點解叫佢做刻薄老闆

佢都唔知乜嘢理論, 佢話如果星期六當半天, 怕會好多人星期六放假喎

冇人知點解佢咁怕人星期六放假

咁不如長短週啦!
回復

sammy 發表於 2008-8-7 23:58:29 |顯示全部樓層
耶穌受難節翌日係永遠都蝕架啦
回復

比得大帝 發表於 2008-8-13 09:15:18 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-7 15:55 發表

咁不如長短週啦!

識得為員工設想的就唔會俾人叫刻薄老闆啦
回復

貓后 發表於 2008-8-26 17:05:15 |顯示全部樓層
原來09年過年係1月丫,咁咪好快囉
回復

比得大帝 發表於 2008-8-27 11:02:03 |顯示全部樓層
如果一月過年, 即係下年係潤年啦, 係唔係潤6月或者7月呢
回復

小白 發表於 2008-8-27 11:29:18 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-7 15:47 發表

點解咁架?明明得半日!搵笨咩?

因勞工法例...  沒有半天計的...  以一天計是對的...  只是好的公司同你計半天...
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-27 11:42:12 |顯示全部樓層
原帖由 小白 於 2008-8-27 11:29 發表

因勞工法例...  沒有半天計的...  以一天計是對的...  只是好的公司同你計半天...

噢!係咩?真係唔知道,我除左第一份工要番星期六之外,其他都係 5-day。嘻嘻嘻!
回復

maggielawkm 發表於 2008-8-27 11:45:02 |顯示全部樓層
返慣左5日工~ 返唔到轉頭
5日半都唔得
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-27 11:46:05 |顯示全部樓層
唔講得笑!真係番唔到轉頭!好在我呢行應該都唔會有 5.5day,如果唔係就死得囉!
回復

小白 發表於 2008-8-27 11:46:22 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-8-27 11:45 發表
返慣左5日工~ 返唔到轉頭
5日半都唔得

你幸福
回復

maggielawkm 發表於 2008-8-27 11:50:44 |顯示全部樓層
原帖由 小白 於 2008-8-27 11:46 發表

你幸福

我之前好多份工都係放勞工假,第一份工仲只係得7日AL炸
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-27 11:57:04 |顯示全部樓層
嘩!咁慘?
我諗我除左暑期工番 M 記o個陣試過日做夜做冇停手唔放假之外,都真係未試過囉!
回復

貓后 發表於 2008-8-27 12:08:41 |顯示全部樓層
你份工的時間真係好丫
回復

123下一頁